Slováci vymysleli náhradu pľúcnej ventilácie. Stojí 80 eur

Q-vent je alternatíva umelej pľúcnej ventilácie, ktorá má rýdzo slovenský rukopis. Vyvinul ho tím našich vedcov a minulý piatok toto zariadenie aj úspešne otestovali v Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

01.04.2020 08:00
debata (49)

VIDEO: Ako funguje pľúcna ventilícia, vyvinutá na Slovensku?

Video

Autorov k vývoju prístroja inšpirovala kritická situácia, ktorá po vypuknutí koronavírusovej pandémie nastala v Taliansku. Koronavírus totiž vážne poškodzuje pľúca a pacienti v najvážnejších štádiách choroby potrebujú byť napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. „Je mimoriadne dôležité zdôrazniť, že nejde o plnohodnotnú náhradu umelej pľúcnej ventilácie, ale o prístroj, ktorý je zámerne konštruovaný čo možno najjednoduchšie,“ vysvetľuje Daniel Furka, jeden zo spoluautorov a doktorand na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského. Q-vent sa podľa neho môže využiť v situáciách, keď nebudú k dispozícii žiadne umelé pľúcne ventilácie. "Možno tak prekonať určité obdobie, pravdepodobne nie dlhšie ako 24 hodín,“ zdôrazňuje Furka.

Za myšlienkou na zostrojenie alternatívy umelej pľúcnej ventilácie stojí aj jeho brat Samuel Furka, ktorý je tiež doktorandom na prírodovedeckej fakulte, primár Patrik Palacka z Národného onkologického ústavu a študent Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Dalibor Gallik.

Autormi jednoduchej umelej pľúcnej ventilácie... Foto: Dano Veselský
doktoranti, pľúcna ventilacia Autormi jednoduchej umelej pľúcnej ventilácie sú doktoranti Samuel Furka (vľavo) a Daniel Furka (vpravo) medik Dalibor Gallik (druhý z prava) a primár Patrik Palacka.

Slovenská alternatíva je jednoduchá a lacná, cena by sa mala pohybovať na úrovni 80 eur. „Najlacnejšia umelá pľúcna ventilácia stojí od 12-tisíc eur,“ pripomína Daniel Furka. Hovorí, že často je potrebné na dýchací prístroj pripojiť pacienta na niekoľko hodín, prípadne niekoľko desiatok minút a keďže ide o život, každá alternatíva má cenu. „Prístroj dokáže pumpovať do pľúc vzduch s istou charakteristikou a postupne pretlačiť protitlak vznikajúci na bránici. Pre porovnanie, v Taliansku sú alternatívami aj obyčajné dýchacie príslušenstvá na potápanie, a ani tých nie je dosť. Q-vent je okrem drevenej podložky vyrobený z 80 percent pomocou 3D tlače,“ popisuje konštrukciu prístroja.

Daniel Furka krúti hlavou, podľa neho v súčasnosti použitie Q-ventu na Slovensku neprichádza do úvahy. "Máme dostatok štandardných umelých pľúcnych ventilácií. Reálne testovanie na pacientoch je teoreticky možné iba v takých oblastiach, kde štandardné ventilátory chýbajú, resp. ich nemožno použiť,“ spresňuje Daniel Furka.

Mladý muž verí, že na Slovensku Q-vent nebude nutné ani využiť. „Hľadáme možnosti, ako pomôcť pacientom v iných krajinách, využiť náš otestovaný produkt a získať aj vzácne know-how pre budúci boj s diagnózou Covid-19 alebo akútnymi respiračnými zlyhaniami,“ vysvetľuje. Okrem Talianov zaznamenali ohlasy aj z USA, Nemecka a Španielska.

Ako ďalej približuje Daniel Furka, pre Slovákov predstavujú predovšetkým nádej. „Podľa prvých správ sme viac ako Q-ventom pomohli prostredníctvom nádeje. Nádeje, že aj na Slovensku sa vyvíjajú nové veci, ktoré môžu pomôcť všetkým a nie sme iba odkázaní na zahraničie, aj keď medzinárodná spolupráca bude pre úspech kľúčová. Čo sa týka kritickej situácie, dúfam, že nenastane, ale ak by, verím že budeme patriť medzi tých, čo výraznou mierou pomáhajú.“


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

49 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #pľúcna ventilácia