Koronavírus zabíja v Európe, v Taliansku zomrelo vyše 10 000 ľudí

Na svete je aktuálne vyše 630 000 nakazených, po USA je v počte potvrdených prípadov na druhom mieste Taliansko ( vyše 92 000), na treťom mieste Čína ( vyše 81 000). Španielsko má viac ako 72 000 a Nemecko vyše 55 000 nakazených. Viac ako polovica nakazených ľudí v Južnej Kórei sa uzdravila. Prezident Trump uvažuje o karanténe v New Yorku. Dianie sledujeme online.

28.03.2020 06:00 , aktualizované: 21:44
Virus Outbreak Ecuador Foto: ,
Chodci, ktorí nosia ochranné masky na tvár ako prevenciu proti šíreniu nového koronavírusu, chodia okolo nástennej maľby v Quite v Ekvádore, 28. 3. 2020.
debata (181)

Na Slovensku bolo k 28. 3. 2020 pozitívnych na koronavírus 292 osôb. Viac informácií o situácii na Slovensku nájdete TU.



21:43 Počet oficiálne potvrdených úmrtí na koronavírus po celom svete v sobotu prekročil 30.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádzala z oficiálnych údajov zhromaždených do soboty 20.00 h SEČ.Dve tretiny z 30.003 úmrtí na koronavírus zaznamenali v Európe.Od vypuknutia epidémie v decembri v Číne hlásili v 183 krajinách a teritóriách vyše 640.770 prípadov nákazy koronavírusom. Z týchto ľudí je teraz najmenej 130.600 pokladaných za vyliečených. (TASR)

21:04 V Česku zomreli v sobotu po nákaze koronavírusom ďalší dvaja ľudia, celkovo tam majú 11 úmrtí. Potvrdených prípadov nákazy je v ČR 2541. Nové údaje oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch večer na brífingu. Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz. Vyšší počet infekcií pripisuje minister tomu, že sa v Česku robí viac testov. Situácia podľa neho však „nie je najpriaznivejšia“, preto podporuje predĺženie núdzového stavu o 30 dní. Tento krok naznačil aj český premiér Andrej Babiš. (TASR)

20:42 Španielsko zastaví na dva týždne všetku ekonomickú aktivitu, „ktorá nie je nevyhnutná“. Vláda sa tak snaží intenzívnejšie bojovať proti pandémii koronavírusu, ako v sobotu v televíznom prejave oznámil premiér Pedro Sánchez. Nariadenie začne platiť v pondelok 30. marca. Sánchez chce zastaviť cestovanie zamestnancov do firiem, ak nepatria medzi základné vo fungovaní hospodárstva. Premiér ľuďom nariadil, aby „zostali doma, akoby bol víkend“. (TASR)

20:04 Francúzsko v sobotu hlásilo 319 ďalších úmrtí na nový koronavírus v nemocniciach. Celkový počet úmrtí počas pandémie v krajine je 2314. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Vo Francúzsko majú teraz zaznamenaných celkovo 37 575 prípadov nákazy vírusom, čo je o 4611 viac oproti predchádzajúcemu dňu. Vyplýva to z dennej aktualizácie, zverejnenej vládou. V nemocniciach je hospitalizovaných 17 620 ľudí, z nich 4273 sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti, dodala vláda. (TASR)

19:42 Americký prezident Donald Trump uvažuje, že v New Yorku vyhlási karanténu, aby zamedzil ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Karanténa bude znamenať okrem iného obmedzenie cestovania. Štát New York je najviac postihnutým miestom v USA, počet nakazených tam stúpol na viac ako 52 000 a počet obetí vzrástol na najmenej 728. Okrem New Yorku by mohla byť karanténa vyhlásená ešte v „New Jersey a určitých častiach Connecticutu“, dodal Trump.Karanténa v New Yorku by podľa prezidenta mala byť krátkodobá, mala by trvať asi dva týždne.

Prehľad počtu infikovaných v 154 krajinách sveta

18:59 Vyše 100 ľudí zomrelo v Turecku na koronavírus, oznámil v sobotu minister zdravotníctva Fahrettin Koca. V krajine zaznamenali aj 1704 nových prípadov nákazy, uviedla tlačová agentúra AFP. (TASR)

18:50 Počet úmrtí na koronavírus v Taliansku prekročil v sobotu 10.000, nových obetí na životoch je 889. Informovala o tom talianska služba civilnej ochrany, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP. Počet mŕtvych v Taliansku, ktoré zaznamenalo viac mŕtvych na ochorenie COVID-19, než akákoľvek iná krajina na svete, je teraz 10.023. Nových prípadov nákazy je 5974, takže celkový počet ľudí, ktorí mali v Taliansku od začiatku krízy (minulý mesiac) oficiálne pozitívne výsledky testov na COVID-19, je 92.472. (TASR)

18:38 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo v sobotu oznámil, že odložil prezidentské primárky v štáte z apríla na jún. Ako dôvod uviedol obavy zo zhromažďovania ľudí na hlasovanie práve v období, keď sa šíri nákaza nového koronavírusu spôsobujúca ochorenie COVID-19. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.Štát New York mal naplánované aj iné, kongresové primárky, a to na 23. júna. V štáte zatiaľ ochorelo na COVID-19 viac ako 44.000 ľudí a podľahlo mu vyše 500 osôb, väčšinou v New Yorku.(TASR)

18:18 Iracký vplyvný šiitský duchovný Muktadá Sadr označil v sobotu uzákoňovanie manželstiev ľudí rovnakého pohlavia za jeden z dôvodov, prečo postihla svet koronavírusová pandémia. Vo svojom príspevku na Twitteri preto vyzval „všetky vlády, aby takéto zákony okamžite a bez váhania zrušili“, informovala tlačová agentúra DPA. Podľa 45-ročného Sadra by mohlo ísť zo strany týchto vlád o prejav „kajúcnosti za svoj prehrešok“.(TASR)

18:17 Pozitívny test na prítomnosť koronavírusu malo vo Vatikáne dosiaľ šesť ľudí, pápež František ani jeho najbližší spolupracovníci však postihnutí nie sú. Oznámil to v sobotu vatikánsky tlačový hovorca Matteo Bruni, ktorého vyjadrenie prevzala z talianskej tlačovej agentúry ANSA rakúska APA. (TASR)

18:00 Počet potvrdených chorých na COVID-19 v Česku stúpol v sobotu podvečer na 2541, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Rýchle rastie počet testovaných osôb, celkovo bolo urobených 36.374 testov. Stále platí, že ochoreniu podľahlo v ČR deväť ľudí a 11 sa uzdravilo. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz. (TASR)

Členovia národnej gardy na ostrove Rhode Island... Foto: SITA, David Goldman
APTOPIX Virus Outbreak Targeting New Yorkers Členovia národnej gardy na ostrove Rhode Island hľadajú cestujúcich, ktorí vystúpia z vlaku z New Yorku, keď príde v sobotu 28. marca 2020.

17:37 Znepriatelené strany v Sýrii musia zastaviť boje, aby sa krajina „vyhla ďalšej katastrofe“, vyhlásili v sobotu vyšetrovatelia OSN. V Sýrii, sužovanej deväť rokov trvajúcou vojnou, totiž zaznamenali prvé prípady pandémie ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom, píše tlačová agentúra AFP.OSN sa obáva, že situácia si vyžiada obrovský počet odvrátiteľných úmrtí, hoci Damask zatiaľ hlásil len päť prípadov nákazy koronavírusom­.(TASR)

17:08 Ruská vláda nariadila pozastaviť od nadchádzajúceho pondelka dopravu cez všetky priechody na hraniciach v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu. Oznámila to v sobotu prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého citovali tlačové agentúry TASS a AFP. Ruské ministerstvo dopravy, spoločne s Federálnou bezpečnostnou službou (FSB) a úradom na ochranu spotrebiteľov (Rospotrebnadzor), má zabezpečiť uzavretie hraničných priechodov pre automobilovú, železničnú, riečnu i pešiu dopravu od polnoci na 30. marca. Výnimku budú mať z tohto dočasného opatrenia napríklad diplomati.(TASR)

16:52 Pandémia koronavírusu zabila v Európe vyše 20.000 ľudí. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza z oficiálnych údajov zhromaždených do soboty 15.15 h SEČ. Európa je teraz najviac postihnutým kontinentom s 20 059 úmrtiami z celkového počtu 337.632 osôb nakazených koronavírusom. Ochorenie COVID-19 spôsobené vírusom usmrtilo v Taliansku 9134 ľudí a v Španielsku 5690 ľudí, sú to dve najhoršie zasiahnuté krajiny na svete, v ktorých zaznamenali tri štvrtiny všetkých úmrtí v Európe.(TASR)

16:03 Po ochromení verejného života v Rakúsku koronavírusovou krízou chce tamojšia vláda vytvoriť podmienky na jeho návrat do normálu aj prostredníctvom hromadného testovania ľudí na prítomnosť protilátky chrániacej pred novou nákazou. Testovanie sa očakáva už v horizonte dvoch alebo dvoch týždňov, uviedol rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober, ktorého v sobotu citovala tlačová agentúra DPA.(TASR)

15:55 Celkom 1019 úmrtí si vyžiadala nákaza SARS-CoV-2 v Spojenom kráľovstve, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na sobotňajšie údaje britského ministerstva zdravotníctva. Nakazených je viac ako 17.000 ľudí.(TASR)

15:28 Španielske ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že** príslušníci armády budú pomáhať s prevozom tiel obetí nákazy koronavírusom SARS-CoV-2,** informovala agentúra DPA. Vojaci budú povolaní v súvislosti s vysokým počtom úmrtí, ktoré si vyžiadala pandémia koronavírusu. Najviac postihnutá je oblasť v okolí hlavného mesta Madrid, kde sú zahltené i pohrebné služby. Dočasnú márnicu Madrid zriadil na mestskom klzisku.(TASR)

15:20 Ďalších 52 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenali v sobotu v Slovinsku, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 684, informovala agentúra Hina s odvolaním sa na slovinské ministerstvo zdravotníctva. Chorvátske úrady v sobotu potvrdili ďalších 49 prípadov nákazy, čím sa celkový počet ľudí s ochorením COVID-19 zvýšil na 635. Štyri osoby ochoreniu podľahli. Bosna a Hercegovina v sobotu hlásila 18 nových prípadov, čím sa celkový počet nakazených v krajine zvýšil na 257. Štyria ľudia zomreli.** Trinásť nových prípadov nákazy potvrdila v piatok Čierna Hora** a celkový počet nakazených je 82. Jedna osoba následkom ochorenia podľahla.(TASR)

Prázdna večerná ulica s reštauráciami v... Foto: SITA, Jae C. Hong
APTOPIX Virus Outbreak Japan Prázdna večerná ulica s reštauráciami v japonskom Tokiu.

15:18 Japonský premiér Šinzó Abe v nedeľu vyhlásil, že jeho krajina je v kritickej fáze pri boji proti šíreniu nákazy koronavírusom, nie však v situácii, v ktorej by musela vyhlasovať núdzový stav. Informovala o tom agentúra AP. Japonsko má 2180 potvrdených prípadov vrátane 712 z výletnej lode, ktorá kotvila v karanténe v Jokohame, a v krajine dosiaľ zaznamenali 59 úmrtí, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva. (TAS­R)

13:49 Americký úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil nové testovacie súpravy na zistenie nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktoré dodali americké a juhokórejské spoločnosti. Informovali o tom agentúry AFP a Jonhap. FDA podľa Jonhapu predbežne schválil tri testovacia súpravy, ktoré do USA poslala Južná Kórea. Americký prezident Donald Trump v utorok požiadal juhokórejského partnera Mun Če-ina, či by Soul nemohol poslať do USA zdravotné vybavenie a pomôcť mu tak pri zvládaní pandémie koronavírusu. (TAS­R)

Počet pozitívne testovaných na Slovensku

13:38 Celkove 605 010 prípadov nakazenia koronavírusom bolo oficiálne zaznamenaných vo svete od začiatku súčasnej pandémie. Zo 183 krajín a území bolo zároveň hlásených 27.982 úmrtí, vyplýva z bilancie tlačovej agentúry AFP, dokumentujúcej stav v sobotu o 11.45 h SEČ. Podľa týchto údajov pripadalo 104 837 nakazených na Spojené štáty, kde dosiaľ 1711 ľudí zomrelo. Najvyšší počet úmrtí – 9134 – malo Taliansko s celkove 86 498 známymi prípadmi nakazenia. Čína ako epicentrum pandémie zaznamenala podľa bilancie AFP zatiaľ 81 394 prípadov nakazenia a 3295 úmrtí spôsobených koronavírusom­. (TASR)

13:35 Každodenný nárast v počte nakazených koronavírusom a súvisiacich úmrtí sa v Rakúsku stále nezmierňuje. Do sobotňajšieho poludnia bolo zaznamenaných už 7898 potvrdených prípadov nakazenia a 68 prípadov úmrtia, vyplýva z priebežne aktualizovaných údajov Spolkového ministerstva sociálnych vecí, zdravotníctva, opatrovateľstva a ochrany spotrebiteľa (BMSGPK) Rakúskej republiky. Medzi nakazenými osobami mierne prevažujú muži (53 percent), najvýraznejšie zasiahnutou vekovou skupinou sú 45– až 54-roční ľudia (1708 nakazených)­.(TASR)

12:11 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 832. Nákaze doposiaľ v krajine podľahlo 5690 ľudí, vyplýva z údajov španielskej vlády zverejnených v sobotu dopoludnia. Informovala o tom agentúra AFP. Nákazu koronavírusom dosiaľ v Španielsku potvrdili u 72.248 osôb, pričom za posledných 24 hodín pribudlo 8189 nových prípadov. Miera nárastu počtu nových infikovaných sa znížila na 12,8 percenta oproti predchádzajúcim dňom, keď dosiahla 14 a predtým 18 percent.(TASR)

11:45 V Nemecku za 24 hodín zomrelo 72 ľudí nakazených koronavírusy, a celkový počet obetí sa tak vyšplhal na 325, uviedol Inštitút Roberta Kocha (RKI). Novo infikovaných registruje rekordných 6294. Celkový počet preukázaných infekcií v piatok podľa RKI dosiahol 48.582. Najviac nakazených má naďalej Bavorsko (11.150), ktoré na východe susedí s Českom. Na druhom mieste zostáva najľudnatejšej spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko (10.607) a tretí Bádensko-Württembersko na juhozápade Nemecka (9781).

11:30 Irán oznámil v sobotu úmrtie ďalších 139 ľudí na ochorenie spôsobované koronavírusom. Oficiálny celkový počet pacientov, ktorí chorobe v krajine podľahli, sa tak zvýšil na 2517, informovala agentúra AFP.Za uplynulých 24 hodín v Iráne potvrdili aj 3076 nových prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 35.408. Z ochorenia sa dosiaľ uzdravilo 11.679 pacientov, uviedol na tlačovej konferencii hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr. (TASR)

11:24 Po dvojtýždňovej karanténe v dôsledku nákazy koronavírusom v Austrálii sa americký herec Tom Hanks a jeho manželka Rita Wilsonová vrátili do Spojených štátov. Ako v piatok informovali americké médiá, do Los Angeles dorazili súkromným lietadlom – a nemohli vyzerať šťastnejšie.(TASR)

11:08 Obyvateľovi rómskej osady v mestskej časti Háj v Gelnici, pre ktorého sa dostala osada do karantény, odoberú v sobotu vzorky na zistenie prítomnosti koronavírusu. Pre TASR to potvrdil primátor mesta Dušan Tomaško. Ako tiež uviedol, zlepšiť súčasnú situáciu osadníkov a zabezpečiť ich väčšiu disciplinovanosť by pomohli unimobunky.(TASR)

10:46 V Českej republike bolo v sobotu ráno potvrdených celkovo 2422 prípadov koronavírusu. V piatok ich pribudlo 373, čo je dosiaľ najväčší počet za jeden deň. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva, ktoré prevzal spravodajský server Novinky.cz. Nárast nových prípadov podľa správy súvisí aj s tým, že rýchlo rastie počet testovaných. Počas piatku vykonali zdravotníci celkovo 5247 testov. Naďalej platí, že ochoreniu COVID-19 v Česku podľahlo deväť ľudí a 11 sa uzdravilo. (TASR)

10:29 V Maďarsku zomrel 11. pacient na ochorenie COVID-19. Počet potvrdených nakazených koronavírusom za jeden deň stúpol o 43, v krajine evidujú celkovo 343 infikovaných pacientov, oznámil v sobotu vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Z nákazy sa zatiaľ vyliečilo 34 ľudí. Počet osôb v nemocničnej karanténe stúpol o troch na 87. Akreditované laboratóriá testovali doposiaľ celkom 10.303 vzoriek podozrivých na infekciu. (TASR)

10:26 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok telefonicky spojila s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. Spoločne hovorili o tom, ako Slovensko a Rakúsko zvládajú boj proti koronavírusu, a tiež o tom, ako sa Slovensku darí po nástupe novej vlády. „Pracuje zo svojho domova a som rada, že on aj jeho rodina sú zdravotne v poriadku,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti. Rakúsky prezident podľa jej slov vyjadril ochotu na bližšiu spoluprácu v boji proti koronavírusu i ochotu zistiť možnosti pomoci Slovensku. (TASR)

4 krajiny: Slovensko, Česko, Taliansko a Británia

9:30 Viac ako polovica ľudí, u ktorých v Južnej Kórei potvrdili nákazu koronavírusom, sa už uzdravila. Vyplýva to zo sobotňajších údajov tamojších zdravotníckych úradov, ktoré súčasne hlásili 146 ďalších prípadov nakazenia a päť úmrtí za uplynulý deň. Celkovo sa tým počet potvrdených infikovaných vo východoázijskej krajine zvýšil na 9478 a počet ľudí, ktorí ochoreniu spôsobovanému vírusom SARS-CoV-2 podľahli, stúpol na 144. Informovala o tom agentúra AP. (TASR)

9:04 Jordánsko v piatok večer oznámilo, že v krajine zomrel prvý človek na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Ako informovala agentúra AP s odvolaním sa na agentúru Petra, obeťou je žena vo veku 80 rokov. Jordánske úrady zároveň potvrdili 235 prípadov koronavírusu v krajine.(TASR)

8:41 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil v piatok večer súbor dodatočných opatrení zameraných na zabránenie šírenia koronavírusu v krajine, vrátane zastavenia všetkých medzinárodných letov a obmedzenia cestovania medzi mestami. Informovala o tom agentúra AP.Podľa nej Erdoganovo oznámenie prišlo krátko po tom, čo počet potvrdených prípadov koronavírusu v Turecku prekročil hranicu 5000, zatiaľ čo počet obetí je 92. (TASR)

8:15 Čína ustúpila od šírenia konšpiračných teórií na internete o americkej účasti na pandémii koronavírusu, pretože zistila, že to malo obmedzenú silu. Informovala o tom v piatok predstaviteľka amerického ministerstva zahraničných vecí. „Oficiálne správy Číny v Afrike ukazujú, že ukončila túto dezinformačnú kampaň, v ktorej sa osobitne uvádza, že koronavírus pochádza z USA,“ uviedla podľa agentúry AFP Lea Gabrielleová, koordinátorka ministerského centra zodpovedného za analýzu a boj proti zahraničnej propagande. (TASR)

8:10 Šéf úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej uviedol, že opatrenia na obmedzenie šírenia koronavírusu v krajine nebudú odvolané skôr ako 20. apríla. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. „Nehovoríme o zmierňovaní skôr ako 20. apríla. Dovtedy zostávajú všetky opatrenia v platnosti,“ povedal Helge Braun v rozhovore pre noviny Tagesspiegel. Starší ľudia budú podľa neho musieť dodržiavať obmedzenia pohybu a medziľudského kontaktu dlhšie než mladí ľudia.(TASR)

Dezinfekcia ulíc v malajzijskom meste Kuala... Foto: SITA, Vincent Thian
Virus Outbreak Malaysia Dezinfekcia ulíc v malajzijskom meste Kuala Lumpur.

7:30 Abbott Laboratories oznámila, že získala v USA povolenie uviesť na trh diagnostický test, ktorý dokáže v priebehu niekoľkých minút zistiť prítomnosť koronavírusu v tele pacienta. Test bude využívaný v ordináciách praktických lekárov aj v nemocniciach, uviedla firma. Podľa firmy môže byť pri použití tohto molekulárneho testu známy pozitívny výsledok o päť minút a negatívny o 13 minút. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv v poslednej dobe schválil niekoľko testov na koronavírus od rôznych firiem. Minulý týždeň dal súhlas s používaním testu firmy Cepheid, ktorý odhalí prítomnosť koronavírusu do 45 minút.

6:24 Čína zaznamenala v piatok 54 nových prípadov nákazy, čo je o jeden menej ako vo štvrtok. Všetci infikovaní si chorobu priviezli zo zahraničia. Cudzinci majú vstup do Číny zakázaný. Zákaz sa týka aj cudzincov, ktorí majú platné víza alebo povolenie na pobyt. Výnimku tvoria podľa BBC diplomati alebo posádky lietadiel. Čínske úrady nariadili čínskym aerolinkám, aby v prípade medzištátnych letov od 29. marca zachovali len jeden let týždenne. Zahraničné aerolinky tiež majú obmedziť lety do Číny na jeden týždenne; mnohé už ale prestali do krajiny lietať. Lety smú byť naplnené maximálne z troch štvrtín.

6:05 Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Spojené štáty vyrobia za 100 dní 100 000 pľúcnych ventilátorov, ktoré poslúžia pacientom nakazeným koronavírusom. Šéf Bieleho domu nariadil ministerstvu zdravotníctva, aby s využitím zákona o obrannej výrobe prinútilo firmu General Motors vyrábať pľúcne ventilátory pre vládu USA. „Vyrobíme veľa ventilátorov,“ povedal Trump a sľúbil, že sa postará o potreby obyvateľov Spojených štátov, ale tiež pomôže ďalším krajinám. Podľa Trumpa je veľká pravdepodobnosť, že USA nebudú potrebovať také množstvo pľúcnych ventilátorov.

6:00 Počet nakazených v USA presiahol 100 000, uviedla americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Na celom svete sa koronavírusom už nakazilo takmer 590 600 ľudí, z toho 130 860 sa ich už uzdravilo a takmer 27 000 zomrelo.

5:55 Až do 20. apríla nemožno počítať s uvoľnením opatrení, ktoré Nemecko vyhlásilo s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. V Nemecku, ktoré v piatok registrovalo 42 228 nakazených, sú zakázané zhromaždenia viac ako dvoch ľudí na verejných miestach, zatvorená je veľká väčšina obchodov, nefungujú reštaurácie a v mnohých mestách bola obmedzená verejná doprava. „Ak sa nám podarí spomaliť tempo šírenia infekcie, takže zdvojnásobenie počtu prípadov potrvá desať, dvanásť či viac dní, potom budeme vedieť, že sme na správnej ceste,“ vyhlásil šéf úradu kancelárky Angely Merkelovej Helge Braun. Braun pochválil Nemcov za to, ako dodržiavajú pravidlá. „Preto som presvedčený, že už o niekoľko dní uvidíme úspechy,“ povedal.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

181 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus