Minister Korčok prosí občanov, aby si zachovali medzi sebou úctu

Budúci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) prosí slovenských občanov, aby komunikovali medzi sebou ako ľudia a zachovali si základnú úctu a rešpekt. Informoval o tom na sociálnej sieti.

29.03.2020 11:49 , aktualizované: 15:03
debata (74)

VIDEO: Minister Korčok o telefonátoch na ambasády

Korčok pripomenul, že na slovenské zastupiteľské úrady vo svete telefonujú stovky občanov. „Máme plné pochopenie pre tieto telefonáty, ktoré sú plné strachu, často zúfalstva, hnevu a rozčarovania z toho, v akej situácii sa ocitli. Robíme, čo môžeme, ale mám prosbu na všetkých, ktorí telefonujú na slovenské veľvyslanectvá, aby sme zostali v takej normálnej ľudskej polohe,“ povedal Korčok s tým, že to hovorí preto, lebo diplomati, ktorí pracujú na zastupiteľských úradoch, sú konfrontovaní veľmi často s nepekným spôsobom a hrubým napádaním.

„Chcem vám povedať, že tí ľudia, ktorí dvíhajú telefóny, ktorí slúžia vám – sú tiež len ľudia z mäsa a kostí. Sú to ľudia, ktorí majú strach o seba, majú strach o svojich rodičov, ktorých majú ďaleko od krajiny, kde pôsobia a veľmi radi by možno nastúpili s vami do repatriačného lietadla alebo do autobusu a vrátili sa domov, ale oni túto možnosť nemajú, lebo vám slúžia. Zachovajme si, prosím, medzi sebou základnú úctu a rešpekt. Robíme maximum, robíme 24 hodín denne už dlhé dni a týždne, ale zostaňme najmä ľudia,“ dodal.

Klus: Počet žiadostí o repatriáciu mimoriadne vzrástol

Len z Veľkej Británie prišlo rezortu diplomacie v posledných dňoch okolo 2500 žiadostí. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS).

„Je to tak veľké množstvo, že náš konzulárny úrad nestíha ani len spracovať tieto žiadosti,“ uviedol Klus v súvislosti s Veľkou Britániou a poprosil žiadateľov o istú mieru trpezlivosti. V reakcii predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer) uviedol, že MZVaEZ SR by malo skúsiť do situácie zapojiť študentov diplomacie. „Skúste zapojiť tak, ako napríklad zapojilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR medikov z fakúlt do infolinky, ktorá poskytuje informácie všetkým tým, ktorí volajú v súvislosti s koronavírusom,“ povedal Blanár. Klus skonštatoval, že súhlasí s takýmto návrhom.

V súvislosti s repatriáciou Klus pripomenul, že stále platí nariadenie predchádzajúcej vlády, že autobusy, ktoré slovenských občanov privezú zo zahraničia na územie SR, sú zadarmo, no lety si musia uhradiť sami. Zároveň na občanov SR apeloval, aby využili ponuku repatriácie na prvýkrát, lebo rezort diplomacie nemá zriadenú „kyvadlovú dopravu“ a nebude sa pre slovenských občanov opakovane vracať do rôznych destinácií.

Blanár skritizoval novú vládu za nedostatok koordinácie, ktorá podľa jeho slov „pokrivkáva“. Klus zareagoval, že koordinácia medzi MZVaEZ SR a Ministerstvom vnútra (MV) SR je. „Našou úlohou ako ministerstva zahraničných vecí je doviezť podľa možnosti čo najviac občanov a čo možno najrýchlejšie,“ povedal Klus. Dodal, že dôvod, prečo zo zahraničia zatiaľ priviezli len istý počet občanov SR je ten, že MZVaEZ SR mohlo doviezť len toľkých, koľkých MV SR garantovalo, že dokáže umiestniť do karantény.

V súvislosti so zákonom o sledovaní polohy osôb nakazených novým koronavírusom Blanár uviedol, že ak prezidentka SR Zuzana Čaputová zákon podpíše, Smer podá návrh na Ústavný súd SR pre podozrenie z narušenia ochrany súkromia. Klus na zákon o sledovaní polohy osôb s ochorením COVID-19 reagoval slovami, že „je to problematická téma, ale sme v problematickej dobe,“ preto podľa neho tak musela vláda zareagovať.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Korčok #koronavírus