Sulík: Nájomné zatvorených obchodných prevádzok znížime o 80 %

Nájomcom obchodných prevádzok zatvorených štátom pre pandémiu ochorenia COVID-19 by malo nájomné počas obmedzení klesnúť o 80 %. Približne polovicu z tejto zľavy by mali znášať prenajímatelia, druhú polovicu štát. Presnejšie podmienky bude riešiť koaličná rada. Povedal to vo štvrtok po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

02.04.2020 17:46 , aktualizované: 19:52
debata (60)

„Ja už na to tlačím niekoľko dní. Je to niečo, čo potrebujeme spraviť,“ povedal Sulík. Podľa ministra je veľa drobných predajní, kde je práve nájomné najväčšia nákladová položka. Koalícia sa už na takomto princípe podpory drobných podnikateľov podľa ministra zhodla. „Robiť to budeme a teraz sa musíme baviť o konkrétnom nastavení,“ povedal Sulík.

VIDEO: Brífing ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Toto opatrenie bude podľa šéfa rezortu hospodárstva za dva marcové týždne, kedy boli prevádzky zatvorené, stáť štátny rozpočet približne 40 miliónov eur. Skutočné náklady budú možno nižšie, lebo v rýchlom odhade nebolo spresnené, koľko prevádzok je v majetku obchodníkov a koľko podnikateľov si prevádzku prenajíma od spriaznenej firmy.

Energie však podľa Sulíka štát preplácať nebude. „Potrebujeme zabezpečiť, aby nedošlo k masívnemu krachovaniu týchto prevádzok, lebo kým sa to obnoví, tak to budú roky, nie mesiace,“ dodal minister.

Sulík: SR musí byť medzi prvými štátmi, ktoré dokážu využiť peniaze z EÚ

Slovensko musí byť medzi prvými krajinami, ktoré dokážu využiť prostriedky vyčlenené Európskou úniou (EÚ) na boj s následkami šírenia ochorenia Covid-19. Povedal to vo štvrtok počas rokovania vlády SR minister hospodárstva Sulík. Slovensko by malo dostať takmer 2,5 miliardy eur.

Podľa šéfa rezortu hospodárstva v súčasnosti prebiehajú rokovania s veľkými firmami o štátnej pomoci na udržanie zamestnanosti v týchto spoločnostiach. Tá bude zrejme z veľkej časti financovaná práve zo zdrojov EÚ.

Podľa Sulíka zatiaľ nie je jasné, ako bude štátna pomoc vyzerať. „Ide o to, nájsť primeranú rovnováhu medzi tým, aby to štát veľa nestálo, ale aby oni neposielali ľudí na nezamestnanosť,“ povedal.

Veľké firmy podľa Sulíka majú určité rezervy, na konečné riešenie preto môžu aj niekoľko týždňov počkať. „Budeme veľmi intenzívne hľadať riešenie najmä pre veľké firmy. Pre tie malé, kde potrebujeme univerzálne riešenie, pretože ich je strašne veľa, sa to našlo,“ dodal minister.

Jednou z možností štátnej pomoci firmám je takzvaný kurzarbeit, teda združenie prostriedkov štátu a zamestnávateľa na mzdy zamestnancov počas krízy. Pokiaľ by zamestnávateľ zamestnancov prepustil, musel by po obnovení výroby sčasti hľadať nových pracovníkov a mal by náklady s ich zapracovaním. Štát by, naopak, musel platiť nezamestnaným sociálne dávky.

Spoločnú európsku schému riešenia rizika zvyšovania nezamestnanosti s využitím kurzarbeitu navrhuje Európska komisia (EK). Podľa europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) vytvára návrh komisie jednotný a jednoduchý spoločný mechanizmus pre všetky členské štáty, ako čo najlepšie a najefektívnejšie dotovať ohrozené pracovné miesta.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

60 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #peniaze #Richard Sulík #koronavírus