Na domáce odbery nemáme sanitky

Ako má človek, u ktorého existuje riziko, že je nakazený koronavírusom, postupovať? Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) hovorí, že musí zavolať na vyhradenú infolinku a svojmu obvodnému lekárovi. V prípade pozitívneho testu musí obvodný lekár pacientom nad 65 rokov volať každý deň a zaujímať sa o ich zdravotný stav.

28.03.2020 17:33
debata (20)

„Človek zavolá na infolinku zriadenú špeciálne pre koronavírus, operátori ho prevedú sériou otázok. V prípade, že bude vyhodnotený ako ten, ktorý môže byť pozitívny, dostane špeciálny kód. Na základe neho bude realizovaný odber,“ vysvetlil postup minister zdravotníctva.

Každý pacient bude na základe špeciálneho kódu pozvaný na konkrétne odberné miesto. Konkrétny čas má zabrániť, aby sa dostal do kontaktu s inými ľuďmi.

„Ľudia, ktorí sú podozriví, nesmú chodiť hromadnou dopravou, je to nebezpečné. Bolo by najlepšie, keby si vedeli zabezpečiť dopravu. Ak to nebude možné, bude vyslaná záchranka alebo hasiči, ktorí zrealizujú odber za prísnych hygienických podmienok,“ zdôraznil Krajčí.

Odbery doma sa budú realizovať len vo výnimočných prípadoch. Minister vysvetlil, že počet sanitiek, ktoré sa na takéto odbery používajú, je limitovaný. Aj preto podľa neho začali pomáhať aj hasiči.

„V jednotlivých krajoch sú na to vyhradené jedna až dve záchranky. Takže veľmi málo,“ povedal minister zdravotníctva.

V prípade podozrenia na koronavírus treba dodržať postup:

  1. výhradne telefonicky kontaktovať operačné stredisko a informovať o svojom zdravotnom stave a cestovateľskej anamnéze
  2. po vyhodnotení za možného pacienta s koronavírusom bude volajúcemu pridelený špeciálny kód
  3. na základe kódu bude občan zavolaný na testovanie na konkrétne miesto a konkrétny čas, treba kontaktovať všeobecného lekára
  4. pacientov vo veku 65 a viac rokov pri pozitívnom výsledku testovania ich bude všeobecný lekár pravidelne kontaktovať a kontrolovať
20 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus