Slovensko má 24 nových prípadov ochorenia Covid-19

Na Slovensku potvrdili za štvrtok 24 nových prípadov koronavírusu, negatívnych vzoriek bolo 1430, celkovo bolo testovaných 1454 ľudí. Informoval o tom premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii. Oficiálne sa tak zvýšil počet nakazených na 450, osem pacientov sa už z ochorenia vyliečilo.

03.04.2020 11:52 , aktualizované: 16:37
debata (90)

„Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 165 pacientov, z toho u 67 bol nový koronavírus potvrdený, v 98 prípadoch sa čaká na výsledok testov,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Dodala, že do testovania sa zapojili aj súkromné laboratória, ktoré doteraz vyšetrili 909 vzoriek.

Rezort zdravotníctva ďalej informuje, že sa z koronavírusu vyliečilo na Slovensku už osem pacientov. K piatim už vyliečeným pribudli ďalší traja pacienti z trenčianskeho regiónu.

Vo Fakultnej nemocnici Trenčín evidujú troch vyliečených pacientov z ochorenia Covid-19, pre Pravdu to potvrdila jej hovorkyňa Martina Holecová. Ide o ženu vo veku 40 rokov, pochádzajúcu z Lubiny, pacientka bola hospitalizovaná a následne poslaná do domácej karantény, bola v kontakte s kolegyňami, ktoré sa vrátili z dovolenky z Ománu a Švajčiarska.

Ďalšia vyliečená žena vo veku 39 rokov, pochádza z Veľkých Uheriec, taktiež bola hospitalizovaná, následne poslaná do domácej karantény, pracovala v Taliansku s dvoma pozitívnymi kolegami. U oboch pacientok malo ochorenie mierny až stredný priebeh. Muž vo veku 38 rokov, pochádzajúci z Trenčianskych Teplíc bol iba v domácej karanténe, priebeh jeho ochorenia si nevyžadoval hospitalizáciu, vrátil sa z lyžovačky v Gruzínsku, priblížila pre Pravdu Holecová.

Najviac prípadov v Bratislavskom kraji

Bratislavský kraj naďalej dominuje výskytu nakazených v počte 155 ľudí s pozitívnym výsledkom. Po ňom nasleduje Žilinský kraj s 59 prípadmi, Trenčiansky s 54, Prešovský s 53, Trnavský so 40, Košický s 32, Nitriansky s 30 a napokon Banskobystrický kraj s 27 pozitívnymi prípadmi.

Z pohľadu pohlavia sa delí výskyt ochorenia na 244 mužov a 206 žien. Najviac postihuje choroba ľudí vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov (143 osôb), nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov (120 osôb), vo vekovej kategórii 45 – 59 je to 94 osôb a pozitívnych starších nad 60 rokov je 62 osôb. Najmenej pozitívne testovaných je 28 detí do 14 rokov.

Čaputová odmieta čiastkové scenáre

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s epidémiou koronavírusu dnes stretla s členmi permanentného krízového štábu, informovala o tom na sociálnej sieti. V statuse vyzvala v prvom rade na ochranu seniorov, ako i potrebu lepšej komunikácie medzi orgánmi, ktoré krízu riešia a orgánmi miestnej samosprávy, spolu s prehľadným informovaním o všetkých prijímaných opatreniach.

Prezidentka Čaputová pri riešení krízy odmietla čiastkové scenáre a vyzvala na jednoznačné informácie o prijímaných opatreniach a ďalšom postupe v súvislosti s koronavírusom.

Matovičova obhajoba

Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti dnes obhajoval svoje názory pri riešení situácie ohľadom epidémie koronavírusu na Slovensku. V statuse bráni svoje rozhodnutia a tvrdenia, pričom okrem iného dodáva, že „je neuveriteľne ľahké produkovať svoje “múdrosti” na základe pocitov a obmedzeného množstva informácií, ktoré buď niekto nemá, alebo si ich nechce všímať“.

1500 vyšetrení denne

Denná vyšetrovacia kapacita koronavírusu u súkromných laboratórií sa k piatku pohybuje k 1500 vyšetreniam. Počas budúceho týždňa sa však môže zdvojnásobiť. Uviedol to predseda Asociácie laboratórií (AsLab) Vladimír Ježík. Prízvukoval, že je potrebné rozlišovať medzi vyšetrovacou a odberovou kapacitou.

„Očakáva sa, že počas budúceho týždňa sa táto kapacita môže ešte zdvojnásobiť, aby boli súkromné laboratóriá pripravené na zvyšujúci sa dopyt vyšetrení zo strany štátu, strategických podnikov či samoplatcov,“ komentoval.

Ako ďalej priblížil, podľa vládneho usmernenia však bude štát posielať vzorky na vyšetrenia do súkromných laboratórií až po prekročení vyšetrovacej kapacity štátu, čo je 1000 vzoriek denne. Jednotliví členovia AsLab preto podľa svojich možností priebežne pracujú na otváraní vlastných odberových miest, pričom spolupracujú s nemocnicami alebo samosprávami miest.

V súčasnosti podľa Ježíka súkromné laboratóriá rokujú so strategickými podnikmi o vyšetrovaní zamestnancov a spustili aj vyšetrovanie samoplatcov, aby boli dostupné vyšetrovacie kapacity využité v čo najväčšej miere. Komentoval, že počas tohto týždňa vzniklo päť odberových miest, z toho dve v Bratislave a po jednom v Malackách, Košiciach a Nitre. Každé z nich má dennú kapacitu približne 100 odberov. V najbližších dňoch sa očakáva otvorenie ďalších siedmich odberových miest, a to v Poprade, Prešove, Žiline, Považskej Bystrici, Púchove, Ilave a v Kráľovskom Chlmci.

„Vďaka týmto aktivitám stúpa každým dňom počet odberov, treba si však uvedomiť, že zriadeniu každého odberového miesta predchádzajú rokovania, povolenia, zmluvy a podobne, čiže to nie je vždy otázka hodín, ale dní,“ komentoval Ježík s dôvetkom, že dobrou správou je, že popri spomenutých odberových miestach už sa v týchto dňoch spustili aj vyšetrovania vo viacerých strategických podnikoch a zdravotníckych zariadeniach.

Počas budúceho týždňa by sa mali podľa jeho slov rozbehnúť už naplno, čo znamená ďalšie tisícky vyšetrení. „Svoje vyšetrovacie, logistické a personálne kapacity však laboratóriá plánujú priebežne zvyšovať úmerne potrebám,“ uzavrel.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus