Urbancová končí na Najvyššom súde

Sudkyňa a podpredsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmila Urbancová odchádza do dôchodku. Jej žiadosť podpísala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Potvrdila to hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. Urbancová odchádza z justície potom, čo ju zadržala a obvinila Národná kriminálna agentúra pre podplácanie v kauze Technopol Servis.

31.03.2020 16:43
Jarmila Urbancová Foto:
Jarmila Urbancová
debata (25)

Urbancová odchádza z justície s platnosťou od stredy (1. 4. ). Najvyšší súd by tak nemal vedenie potom, čo uplynulo v októbri minulého roku funkčné obdobie jeho dovtedajšej predsedníčke Daniele Švecovej, avšak už od konca minulého týždňa platí novela, ktorá situáciu upravuje. V čase absencie predsedu a podpredsedu NS SR bude súd viesť jeho najstarší sudca.

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia Urbancová ponúkala bývalému sudcovi Vladimírovi Sklenkovi úplatok vo výške 30 000 eur, ak rozhodne spor o firmu Technopol Servis v prospech protistrany Mariana Kočnera.

Sklenka vystupuje v kauze ako svedok. Urbancová bola v marci zadržaná počas akcie Búrka spolu s ďalšími sudcami a právnikmi. Ústavný súd ju vtedy nevydal na väzobné stíhanie a tak je vyšetrovaná na slobode.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Jarmila Urbancová #NAKA #kauza Technopol