Ide o pravdu s Milošom Nemečkom: Ako vírus mení životy seniorov

Sú opatrenia na ochranu seniorov dostatočné a ako to zmení ich životy, nielen teraz, ale aj neskôr? Relácia Zuzany Martinákovej Ide o pravdu s Milošom Nemečkom, členom rady vlády pre práva seniorov.

31.03.2020 13:00
debata (2)

Video: Spomedzi seniorov sú najviac ohrození najstarší, osamelí a tí, ktorí sa nedokážu pohybovať v online priestore, ktorý by im mohol nahradiť osobný kontakt, hovorí Miloš Nemeček.

Video

Najhoršie je pre seniorov nemať informácie, nevedieť, kto mu môže pomôcť, takže aj sledovanie televízora alebo čítanie tlače je pre nich užitočné, uviedol Nemeček.

Väčšina seniorov sa dokázala so situáciou vyrovnať a pokiaľ im štát, samosprávy, občianske organizácie či komunity pomáhajú, tak to slušne zvládajú. Vo vzťahu k seniorom sú kľúčové samosprávy, a tie budú potrebovať pomoc zhora, od štátu, ale aj zdola, od občanov, občianskych organizácií či dobrovoľníkov.

Z hľadiska rizík pri koronavíruse považuje Nemeček za dôležité, aby malo Slovensko k dispozícii dostatok pľúcnych ventilácií, pretože práve respiračné choroby sú pre starších veľkou hrozbou.

Ak by trvala izolácia seniorov dlho, mal byť vzniknúť nejaký model, ktorý by uľahčil ich situáciu, domnieva sa Nemeček. Ako príklad uviedol televízne omše, ktoré môžu veriacim nahradiť návštevu kostola. Je tu aj priestor pre univerzity tretieho veku – tu by mohla televízia zohrať podobnú úlohu, ako robí pre vyučovanie na základných či stredných školách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu