Matovič: Počas blackoutu by platil výnimočný stav a vojenská disciplína

Vypnutie Slovenska, tzv. blackout, si premiér Igor Matovič predstavuje ako výnimočný stav počas niekoľkých týždňov. Na minimum by sa znížila mobilita ľudí, dodržiavala by sa vojenská disciplína a fungovalo by vojenské zásobovanie. Takýto dočasný stav by podľa Matoviča umožnil čo najrýchlejšie naštartovať ekonomiku, ktorá za súčasnej situácie bude dlhodobo trpieť. Samotní členovia vládnej koalície však v tejto otázke nie sú jednotní.

01.04.2020 09:32 , aktualizované: 20:55
debata (973)

VIDEO: Fico: Blackout je šialenstvo. Pellegrini: Je to nebezpečný sociálny experiment.

Video

Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS) sa proti návrhu ohradil a uviedol, že je zásadne proti experimentom, ako zlikvidovať ekonomiku. Sulík uviedol, že pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje, je proti tomuto návrhu.

„Pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje – typu 1000 mŕtvych denne ako v Taliansku – som zásadne proti takýmto experimentom, ako zlikvidovať ekonomiku,“ reagoval Sulík na návrh.

Podobne na tento návrh reagovala aj podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Jej strana nie je za to, aby štát úplným zastavením krajiny zhoršoval už i tak zlú ekonomickú situáciu a psychický stav ľudí. Vírus by sa podľa Remišovej objavil aj po „vypnutí“ krajiny.

V tejto situácii musí podľa Remišovej zabrať predovšetkým štát, pričom tvrdí, že na svete je viacero príkladov krajín, ktoré zvládli nákazu aj s menej prísnym režimom ako Slovensko. „Musí výrazne zvýšiť počet testovaných ľudí, zlepšiť prácu pri vyhľadávaní kontaktov nakazených ľudí, vytvoriť podmienky, aby mohli byť chorí ľudia s miernymi príznakmi mimo svojho domova, aby nenakazili celú rodinu,“ povedala Remišová.

VIDEO: Blackout? Hygienik Mikas, poslanci Cigániková a Dostál sú proti.
Video

Sme rodina je blackoutu naklonené

Hnutie Sme rodina by sa pravdepodobne prikláňalo k návrhu tzv. blackoutu, čiže „vypnutia Slovenska“, ktorý predstavil premiér Igor Matovič. Chce si však preštudovať ďalšie podrobnosti. Uviedla to hovorkyňa hnutia Michaela Jurcová.

„Na základe údajov, ktoré máme v tejto chvíli k dispozícii, by sme sa pravdepodobne prikláňali k variantu blackoutu. A to z toho dôvodu, aby sme sa čo najrýchlejšie mohli vrátiť do normálneho režimu. Konečné vyjadrenie však strana poskytne až po preštudovaní ďalších podrobností,“ povedala pre Jurcová.

Marketingové hry

Podpredseda parlamentu a expremiér Peter Pellegrini (Smer) vyzval koaličných partnerov, aby zastavili experiment tzv. „vypnutia Slovenska“. Matovič sa podľa Pellegriniho pokúša týmto návrhom o marketingové hry, upozorňuje tiež na riziko drastického vplyvu na ekonomiku.

„Vyzývam k zdravému rozumu aj koaličných partnerov, aby zastavili tento experiment a sociálne inžinierstvo a na druhej strane dbali na poctivé dodržiavanie doteraz prijatých opatrení,“ povedal Pellegrini.

Video: Brífing podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho.

Rizikom na zavedenie tzv. blackoutu je podľa Pellegriniho drastický dosah na ekonomiku, ktorá je už teraz ťažko skúšaná dôsledkami pandémie na celom svete. „Celý nápad sa mi zdá byť sociálnym experimentom, ktorý by mohol priniesť nepredvídateľné dôsledky v podobe paniky medzi ľuďmi a úplnej straty dôvery v štát, pričom medicínske účinky takýchto opatrení dnes nepotvrdzujú žiadni odborníci a rodia sa len v hlave Igora Matoviča,“ dodal.

Pellegrini tiež upozornil, že „vypnutie krajiny“ sa môže podpísať na nižšom šírení vírusu, no určite ho nezničí úplne a po uvoľnení opatrení sa nákaza začne šíriť nanovo. „Lebo asi ťažko si vieme predstaviť, že by sme Slovensko hermeticky vedeli uzavrieť od zvyšku sveta,“ skonštatoval. Premiér sa podľa Pellegriniho opäť pokúša hrať „svoje marketingové hry s prieskumami a hádzať zodpovednosť na občanov“.

Slovensko má 400 prípadov nákazy

Matovič dnes na tlačovej konferencii oznámil, že za utorok pribudlo na Slovensku 37 nových prípadov nákazy koronavírusom. Šestnásť nových prípadov na ochorenie Covid-19 je z Bratislavy, situáciu v hlavnom meste Matovič označil za rizikovú.

VIDEO: Premiér Matovič k založeniu fondu vzájomnej pomoci a situácii ohľadom koronavírusu.

Najmladším pozitívne testovaným bol päťročný chlapec v Bratislave, najstaršia bola žena vo veku 87 rokov rovnako v Bratislave. Okrem 87-ročnej dôchodkyne boli podľa slov Matoviča všetci pod hranicou 60 rokov. Dodal, že vekový priemer nakazených sa pohybuje na úrovni okolo 30 rokov.

Matovič tiež potvrdil, že za utorok bolo testovaných 877 vzoriek, celkovo na Slovensku oficiálne evidujeme 400 prípadov na ochorenie Covid-19.


Testovanie marginalizovaných rómskych komunít

Štát bude od piatka masívne testovať obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít. Na stredajšom tlačovom brífingu to uviedol premiér Igor Matovič spoločne s členom ústredného krízového štábu Petrom Pollákom (OĽaNO) a novou splnomocnenkyňou vlády SR pre rómske komunity Andreou Bučkovou.

Cieľom je podľa Matoviča zistiť skutočný stav a zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu nového koronavírusu v lokalitách s marginalizovanými rómskymi komunitami.

VIDEO: Premiér Matovič predstavil jeho sen o zničení vírusu.

Expert OĽaNO na rómsku problematiku a člen ústredného krízového štábu Peter Pollák doplnil, že v prvej fáze pôjde o 33 vytypovaných lokalít. V piatok sa začne v lokalitách Kecerovce, Jarovnice, Trebišov a Markušovce. Následne budú medzi vybranými lokalitami Fiľakovo, Šmuniac, Bardejov, Zborov, Spišský Štiavnik, Batizovce, Hranovnica, Nacina Ves, Krompachy, Nálepkovo, Žehra, Ochtiná.

Podľa Pollákových informácií vychádzajú aj zo zistení terénnych pracovníkov a príslušníkov miestnych občianskych poriadkových služieb, že do osád sa vrátilo zo zahraničia nekontrolovane približne 1500 ľudí. „Cielene budeme chcieť testovať práve týchto navrátilcov,“ uviedol.

Nová splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková zdôraznila význam informovanosti ľudí z komunít. „Je dôležité, aby sme ich oboznámili s tým a presvedčili ich o tom, aké sú dôvody a význam testovania pre nich samých,“ uviedla. „Komunikáciu vedieme v jazykoch, ktorými hovoria, teda v rómskom, prípadne maďarskom jazyku,“ dodala.

Testovanie by malo trvať do 9. apríla tak, aby 10. apríla podľa výsledkov mohli byť prijaté ďalšie opatrenia. S testovaním pomôže armáda. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) uviedol, že už teraz sa formuje päť 13-členných tímov, ktoré budú koordinovať a zabezpečovať akciu. "Budeme kontaktovať starostov, mimovládne organizácie, miestnych lídrov, informovať o tom, čo pripravujeme,“ do­dal.

V prípade, ak by sa ukázalo, že sa v prostredí niektorej z komunít šíri nákaza, podľa Matoviča budú prijaté epidemiologické opatrenia vrátane nariadenej karantény.

Ravasz: Kroky, ktoré vláda navrhla, sú rizikové

Je dobré, že sa vláda SR konečne začala venovať aj téme šírenia ochorenia COVID-19 v marginali­zovaných komunitách, ale kroky, ktoré navrhla sú vysoko rizikové. Myslí si to odchádzajúci splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd).

„Zoznam vybraných obcí je neobhájiteľný, sú tam napríklad aj integrované komunity, na Slovensku nemáme stovky osád bez vody, rýchlosť šírenia vírusu odborníci odhadujú oveľa nižšie ako bolo prezentované, eurofondy sa nerozkradli, ale idú i na platy rekordného počtu terénnych pracovníkov, ktorí sú kľúčoví pri akomkoľvek riešení a na ktorých sa spolieha aj plán vlády,“ povedal Ravasz s tým, aby neboli všetci hádzaní do jedného vreca.

Pripomína, že príklady nedodržania karantény možno nájsť aj medzi majoritou. „Takáto komunikácia vlády stigmatizuje rómske komunity a vyvoláva strach ako medzi Rómami, tak aj Nerómami,“ skonštatoval. Ak sa má plošne testovať, tak by sa to podľa jeho slov malo týkať nie len rómskej komunity, ale aj ostatných rizikových skupín, ako napríklad domovy seniorov či predavačky.

Fond vzájomnej pomoci

Premiér Matovič dnes potvrdil vznik Fondu vzájomnej pomoci, ktorý bude riešiť individuálne životné prípady ovplyvnené krízou súvisiacou so šírením koronavírusu. Prispievať doň budú koaliční poslanci, ministri aj ďalší ľudia, ktorí na tom budú s vládou spolupracovať. Sám Matovič sa pre okolnosti v súvislosti s epidémiou koronavírusu rozhodol v prospech fondu vzdať celého svojho premiérskeho platu.

„Po dohode so všetkými koaličnými stranami to je spoločné rozhodnutie. Nie je to teda iniciatíva jedného alebo jednej strany alebo úradu vlády. Je to naše spoločné rozhodnutie, rovnako aj s našimi koaličnými poslancami. Budeme radi, ak sa do tohto fondu rozhodnú prispievať aj ľudia mimo koalície, aj poslanci opozície, na čo ich dnes aj z tohto miesta vyzývam,“ priblížil premiér.

Koalícia chce podľa Matoviča týmto gestom obyvateľom ukázať, že politika a politici nie sú odtrhnutí od ľudí. „A že my ako koaličné strany na ľudí myslíme, či už zákonmi, alebo spomínanou individuálnou pomocou,“ povedal Matovič.

Líder Sme rodina Boris Kollár vyzval aj šéfov štátnych firiem, ako i veľké koncerny k solidárnosti, aby prispeli do novovzniknuté­ho Fondu.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) zriadenie Fondu vzájomnej pomoci uvítal, pričom zdôraznil, že ak môžu poslanci parlamentu urobiť niečo navyše, aby pomohli ľuďom, nevidí dôvod tak neurobiť.

„Našou úlohou, ako poslancov NR SR, je diskutovať o systémových opatreniach a rozhodovať o legislatívnych riešeniach krízy spôsobenej ochorením COVID-19. Ale ak v tejto krízovej situácii môžeme urobiť aj niečo naviac, nevidím dôvod, prečo takúto príležitosť nevyužiť,“ povedal Šeliga.

Podľa vlastných slov sa snaží finančne aj materiálne pomáhať konkrétnym ľuďom a inštitúciám od začiatku krízy. Zdôraznil, že v tom bude pokračovať naďalej. Verí, že túto mimoriadnu skúšku Slovensko zvládne najmä vďaka odhodlaniu, príkladnej disciplíne a medziľudskej solidarite.

Návrh opatrení v prípade pendlerov

Permanentný krízový štáb má pripraviť návrh opatrení týkajúcich sa problematiky tzv. „pendlerov“ (osôb, ktoré pravidelne dochádzajú do práce cez hranice SR) a karantény a predložiť ho na rokovanie vlády alebo ústredného krízového štábu.

Uzniesla sa na tom v utorok vláda, ktorá zároveň zaviazala príslušné orgány bezodkladne prijať potrebné opatrenia v prípade sobotňajších (28. 3.) rozhodnutí ústredného krízového štábu.

Hlavný hygienik SR takisto vydá opatrenie s bezodkladným účinkom, ktorým sa zabezpečí, že každej osobe, ktorá sa vráti zo zahraničia, sa nariadi izolácia v karanténnom zariadení, ktoré určí ministerstvo vnútra, výnimky určí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Ďalšou úlohou je pri hraničnej kontrole registrovať osobné údaje osôb prekračujúcich hranice v rozsahu meno, priezvisko a telefónne číslo.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

973 debata chyba
Viac na túto tému: #krízový štáb #pendleri