Kráľa Zemplína Mikuláša Varehu uznali za vinného z krátenia dane

Podnikateľa Mikuláša Varehu senát Najvyššieho súdu (NS) SR uznal za vinného z krátenia dane v kauze fiktívneho vývozu 446 vysokotlakových čerpadiel do Ruskej federácie.

27.02.2020 12:38
debata (23)

NS SR čo sa týka Varehu potvrdil minuloročný júnový rozsudok Krajského súdu v Košiciach, keď tento ho síce odsúdil, ale upustil od súhrnného trestu, lebo vtedy si ešte odpykával 11-ročný trest odňatia slobody, na ktorý ho právoplatne odsúdil vo februári 2014 NS SR v kauze lykožrútov. Senát NS SR potvrdil aj časť rozsudku KS v Košiciach, čo sa týka spoluobžalovaného Stanislava Lechmana. Toho odsúdili v júni 2019 na jednoročný trest s dvojročným odkladom. NS SR však zrušil oslobodzujúci rozsudok, čo sa týka ďalšieho spoluobžalovaného – bývalého colníka Andreja V. V tomto prípade vyhovel odvolaniu prokurátora Generálnej prokuratúry SR (GP SR). Vo veci bude opätovne rozhodovať KS v Košiciach. Štvrtkový verdikt NS SR je právoplatný.

Podnikanie Mikuláša Varehu má rovnaké znaky, keď si na základe fiktívnych obchodov medzi jeho spoločnosťami neoprávnene uplatňuje vrátenie dane z pridanej hodnoty. Uviedol mimo iného predseda senátu NS SR, ktorý sa vyslovil, že keby bol prípad uzavretý už v roku 2007, kedy sa prejednával, tak by mohol byť Vareha odsúdený a nedopúšťal sa ďalšej trestnej činnosti. Vareha sa dopúšťal trestnej činnosti podľa jeho vyjadrenia za participácie štátnych orgánov – daňových a v tomto prípade colných orgánov. Ani jeden z obžalovaných sa vo štvrtok nedostavil, keď dali súhlas svojim obhajcom na vykonanie zasadnutia v ich neprítomnosti.

Prípad Varehu, ktorý je od záveru roku 2019 podmienečne prepustený na slobodu, je ešte z roku 1999, keď mal hlavný obžalovaný predstierať vývoz 446 vysokotlakových čerpadiel do Moskvy. Neoprávnene si nechal vyplatiť daň z pridanej hodnoty od Daňového úradu v Trebišove 5,54 milióna slovenských korún, keď čerpadlá mali hodnotu takmer 30 miliónov korún. Celý fingovaný vývoz prebiehal cez jeho exmanželku Elenu.

Dlhé roky vo veci pojednával KS v Košiciach a napokon aj NS SR. KS Varehu a jeho spoločníkov dva razy oslobodil a raz udelil podmienečné tresty. Prvý raz sa vecou, ako odvolací súd NS SR zaoberal už v roku 2007 a naposledy v roku 2013.

Napokon KS v Košiciach v júni 2019 uznal Varehu za vinného z krátenia dane. Lechmana uznal za vinného zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a odsúdil ho na jednoročný podmienečný trest odňatia slobody. Andreja L. súd spod obžaloby oslobodil. U Varehu upustil od súhrnného trestu, lebo vtedy si ešte odpykával 11-ročný trest odňatia slobody, na ktorý ho odsúdil najskôr Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica a napokon verdikt vo februári 2014 potvrdil aj NS SR v kauze lykožrútov. Okrem toho mu súdy udelili peňažný trest vo výške 100.000 eur.

Na začiatku decembra KS v Prešove zamietol sťažnosť prokurátora proti podmienečnému prepusteniu Varehu z konca augusta 2019, o ktorom rozhodol Okresný súd v Prešove. Varehu prepustili a bola mu nariadená kontrola technickými prostriedkami a skúšobná doba v trvaní šiestich rokov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #súd #Mikuláš Vareha