Útočník z Hanau absolvoval bojový výcvik na Slovensku

Útočník, ktorý vo februári v nemeckom meste Hanau zastrelil deväť ľudí zahraničného pôvodu, sa v roku 2019 najmenej dvakrát zúčastnil na bojovom výcviku súkromnej bezpečnostnej služby na Slovensku. Tieto výcviky sa uskutočnili v júli a v septembri, informoval v piatok spravodajský týždenník Der Spiegel.

03.04.2020 18:52
Nemecko Hanau podujatie smútočné obete streľba Foto: ,
Ľudia kráčajú okolo steny s menami obetí rasovo motivovanej streľby, pri ktorej zomrelo deväť ľudí v nemeckom meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko 4. marca 2020.
debata (29)

Inštruktormi na týchto výcvikoch boli niekdajší vojaci a príslušníci špeciálnych jednotiek, vyplýva z informácií týždenníka, ktoré príslušné miesta potvrdili aj pre tlačovú agentúru DPA.

Tobias R., 43-ročný Nemec, útočil 19. februára v baroch v meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko, kde zastrelil deväť ľudí s cudzokrajnými koreňmi – troch Nemcov, dvoch Turkov, Bulhara, Rumuna, občana Bosny a Hercegoviny a jednu osobu s nemecko-afganským občianstvom. Páchateľa neskôr našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer označil tento prípad za pravicovo-teroristický útok. Podľa doterajších zistení mal útočník rasistické zmýšľanie a trpel tiež duševným ochorením.

Der Spiegel v piatkovej správe tiež uviedol, že na základe názoru odborníkov bludné predstavy Tobiasa R. poukazovali na paranoidnú schizofréniu. Z toho dôvodu sa v roku 2002 aj krátko liečil, dôkazy o ďalšej liečbe sa však nenašli.

Vyšetrujúca spolková prokuratúra nariadila vypracovanie psychiatrického posudku, ktorý podľa informácií DPA ešte nebol predložený, pričom vyšetrovanie pokračuje.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #Slovensko #streľba