Vláda schválila sprísnené opatrenia. Nakazených je 204

Na Slovensku máme aktuálne 204 pozitívnych výsledkov na ochorenie COVID-19. V utorok o tom na Úrade vlády SR informoval hlavný hygienik Ján Mikas. Za pondelok pritom pribudlo 19 nových prípadov, 432 vzoriek bolo negatívnych. Na pondelkovom ústrednom krízovom štábe bolo tiež prijatých zhruba 40 nových opatrení.

24.03.2020 09:28 , aktualizované: 13:12
debata (2311)

VIDEO: Premiér Igor Matovič o opatreniach proti koronavírusu.

Video

Ako ďalej uviedol Mikas, od utorka začína prebiehať testovanie aj v Trenčíne, aktuálna kapacita je tak otestovať 1 000 vzoriek denne. „Laboratórna diagnostika je zabezpečená,“ skonštatoval Mikas. Celkovo bolo na Slovensku zistených 3 736 negatívnych prípadov.

Ako ďalej konkretizovalo Ministerstvo zdravotníctva SR, pri nových prípadoch ide o dve ženy z okresu Topoľčany (FN Nitra), muža z okresu Nitra (FN Nitra), ženu z okresu Piešťany (FN Trnava), ženu z okresu Liptovský Mikuláš (ÚNV Ružomberok), ďalej dve ženy z okresu Čadca (drive – RÚVZ Košice a karanténa Gabčíkovo), muža z okresu Zvolen, muža a ženu z okresu Senec, ženu z okresu Malacky, muža z okresu Dunajská Streda, troch mužov a jednu ženu z okresu Bratislava. Jedna pozitívne testovaná má trvalé bydlisko v Španielsku a prechodný pobyt v okrese Bratislava. Dve nakazené sú podľa údajov rezortu zdravotníctva hospitalizované.

Rúška budú povinnosťou

Zhruba 40 opatrení, ktoré boli prijaté na pondelkovom ústrednom krízovom štábe, by malo zvýšiť najmä ochranu ľudí nad 65 rokov pred šírením koronavírusu. V utorok pred rokovaním vlády to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorý všetky opatrenia predstavil.

Nosiť ochranné rúška, ktoré zakrývajú nos a ústa, mimo svojho domu či bytu bude povinnosťou. Ľudia, ktorí sa dostanú do radu, budú musieť dodržiavať dvojmetrový rozostup. Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota.

Núdzový stav pre zariadenia sociálnych služieb

Vláda SR vyhlásila núdzový stav v zariadeniach sociálnych služieb, ako sú domovy dôchodcov. Premiér Matovič o tom informoval s tým, že štát chce týmto chrániť seniorov, ktorí sú v prípade pandémie koronavírusu najzraniteľnejšou skupinou. Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň uzavrie činnosť denných stacionárov a pre sociálne zariadenia vydá hygienické pokyny.

Otváracie hodiny pre seniorov

Vláda SR a Úrad verejného zdravotníctva SR vyzvali dôchodcov, aby pre riziko ochorenia COVID-19 vychádzali zo svojho domu či bytu len v nevyhnutých prípadoch. Štát seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi. Vláda je pripravená v prípade nutnosti aj prijať zákaz vychádzania pre konkrétne skupiny ľudí. Mestá a obce štát vyzval, aby zriadili telefónne linky pre seniorov za účelom objednania si donášky potravín.

Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú vždy v nedeľu zatvorené. Pôjde o sanitárny deň a deň, keď si majú oddýchnuť zamestnanci. Pre seniorov nad 65 rokov sa zároveň určia špeciálne otváracie hodiny v obchodoch, a to od 9.00 do 12.00 h.

Na vstupe do obchodov sa má podľa slov predsedu vlády kontrolovať telesná teplota vchádzajúcich zákazníkov na čele. „Ak sa však nebudú v obchodoch dodržiavať vyhlásené hygienické a organizačné opatrenia, tak je možné, že prevádzku štát uzatvorí, a to až do konca karantény,“ dodal premiér.

Lokalizácia telefónov

Matovičova vláda predloží ešte v priebehu dnešného dňa na skrátené legislatívne konanie zákon, aby sa mohli využívať dáta mobilných operátorov o lokalizácii občanov. Návrh predloží aj Ministerstvo spravodlivosti SR a týka sa neplynutia lehôt od 12. marca do 30. apríla a hlasovania per rollam pre právnické osoby. Viac sa dočítate v tomto článku.

Zrušenie bezplatnej dopravy pre študentov

Ministerstvo dopravy a výstavby SR zruší bezplatnú železničnú dopravu pre študentov, kým budú školy zatvorené, aby sa im menej umožnilo tráviť čas cestovaním.

Predseda vlády skonštatoval, že sa tým nezakazuje študentom cestovať. Ak ale budú cestovať, budú si to musieť zaplatiť. „Študenti majú byť doma a nemajú čo cestovať bezplatne vlakom po Slovensku a ohrozovať zdravie druhých ľudí. Musíme minimalizovať počet ľudí aj v prostriedkoch hromadnej dopravy a akúkoľvek nezmysluplnú dopravu len preto, lebo idem na výlet, musíme vylúčiť von,“ poznamenal Matovič.

Vláda, ústredný krízový štáb aj úrad verejného zdravotníctva zároveň dôrazne vyzýva dôchodcov, aby necestovali hromadnou dopravou, respektíve aby využívali hromadnú dopravu len v absolútne nevyhnutných prípadoch. „Veľmi veľa dôchodcov totiž využíva naďalej bezplatnú železničnú dopravu evidentne nie z nevyhnutných dôvodov,“ dodal premiér s tým, že ak táto prosba nezaberie, urobí podobný krok ako v prípade študentov, teda zruší sa bezplatné cestovanie vlakmi aj pre túto skupinu obyvateľov.

Vyčlenia sa tri samostatné nemocnice pre nakazených

Na Slovensku by mali byť tri nemocnice vyčlenené na liečbu ochorenia COVID-19. Ministerstvo zdravotníctva má pripraviť reprofilizáciu nemocníc tak, aby bola jedna na západe, východe a strede krajiny. V ostatných nemocniciach majú byť samostatné pavilóny.

Vláda nakúpi 200 000 testov

Vláda nakúpi v najbližších hodinách 200 000 testov na ochorenie COVID-19. Nepôjde však o rýchlotesty.

Policajti i vojaci budú prítomní v tých zdravotných zariadeniach, kde vznikajú problémy. Štát pred každou nemocnicou, kde sa realizujú odbery, zriadi odberné miesta, kde môže prísť pacient autom. Priamo odtiaľ mu spravia zdravotníci stery. Štát zároveň zakázal vývoz potrebných liekov mimo SR.

Bohoslužby na RTVS

Ďalším opatrením, ktoré v utorok predstavili je, že RTVS bude každý deň o 18.00 h vysielať bohoslužby a taktiež bude mať povinnosť vysielať vyučovacie sloty pre deti. O opatreniach v školstve sa dočítate v tomto článku.

Premiér zároveň informoval, že platí výnimka pre poskytovanie služieb notárov a advokátov, nebudú plynúť zákonné lehoty, a to od 12. marca do 30. apríla. Zároveň nebudú realizované ani žiadne exekúcie či dražby.

„Zatiaľ sme prijali opatrenia, ktoré považujeme v tejto chvíli za dostatočné. Zvyšujú ochranu najmä ľudí nad 65 rokov,“ poznamenal premiér s tým, že do budúcna nie je vylúčené sprísnenie akýchkoľvek opatrení.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas poznamenal, že tieto opatrenia sú adekvátne. V súvislosti s prepravou osôb v taxíkoch uviedol, že tento zákaz bude platiť naďalej. Tvrdí, že riziko nákazy medzi osobami je veľmi vysoké, preto stále platí len možnosť prepravy tovaru. Platnosť zákazu organizovania spoločenských, hromadných, kultúrnych podujatí bola predĺžená podľa slov Matoviča „do odvolania.“

Výber z opatrení

  • Zavedenie povinnosti pre každého nosiť rúško všade mimo bydliska (spôsob kontroly/udelenia sankcie nezodpovedným sa ešte spresní)
  • Uzavretie prevádzok (ktoré môžu byť dnes denne otvorené) v nedeľu za účelom sanitárneho dňa a oddychu pracovníkov obchodov
  • Zavedenie špeciálnych otváracích hodín pre ľudí nad 65 rokov vo všetkých otvorených prevádzkach od 09.00 hod do 12.00 hod.
  • Dočasné zrušenie bezplatnej železničnej dopravy pre študentov
  • RTVS bude každý deň o 18.00 hod. vysielať bohoslužby a taktiež bude mať povinnosť vysielať vyučovacie sloty pre deti
  • Zavedenie bezplatných a cielených SMS správ pre vybrané skupiny ohrozených obyvateľov
  • Predĺženie platnosti zákazu organizovania spoločenských, hromadných a kultúrnych zhromaždení do odvolania
  • Posunutie povinných zdravotníckych a preventívnych prehliadok
  • Nebudú plynúť zákonné lehoty naprieč všetkými ministerstvami
  • Platí núdzový stav pre zariadenia sociálnych služieb, aj zákaz návštev v domovoch dôchodcov
  • Ukončenie činnosti denných stacionárov
  • Využívanie lokalizačných dát poskytovateľov mobilných telekomunikačných služieb v záujme verejného zdravia
  • Zavedenie prítomnosti policajtov a príslušníkov armády pri problematických nemocniciach, kde občania nerešpektujú pravidlá
  • Pred každou nemocnicou, kde sa robia odbery, budú odberné miesta formou drive thru (prejazd autom – testovaná osoba nebude musieť opustiť vozidlo)
  • Platí odporúčanie pri každom rade ľudí na verejnosti, aby mali od seba odstup 2 metre
  • Od 30.03.2020 sa bude pri vstupe do nemocníc, fabrík a všetkých otvorených prevádzkach merať teplota z čela
  • Vyberú sa tri nemocnice na západe, strede a výhode SR len pre pacientov s COVID-19, pričom v prípade ostatných nemocníc budú pre nich vyčlenené samostatné budovy
  • Zákaz vyvážania dôležitých liekov do zahraničia
  • Obce a mestá zriadia telefónne linky na donášku jedla a inej pomoci pre ľudí, ktorí nemôžu chodiť von.
  • Platí výnimka pre poskytovanie služieb notárov a advokátov, nebudú plynúť zákonné lehoty, a to od 12.03.2020 do 30.04.2020. Napr. na prípravu závete alebo obhajoby
  • Do 30.04.2020 nebudú realizované žiadne exekúcie ani dražby
  • Ministerstvo zdravotníctva vyrokuje so zdravotnými poisťovňami, aby ambulanciám aj počas zníženého počtu pacientov dávali 75 percent platieb z priemeru, ktorý zvyčajne dostávajú.
  • Do hmotných rezerv sa zabezpečia dezinfekčné prostriedky
  • Vláda spúšťa všetky kanály na informovanie obyvateľstva a potrebných opatreniach a takisto aj reklamnú kampaň na ich propagáciu.
  • Ministerstvo obrany identifikuje vojakov, ktorí sa môžu zaškoliť na sanitárov, ak by to bolo nevyhnutné

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #krízový štáb #koronavírus