Epidemiologička: Čím prísnejšie opatrenia, tým menšie riziko

Sprísnenie opatrení nie je možné vylúčiť. Tie prijaté považuje epidemiologička Zuzana Krištúfková zo Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave za správne a vhodné.

28.02.2020 09:00
debata (15)

„Treba sa na to pozerať tak, že radšej preventívne prísnejšie zásahy, ako potom rozmýšľať, čo sa stalo,“ uviedla pre Pravdu odborníčka. Kľúčová pri boji s koronavírusom bude zodpovednosť každého obyvateľa krajiny.

Považujete prijaté opatrenia za dostatočné?

Myslím si, že každé opatrenie, ktoré sa prijme, je vhodné a dobré, aby sme zabránili importu vírusu na Slovensko. Môžem s tým len súhlasiť – čím prísnejšie opatrenia, tým menšie riziko, že vírus sa k nám zavlečie. Určite nemôžeme hovoriť o tom, že ide o predčasné zákroky, sú namieste, pretože riziko zavlečenia vírusu je vysoké. Treba sa na to pozerať tak, že je lepšie prijať prísnejšie opatrenia preventívne, kým tu vírus nemáme. V Taliansku úrady podcenili túto situáciu, a preto tam došlo k šíreniu. Kľúčové bolo, že nezachytili prvý importovaný prípad, ktorý potom nakazil ďalších. Nákazy, ktoré dnes vidíme, to sú už nákazy, ktoré vznikli v samotnom Taliansku, nejde o dovlečené ochorenia.

Na letiskách pristúpia k meraniu teplôt všetkých cestujúcich.

Určite to nie je opatrenie, ktorým stopercentne zachytíme každého chorého, ale je to opatrenie, ktoré zníži riziko zavlečenia. Pokiaľ ide o kontroly na hraniciach, tu ide najmä o zodpovedný prístup každého z nás.

Dá sa očakávať, že príde k sprísneniu opatrení?

To bude záležať na aktuálnej epidemiologickej situácii, teraz je to ťažké povedať.

VIDEO: Opatrenia proti koronavírusu.

Video
15 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus