Grendela obžalovali pre ohrozenie bankového tajomstva Kočnera

Prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave podala obžalobu voči poslancovi Národnej rady (NR) SR Gáborovi Grendelovi (OĽaNO) pre ohrozenie bankového tajomstva Mariana Kočnera. Informoval o tom samotný Grendel na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že mu prokuratúra v uplynulých dňoch doručila oznámenie.

25.02.2020 15:55 , aktualizované: 16:26
Gábor Grendel Foto:
Gábor Grendel.
debata (123)

Prokurátorka Grendela podľa jeho slov informovala, že opätovne preštudovala jeho námietku voči vyšetrovateľovi Jaroslavovi Barochovskému, ktorý ho v tejto veci pred štyrmi rokmi obvinil, a túto námietku opätovne vyhodnotila ako neopodstatnenú.

Skutok, za ktorý bola podaná voči Grendelovi obžaloba, sa podľa neho mal stať v roku 2012, keď médiá informovali o neobvyklých finančných operáciách Mariana Kočnera z jeho zahraničných účtov. „Marian Kočner následne podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a začalo sa vyšetrovanie,“ priblížil.

Grendel na tlačovej konferencii ozrejmil, že v septembri 2016 bola na návrh Mariana Kočnera predvolaná novinárka Martina Ruttkayová, ktorá predložila policajné dokumenty o prevodoch Mariana Kočnera a tvrdila, že ich dostala od Grendela. Na základe tejto výpovede boli v októbri 2016 vznesené obvinenia voči Danielovi Lipšicovi a Grendelovi.

Grendel tvrdí, že Ruttkayovej tvrdenia neboli pravdivé, čo dnes dosvedčuje aj komunikácia z aplikácie Threema. Ako tvrdí poslanec, v roku 2018, keď bola Ruttkayová opätovne predvolaná na výsluch, mal Marian Kočner písať Petrovi Tóthovi o obavách, že novinárka bude vypovedať, že ju nahovorili.

„V čase vyšetrovania a výsluchov svedkyne Ruttkayovej tieto citáty z Threemy neboli verejnosti známe, ale dnes, keď sa prokurátorka rozhodla podať obžalobu, sú už niekoľko mesiacov známe a ak súd obžalobu prijme, na hlavnom pojednávaní veľmi rád tieto citáty odcitujem,“ doplnil Grendel.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Marian Kočner #Gábor Grendel #bankové tajomstvo