Kontroly na letiskách aj hraniciach. Slovensko zavádza bezpečnostné opatrenia

V súvislosti s hrozbou koronavírusu budú od piatka (28.2.) na medzinárodných letiskách SR vykonávať zdravotnú kontrolu každého pasažiera. Informovali o tom zástupcovia štátu po štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

27.02.2020 09:03 , aktualizované: 19:12
debata (105)
VIDEO: Od piatka sa začína kontrolovať teplota všetkých pasažierov, ktorí prichádzajú na slovenské letiská, informoval premiér Pellegrini.
Video

Na hraničných priechodoch, najmä na vstupe do SR z Rakúska, sa takisto budú vykonávať náhodné kontroly cestujúcich, motoristi budú mať povinnosť prechádzať úsekom hraničného priechodu zníženou rýchlosťou, budú sa tiež distribuovať informačné letáky. Na základe uznesenia BR bude na Ministerstve zdravotníctva SR zriadený stály krízový štáb, zaoberajúci sa opatreniami na zvládnutie možnej epidémie. „Tento štáb bude mať právo v prípade nevyhnutnej situácie navrhnúť vláde vyhlásiť krízový stav a mimoriadnu situáciu,“ uviedli prítomní členovia štvrtkového rokovania BR.

Ministerstvo vnútra má o riziku koronavírusu informovať Slovákov, ktorí sa momentálne nachádzajú v zahraničí a možno sa s nimi spojiť prostredníctvom registrovaných SIM kariet mobilných telefónov. RTVS má takisto pripraviť rozhlasovú a televíznu informačnú kampaň o nebezpečenstve koronavírusu. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR má zvážiť obmedzenie konzulárnej činnosti v krajinách, v ktorých sa vyskytuje koronavírus. Zástupcovia BR zdôraznili, že pre všetky nemocničné zariadenia platí povinnosť postarať sa o ľudí, ktorí pociťujú príznaky naznačujúce možné infikovanie.

Dostatok lôžok

Informovali taktiež, že slovenské nemocnice sú schopné zabezpečiť 7 700 lôžok na prípadné zvládnutie prípadnej epidémie, ministerstvo obrany takisto vypracovalo projekt umiestnenia dva a pol tisíca pacientov do izolovaného prostredia vo výcvikovom areáli Lešť.

Správa štátnych hmotných rezerv dostane dva milióny eur na zakúpenie a dokúpenie ochranných prostriedkov. V pláne je zakúpiť 148 000 ochranných oblekov a návlekov na obuv, desaťtisíce ďalších ochranných prostriedkov. Rezort vnútra má v koordinácii s ďalšími rezortmi pripraviť aj plán zabezpečenia karantény mesta či obce v prípade vypuknutia epidémie.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas zopakoval, že koronavírus na Slovensku zatiaľ potvrdený nebol. Vzhľadom na situáciu v okolitých krajinách je podľa neho však potrebné pripraviť sa na to, že prípady nákazy sa aj na Slovensku vyskytnú, nemožno vylúčiť ani epidémiu. "Nechceme šíriť paniku, je potrebné však zdôrazniť, že okrem opatrení štátnych orgánov a inštitúcií sa musí zodpovedne k tejto situácii postaviť každý občan, uviedol Mikas. V tejto súvislosti zaznela aj výzva na zváženie cesty do oblastí, v ktorých sa koronavírus objavil.

Slovenská pošta pozastavuje prijímanie zásielok do Talianska

Slovenská pošta podobne ako iné poštové podniky na svete pozastavuje prijímanie zásielok, ktoré chcú zákazníci doručiť do určitých oblastí Talianska. Poštu tam teda nie je možné doručiť. Talianska pošta totiž z dôvodu pretrvávajúceho šírenia koronavírusu pozastavila doručovanie do rizikových obcí a oblastí v krajine.

Hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská ubezpečila, že o vývoji aktuálnej situácie s doručovaním bude pošta zákazníkov vopred informovať.

Slovenská pošta zároveň ani naďalej neprijíma zásielky do Číny, Macaa a Hongkongu. Opatrenie platí od 4. februára 2020 a Slovenská pošta ho uplatnila rovnako ako ostatné štáty sveta v súvislosti so zrušením alebo zmenou letov medzinárodných leteckých prepravcov z alebo do Číny, ktorých snahou je tak zamedziť šíreniu koronavírusu. Obmedzenia v medzinárodnej leteckej doprave stále pretrvávajú. Letecké spoločnosti podľa Rovenskej predĺžili embargo týkajúce sa Číny, Macaa a Hongkongu predbežne do 28. marca 2020.

Podozrenie v Michalovciach sa nepotvrdilo

Pacient hospitalizovaný v michalovskej nemocnici nemá koronavírus. „Pacient, u ktorého vzniklo podozrenie z nakazenia koronavírusom, bol hospitalizovaný na infektológii michalovskej nemocnice. Výsledky laboratórnych testov však ochorenie nepotvrdili,“ uviedla komunikačná špecialistka ProCare a Svet zdravia Jana Fedáková. Koronavírus na Slovensku bude monitorovať trvalý krízový štáb.

Testy vo FN Trenčín boli negatívne

Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne prijali v súvislosti s podozrením na koronavírus štyroch pacientov. Dvoch po negatívnych testoch prepustili. Dvaja zostávajú hospitalizovaní, čaká sa na výsledky testov. Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, jednu pacientku prepustili do domáceho prostredia v utorok (25. 2.), druhého pacienta o deň neskôr. U oboch boli výsledky testov negatívne.

Dvaja pacienti zostávajú momentálne hospitalizovaní a sledovaní, čakáme na výsledky testov. Privezení pacienti s podozrením na nákazu koronavírusom sú umiestnení v izolovanej časti infekčného oddelenia po dobu vyhodnocovania odberov. V prípade potvrdenia negatívneho výsledku budú prepustení do domáceho prostredia, doplnila Holecová.

Hospitalizovaná žena v Rooseveltovej nemocnici mala cestovateľskú anamnézu

Žena, ktorú s podozrením na koronavírus hospitalizovali v utorok 25. februára vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, nemá koronavírus. „U ženy hospitalizovanej na oddelení infektológie boli výsledky na koronavírus negatívne,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje s tým, že žena mala cestovateľskú anamnézu po návrate z Talianska. Vzorky jej boli odobraté a zaslané na vyšetrenie v stredu 26. februára, pričom od príchodu do nemocnice bola izolovaná.

Na Slovensku do stredajšieho poobedia otestovali 90 vzoriek s podozrením na ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus.

Občania SR by mali zvážiť cestovanie do krajín s výskytom koronavírusu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR upozorňuje všetkých občanov SR, ktorí sa chystajú súkromne alebo pracovne do zahraničia, aby zvážili cestovanie do krajín, kde sa prejavuje výskyt nového koronavírusu COVID-19. TASR o tom informovalo MZVaEZ SR.

Vzhľadom na výskyt koronavírusu v Európe rezort diplomacie zároveň odporúča, aby občania pozorne sledovali počas pobytu v zahraničí a po návrate z neho svoj zdravotný stav po obdobie 14 dní a aby v prípade výskytu respiračných príznakov ochorenia bezodkladne kontaktovali telefonicky lekára.

„Upozorňujeme ľudí, aby po spozorovaní príznakov kontaktovali lekára telefonicky a nechodili do nemocnice osobne z dôvodu zamedzenia šírenia prípadnej nákazy,“ uviedol rezort diplomacie. Dodal, že pre verejnosť sú zriadené aj infolinky a emailová adresa, kde odborníci odpovedajú na otázky. Zoznam dotknutých krajín, kde bol potvrdený výskyt koronavírusu COVID-19, sa nachádza na webovom portáli MZVaEZ SR.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta #Peter Pellegrini #koronavírus