Rumunský prezident udelil Lajčákovi najvyššie rumunské vyznamenanie

Rumunský prezident Klaus Werner Iohannis udelil ministrovi zahraničných vecí SR Miroslavovi Lajčákovi najvyššie rumunské vyznamenanie Rad Hviezda Rumunska za jeho diplomatické aktivity a prínos v prospech rumunsko-slovenských vzťahov, ako aj činnosť v prospech regionálnej aktivity. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

28.02.2020 15:27
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák
debata (18)

„Som poctený týmto vyznamenaním, pretože pre mňa znamená priame uznanie za vynikajúcu spoluprácu medzi našimi krajinami,“ vyhlásil Lajčák po tom, ako mu rumunská veľvyslankyňa na Slovensku Steluta Arhire v piatok v Bratislave vyznamenanie odovzdala.

Dodal, že Slovensko bude navždy vďačiť za dôležitú úlohu rumunskej armáde pri oslobodzovaní Slovenska počas druhej svetovej vojny ako aj za morálnu podporu Bukurešti, ktorá sa odmietla zúčastniť invázie Varšavského paktu do Československa v roku 1968.

„Naše krajiny sú rovnako spojené aj dlhoročnou prítomnosťou slovenskej menšiny v Rumunsku, ktorá má príkladné podmienky garantované rumunskou vládou,“ dodal.

Rad Hviezda Rumunska sa udeľuje rumunským, ale i zahraničným občanom s cieľom odmeniť mimoriadne služby a zásluhy poskytnuté rumunskému štátu a jeho obyvateľom.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #vyznamenanie #Klaus Iohannis