Kiskova dilema: Funkcia, radový poslanec - alebo nič?

Byť radovým poslancom alebo nebyť radšej v politike vôbec. Aj toto je dilema, ktorú bude musieť Andrej Kiska (Za ľudí) rozlúsknuť.

06.03.2020 06:00
debata (365)

Podľa politológa Jozefa Lenča práve kvôli získaniu času na premyslenie zasadalo predsedníctvo strany Za ľudí až vo štvrtok. To totiž rozhodlo iba o tom, že strana vstupuje do rokovaní o vládnej koalícii. Vylúčený nie je ani scenár, že Andrej Kiska po vyrokovaní podmienok o vstupe do koalície odstúpi z politiky.

Ako si vysvetľujete zvolanie a rokovanie celého predsedníctva, ktorého výsledkom bolo len rozhodnutie o vstúpení do koaličných rokovaní?

Môžu tam byť dva dôvody, ale myslím si, že reálnejší je prvý. Strana Za ľudí a Andrej Kiska potrebujú čas na rozmyslenie si toho, že či má zmysel ísť do vládnej koalície, v ktorej budú najslabším článkom. Možno potreboval aj čas na rozmyslenie si, čo so svojou vlastnou budúcnosťou v prípade, že by strana Za ľudí boli súčasťou koalície alebo by boli v opozícii. Tým druhým dôvodom je, že tak majú nastavené procesy v rámci strany, ktoré chceli dodržať. Tie dôvody sa však nevylučujú, v každom prípade ten prvý mi príde ako reálnejší z tých dvoch.

Predsedníctvo bude musieť ešte raz rokovať a hlasovať o vstupe do koalície po vyrokovaných podmienkach. Nebolo toto zasadnutie zbytočné?

Predpokladám, že strana zhodnotila, že je to nevyhnutné. Keď sa na to pozeráme cez prizmu nie straníckych záujmov a procesov, ako napríklad Igor Matovič, ale možno aj väčšia časť verejnosti, tak možno to zbytočné bolo.

Hovorí sa o tom, že Kiska nechce ísť ani do kabinetu, ale ani do parlamentu. Z čoho to môže prameniť?

Myslím si, že Andrej Kiska má teraz dilemu, čo so svojou budúcnosťou. Či bude emeritným prezidentom, dohliadajúcim aj na fungovanie vlády z pozície čestného predsedu – zakladateľa strany – alebo má naozaj záujem zúčastniť sa každodenného boja. A to boja nielen na strane vládnej koalície proti opozícii, ale aj boja v rámci vládnej koalície. Pričom bude musieť dohliadať na dôstojné prežitie a pokračovanie značky Za ľudí.

Bol by reálny scenár, že Kiska vyrokuje podmienky vstupu do koalície a potom sa stiahne z politiky?

Ak by sa tak stalo, tak by ma to neprekvapilo. Osobne skôr počítam s týmto variantom ako s variantom, že by Kiska bol súčasťou vlády či už v exekutíve, alebo v rámci parlamentu ako radový poslanec, alebo prípadný podpredseda Národnej rady.

Aký je v tomto prípade osud strany Za ľudí? Môže skončiť ako Sieť?

Ak sa stane niečo také, čo by spôsobilo rozpad strany, ako v prípade Siete, tak to bude primárne odchod dôležitej časti straníckych elít. Ak by zo strany neodišli, tak si nemyslím a priori, že by ju musel postihnúť rovnaký osud. Budúcnosť strany však bude závisieť od toho, do akej miery bude schopná viesť boje, ktoré som spomínal. S opozíciou a v rámci koalície a tiež akým spôsobom sa postaví k výberu budúceho lídra, ak Kiska odstúpi.

Udržala by sa strana pod vedením iného predsedu alebo predsedníčky, napríklad Veroniky Remišovej?

Veronika Remišová bola zatiaľ skôr v pozícii toho druhého v strane, hoci isté obdobie suplovala za chýbajúceho Igora Matoviča. Jej pôsobenie vo vedení politickej strany tak zatiaľ nepoznám, aby som hodnotil, či to zvládne, alebo nezvládne.

365 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Za ľudí #nová vláda