Polícia nevylučuje, že stúpne počet prípadov domáceho násilia

Policajný zbor (PZ) si uvedomuje, že uzavretie rodín doma zvyšuje riziko násilia páchaného v domácnostiach. Aj v čase mimoriadneho či núdzového stavu preto venuje zvýšenú pozornosť každému oznámeniu domáceho násilia a jednotlivé prípady individuálne posudzuje. Uviedol to hovorca Prezídia PZ Michal Slivka.

29.03.2020 10:37
debata (1)

Polícia pripomína, že rieši len tie prípady, ktoré boli ohlásené a o ktorých sa dozvedela. „Samozrejme, rátame aj s tým, že počet ohlásených prípadov v tomto období stúpne, čo nie je vylúčené,“ priblížil Slivka. K zvýšenému riziku násilia páchaného v domácnostiach môže podľa neho prispievať viacero faktorov ako sú narastajúca frustrácia z obmedzenia sociálnych kontaktov či obavy zo straty príjmu. Členovia rodín trávia spolu oveľa viac času a obete majú veľmi nízku možnosť vonkajšej podpory od širšej rodiny a známych.

Policajti poskytujú pri ohlásení prípadu obetiam zažívajúcim domáce násilie potrebné informácie a aktuálny zoznam organizácií, na ktoré sa môžu obrátiť. Zároveň im môžu odporučiť Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie (0800 212 212). „Poradkyne tejto linky disponujú aktuálnymi informáciami o pomáhajúcich organizáciách a sú pripravené ženy vypočuť a poskytnúť im podporu,“ vysvetlil Slivka.

Polícia preveruje podľa hovorcu každé jedno oznámenie. Vyhodnocuje sa tiež riziko ohrozenia a prijímajú sa potrebné opatrenia na ochranu ohrozených osôb. „Môžeme ubezpečiť, že k obetiam domáceho násilia pristupujú policajti obzvlášť citlivo a empaticky,“ poznamenal.

Obeť domáceho násilia, ako aj ktokoľvek, kto má vedomosť o domácom násilí, môže kedykoľvek požiadať o pomoc na linke PZ 158, ktorá funguje nepretržite.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #domáce násilie