Slovensko má zrejme prvý prípad úmrtia na Covid-19

Pacient, pozitívne testovaný na koronavírus, ktorý bol prepustený z pľúcneho oddelenia bojnickej nemocnice a v domácom prostredí skolaboval, zomrel na obojstranný zápal pľúc. Po utorkovom rokovaní vlády to v súvislosti s výsledkami pitvy zosnulého uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

31.03.2020 10:12 , aktualizované: 19:41
debata (346)

„Pacient skonal na kardiorespiračné zlyhanie, patológ ešte skúma etiológia zápalu pľúc, no vieme, že pacient bol pozitívne testovaný. Je preto veľmi zarážajúce, že bol prepustený z nemocnice,“ uviedol Krajčí. Slovensko bude mať podľa jeho slov s najväčšou pravdepodobnosťou prvé úmrtie na ochorenie COVID-19.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal podľa jeho slov ex offo konanie voči poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. „Podľa všetkého išlo o zlú diagnostiku a individuálne zlyhanie, no to sa musí ešte prešetriť,“ povedal minister.


Zosnulý 60-ročný muž bol na pľúcnom oddelení Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach hospitalizovaný od 20. marca a v pondelok (30. 3.) v domácej liečbe zomrel. Nemocnica potvrdila, že mužovi diagnostikovali COVID-19. Pľúcne oddelenie dočasne zatvorili. Námestník nemocnice Milan Henčel pre TASR uviedol, že cestovateľská a epidemiologická anamnéza, opakovane dopytovaná, bola zo strany pacienta negatívna. „Až na avízo jedného zamestnanca sme dostali podnet na testovanie, ktoré sa realizovalo v nedeľu (29. 3.) s pozitívnym výsledkom,“ uviedol Henčel.

Pacient bol podľa neho stabilizovaný a v pondelok (30. 3.) ho už preložili do domácej starostlivosti. „Vzhľadom na to, že tam bola pozitivita, tak sme kontaktovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza, ktorý nám odobril, že keď je pacient stabilizovaný, afebrilný, bez subjektívnych ťažkostí, môže byť prepustený do domácej karantény,“ doplnil.

Henčel ďalej potvrdil, že časť personálu oddelenia, ktorý prišiel do kontaktu s mužom s COVID-19, má negatívne výsledky testov na nový koronavírus.

Pribudlo 27 nových prípadov

V pondelok bolo testovaných 688 ľudí, z toho 661 vzoriek bolo negatívnych. Tretina z pozitívne testovaných (9) vzoriek boli osoby v rizikovom veku, čiže staršie nad 60 rokov. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovej konferencii. Celkový počet evidovaných prípadov ochorenia teda stúpol na 363. Premiér Matovič tiež uviedol, že necelých 200 vzoriek na koronavírus za pondelok bolo testovaných v súkromných laboratóriách.

Video: Tlačová konferencia premiéra Matoviča a generálneho riaditeľa odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martina Smatanu k situácii ohľadom koronavírusu.

Najmladším novým nakazeným je trojročné dieťa a najstarším 80-ročná žena. Pozitívne testovaní za pondelok sú štyri ženy a dvaja muži z okresu Bratislava, dve ženy z okresu Hlohovec, dve ženy z okresu Nitra, dve ženy z okresu Rožňava a dvaja muži z okresu Trebišov. Ďalej je to jedna žena z okresu Čadca, jedna z okresu Bánovce nad Bebravou, Martin, Michalovce a jedna z okresu Žiar nad Hronom. Ďalej je to jeden muž z okresu Bardejov, Galanta, Nové Zámky, Prievidza, Svidník, Trenčín, Trnava a jeden muž z okresu Žilina.

Slovensko naopak registruje v poradí už tretieho vyliečeného pacienta z ochorenia Covid-19. Pred utorkovým rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO).

Minister takisto informoval, že v prípade rizikového pacienta s výraznými komplikáciami, ktorý je vo vážnom stave, nastalo mierne zlepšenie. Vyjadril sa tiež k názoru autorít zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), že povinné nosenie rúšok nemusí mať očakávaný efekt, a že rúška by mali nosiť len infikovaní vírusom.

Krajčí s takýmto názorom nesúhlasí. "Myslím si, že každý by mal rúško nosiť, lebo ak ho nosíme všetci, efekt sa približuje stavu kolektívnej imunity,“ uviedol šéf zdravotníckeho rezortu.

Informoval, že vláda sa na svojom rokovaní bude zaoberať zvýšením odberných miest pre vzorky na testovanie, rovnako zákazom predaja respirátorov verejnosti.

Opatrenia sa javia ako účinné

Opatrenia, ktoré boli prijaté na zastavenie šírenia ochorenia Covid-19, sa javia ako účinné. Ak ich bude Slovensko vedieť dlhšie dodržiavať, mohlo by zaradiť medzi päť krajín, ktoré najlepšie zvládli pandémiu koronavírusu. V utorok o tom informoval riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana na Úrade vlády SR.

Video: Šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana vysvetlil, v čom sa nová predikcia ochorenia líši od tej zo 17. marca.

Video

Podľa vládneho analytika sa tak môže Slovensko vyhnúť scenárom, aké sa ukázali v Taliansku, Španielsku či v americkom štáte New York. Vrchol epidémie by na Slovensku mohol byť približne v polovici júla. Podľa Smatanu však je potrebné zvýšiť kapacitu nemocníc a prísne dodržiavať opatrenia približne tri až štyri mesiace.

Nová analýza odhaduje, že pri vrchole epidémie môže byť okolo 170 000 ľudí nakazených, čo predstavuje 2,3 percenta populácie Slovenska. Pri pomalšom šírení sa natiahne až do roku 2021. Analytici však podotkli, že ide o negatívny scenár, ktorý sa nemusí naplniť. Opatrenia, ktoré vláda a ústredný krízový štáb prijali po 16. a 27. marci, by mali pomôcť znížiť celkový počet nakazených.

Pľúcne ventilátory

Pri aktuálnom scenári bude Slovensko potrebovať približne 1000 pľúcnych ventilátorov. Podľa premiéra Igora Matoviča by mala byť vláda schopná zabezpečiť takýto počet. Pripomenul, že k prístrojom je potrebný aj vyškolený personál. Matovič pripustil, že bude potrebných vyškoliť ďalších ľudí, a to minimálne dvojnásobný počet.

Podľa Smatanu Slovensko momentálne rokuje najmä s ázijskými výrobcami o dodaní pľúcnych ventilátorov, nakoľko sa tam už zmiernil tlak na ich kúpu. Ich dodanie na Slovensko sa podľa neho pohybuje v horizonte niekoľkých dní, až štyroch mesiacov.

„Vypne“ sa Slovensko?

Jednou z alternatív riešenia situácie je podľa Matoviča to, že sa Slovensko na dva či tri týždne „vypne“. Potrebná by však bola istá „spoločenská dohoda“, realizovaná napríklad prieskumom agentúry. V tomto prípade by podľa slov premiéra zabezpečovalo výlučne maximálne 150 000 ľudí infraštruktúru štá­tu.

VIDEO: Budeme hlasovať o tom aké opatrenia Slovensko príjme v boji proti koronavírusu? Matovič pripustil možnosť totálneho vypnutia krajiny tzv.blackout

Podľa slov vládneho analytika Smatanu by takéto „vypnutie“ znamenalo, že by odborníci presne vedeli zistiť, kto má symptómy ochorenia Covid-19, a takéhoto človeka by mohli otestovať. „Toto opatrenie zavádzajú iba krajiny, ktoré sú vo veľmi silnom náraste, ako Taliansko a Španielsko. Oni už nemali inú možnosť,“ doplnil.

„Okrem metodologických rozdielov, čo sa týka technickejších vecí, štúdia, ktorú sme pôvodne zverejnili, počítala ako deň nula 16. marca 2020. Nová štúdia počíta deň nula v nedeľu (29. 3.). Ak teraz tvrdíme, že máme 100 dní, a tvrdili sme, že máme 100 dní aj pred dvoma týždňami, tak v princípe sme o dva týždne lepší,“ uviedol Smatana, podľa ktorého by mal dosiahnuť vrchol epidémie 110. deň od poslednej nedele.

VIDEO: Prognostika vývoja priebehu boja s koronavírusom.
Video

Predseda vlády komentoval aj to, že by sa mohli sprísniť opatrenia pre seniorov. Nevie si však predstaviť, ako karanténu budú starší ľudia zvládať počas leta v rozhorúčených bytoch.

Pripustil aj možnosť, že ochranné rúška bude nutné nosiť možno aj ďalší rok, eventuálne do mája 2021. „Treba povedať, že nám deti budú hlúpnuť, lebo rok budú bez školy, ani na psychiku to nie je dobré, ak budú rok doma,“ komentoval predseda vlády.

Ďalší model vývoja pandémie nového koronavírusu plánuje Inštitút zdravotnej politiky zverejniť 3. apríla.

Gröhling: Školské jedálne by mohli opäť vydávať stravu

Školské jedálne by mali opäť môcť vydávať stravu žiakom, študentom a seniorom, avšak za prísnych hygienických a bezpečnostných podmienok. Umožniť to má rozhodnutie hlavného hygienika, o ktorom po utorkovom rokovaní vlády informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

Minister školstva uviedol, že v takomto prípade by bola zabezpečená dezinfekcia priestorov. Potvrdil aj to, že u pracovníkov jedální by sa zisťovalo, či nežijú v spoločnej domácnosti s človekom nakazeným novým koronavírusom.

Samotné samosprávy budú môcť rozhodnúť, či školské jedálne otvoria, a to na základe toho, či dokážu splniť podmienky, ktoré určí hlavný hygienik. V rozhodnutí, ktoré by malo byť vydané v piatok 3. apríla, bude uvedené, pre koho sa dá variť, akým spôsobom sa bude variť, ako sa bude strava vydávať a ako sa bude roznášať. „Je to pozitívna správa hlavne smerom k sociálne vylúčeným spoločenstvám, pre ktoré sme sa snažili veľmi urýchlene a nejakým spôsobom vyriešiť ich stravovanie,“ uzavrel Gröhling.

Vyučovanie na školách je prerušené až do odvolania. Dôvodom sú opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

346 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus