Pribudlo 21 nakazených, Matovič chce na sviatky zákaz vychádzania

Na Slovensku pribudlo 21 potvrdených prípadov nákazy COVID-19. Celkovo tak máme 471 nakazených. Informoval o tom premiér Igor Matovič. Testovaných v piatok bolo 1889 ľudí, čo podľa premiérových slov predstavuje 6-násobok testovaných oproti obdobiu zmeny vlády. K piatku bolo na Slovensku dovedna testovaných 13 631 ľudí. Matovič navrhol na Veľkú noc zaviesť zákaz vychádzania.

04.04.2020 10:30 , aktualizované: 20:27
debata (1652)

O polnoci z utorka na stredu 8. apríla totiž začalo platiť rozšírenie opatrení núdzového stavu. Obmedzenie pohybu je vyhlásené do pondelka 13. apríla do 23.59 hodiny. Krajina bude fungovať ako dosiaľ, len obyvatelia sa môžu – okrem výnimiek – pohybovať len v rámci svojho okresu (ďalšie informácie v článku Slovensko obmedzilo pohyb ľudí, okresy rozdelili hranice).

Na Slovensku bolo k 3. 4. 2020 pozitívnych na koronavírus 471 osôb. Celkový počet negatívnych vzoriek bol 13 160. Vo svete je nakazených viac ako milión ľudí.


Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) navrhol na zasadnutí ústredného krízového štábu, aby počas nadchádzajúcich veľkonočných sviatkov platil zákaz vychádzania. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Pripomenul, že o opodstatnenosti tohto návrhu majú v nedeľu rozhodnúť špecialisti. Premiér zároveň povedal, že deti by sa do škôl nemali vrátiť skôr ako v septembri, keďže počet ochorení spôsobených novým koronavírusom má podľa aktuálneho modelu stúpať do polovice júla. Za neisté však považuje aj otvorenie škôl v septembri.

VIDEO: Chirana Medical dodá 300 umelých pľúcnych ventilácií.

Video

Zákaz vychádzania by mal podľa neho niekoľko výnimiek, povolené by bolo chodenie do práce, na nákup či k lekárovi. Platnosť tohto zákazu by si vedel predstaviť minimálne na obdobie od Veľkého piatku do Veľkonočného pondelka, možno aj na viac dní. „Som za toto tvrdé opatrenie, ale dohodli sme sa, že zajtra zasadne konzílium slovenských špecialistov, tí definitívne rozhodnú, či je toto opatrenie na mieste alebo to necháme tak,“ povedal v sobotnej diskusii Matovič. Stretnúť sa podľa neho majú infektológovia, epidemiológovia a verejní zdravotníci.

Premiér tiež v relácii obhajoval svoj návrh takzvaného vypnutia Slovenska na približne mesiac. „Keď neprijmeme prísnejšie opatrenia, ekonomika bude trpieť veľmi dlho. Už dnes máme o 30 percent vypnutú ekonomiku,“ zdôraznil. Pripomenul tiež, že v súčasnosti sa vírus na Slovensku množí spôsobom jeden človek na 1,6 človeka, prísnejšími opatreniami by chcel dosiahnuť, aby toto číslo bolo menšie ako jeden. Matovič podľa svojich slov vychádza z informácií, ktoré má ako premiér k dispozícii, jeho koaliční partneri by preto podľa neho nemali návrhy zmietnuť zo stola bez toho, aby vedeli viac o problematike.

Tento stav by sa týkal podľa Matoviča aj ľudí dochádzajúcich za prácou do okolitých krajín. „Buď by tí ľudia museli byť priebežne testovaní, alebo by im štát prispel na nájom, buď na Slovensku, alebo v Rakúsku, ak by nemohli chodiť cez hranice, aby mu škodu vynahradil,“ dodal. Matovič tiež pripomenul problém ľudí, ktorí sa vrátili napríklad z práce v Taliansku či Anglicku do rómskych osád, kde môžu šíriť nákazu. Ak by do osady prišiel nakazený človek vzhľadom na hygienický štandard môže podľa premiéra nakaziť 20 ďalších ľudí. Pripomenul, že v piatok sa začalo v osadách testovať, výsledky ešte nevedel povedať.

Ani scenár, že by sa žiaci a študenti vrátili do škôl v septembri, nie je podľa Matoviča istý. Upozornil, že podľa súčasného modelu by sme mohli mať aj o rok podobný počet ochorení, ako evidujeme teraz. Nevidí dôvod, prečo by mali byť deti v tom čase v škole, keď ich tam neposielame dnes. „Ak nesprísnime opatrenia, tak, bohužiaľ, bola by hlúposť posielať deti do školy,“ dodal.

Premiér tiež oznámil, že sa s Európskou komisiou podarilo vyrokovať predbežný súhlas na pomoc pre veľkých zamestnávateľov. Má ísť o rovnaký mechanizmus podpory ako pri malých a stredných podnikateľoch.

Z karantény prepustili 94 repatriantov s negatívnym výsledkom

V sobotu prepustili z karanténnych zariadení Centra účelových zariadení (CÚZ) Štrbské Pleso a CÚZ Kremenec v Tatranskej Lomnici 94 repatriantov, ktorí prišli zo zahraničia. Repatriantom boli vykonané odbery na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Repatrianti boli podľa Farkasovej prepustení do domácej karantény. „Momentálne prebiehajú v oboch objektoch dezinfekčné práce a príprava izieb na príchod ďalších repatriantov,“ doplnila.

Chirana dodá 300 pľúcnych ventilátorov

Predseda vlády SR v Starej Turej podpísal zmluvu na nákup špičkových pľúcnych ventilátorov od spoločnosti Chirana Medical. Firma plánuje štvornásobne zvýšiť svoju produkciu a do konca júna dodať Slovensku 300 nových pľúcnych ventilátorov. Minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že Slovensko bude mať viac ako 1000 ventilátorov pre prípad, že by sa epidémia vymkla kontrole. Cena jedného ventilátora je 25-tisíc eur bez dane.

Pravda o vedcoch a ventilátoroch informovala v článku Košickí vedci vyvinuli unikátnu umelú pľúcnu ventiláciu.

VIDEO: Pozrite si pľúcnu ventiláciu made in Slovakia.

Video

Generálny riaditeľ spoločnosti Chirana Medical Ján Brkal podotkol, že urobia všetko pre stopercentné splnenie záväzku. „V tejto mimoriadnej situácii sme sa rozhodli vyrábať dýchacie prístroje len pre Slovensko. Chceme urobiť všetko pre to, aby zvládlo túto ťažkú situáciu veľmi dobre. Naše prístroje majú unikátny režim viachladinovej ventilácie. Práve pre prípady ťažko poškodených pľúc sú najvhodnejším riešením a dokážu odventilovať aj ťažko poškodených pacientov,“ vysvetlil.

Doplnil, že zdravotnícky personál v nemocniciach je každodenne trénovaný prostredníctvom telemostov. „Zapojilo sa do toho 29 nemocníc. Ako minister budem vyzývať, aby sa zapojila každá jedna nemocnica a aby sa lekári a sestry postupne zdokonaľovali a naučili obsluhovať ventilátory,“ dodal Krajčí s tým, že čoskoro sa rozbehnú inštruktáže, aby bolo profesionálov na obsluhovanie ventilátorov v slovenských nemocniciach čo najviac.

Od pondelka vstúpia do platnosti nové opatrenia

Od pondelkového rána 7.00 h do platnosti vstúpia nové opatrenia, ktoré boli prijaté vládou SR na boj s novým koronavírusom. V sobotu o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Medzi opatrenia patrí napríklad to, že každý, kto vstúpi na územie SR po tomto čase, musí ísť do izolácie do určených zariadení na dobu nevyhnutnú na vykonanie laboratórnej diagnostiky ochorenia COVID-19. V prípade negatívneho výsledku testu sa tejto osobe nariaďuje domáca izolácia na 14 dní. Tú musia dodržiavať aj osoby, žijúce v spoločnej domácnosti.

Nariadenie izolácie v štátom určených zariadeniach sa však nevzťahuje na tehotné ženy, osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu, osoby s onkologickým, psychiatrickým ochorením, ťažkou poruchou imunity, osoby s osobitnými výživovými potrebami, osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdca a ciev, osoby s metabolickými poruchami, osoby s epilepsiou, osoby s mentálnou poruchou, osoby so závažnými ochoreniami vyžadujúcimi pokračujúcu injekčnú liečbu v pravidelných intervaloch, ťažko zdravotne postihnuté osoby alebo osoby s inými závažnými zdravotnými stavmi či osoby, ktoré na území Slovenska požívajú diplomatické výsady a imunitu.

Maloletým osobám, ktoré bez sprievodu vstupujú na územie SR, sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí na dobu 14 dní. Po dobu domácej izolácie sa táto nariaďuje aj osobám žijúcim s nimi v spoločnej domácnosti.

Osoby, ktoré po pondelkovom ráne vstúpia na územie Slovenska, musia túto skutočnosť oznámiť telefonicky alebo elektronicky svojmu všeobecnému lekárovi alebo pediatrovi. Tí musia následne vystaviť potvrdenie o práceneschopnosti (PN) z dôvodu karantény pre ochorenie COVID-19.

Nariadenia prihliadajú aj na výnimočné prípady. Títo ľudia však v prípade akýchkoľvek príznakov respiračného ochorenia nového koronavírusu musia bezodkladne oznámiť telefonicky túto skutočnosť svojmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o vodičov nákladnej dopravy, ktorí vstupujú na územie SR pri preprave alebo za účelom nakladania a vykladania tovaru, posádky v lodnej nákladnej doprave, ktoré vstupujú na územie SR pri preprave alebo za účelom nakladania a vykladania tovaru, členov posádky lietadla alebo iných členov leteckého personálu, ktorých výkon činnosti je nevyhnutný na vykonanie letu lietadla na leteckú prepravu nákladu na územie SR, ktorí zotrvajú na palube tohto lietadla, okrem vykonania predletovej prípravy, naloženia alebo vyloženia leteckého nákladu a ďalším.

Vodičom a posádkam zdravotnej služby, ktorí vykonávajú transport pacienta, sa nariaďuje, aby transport pacienta vykonávali len vozidlami, v ktorých je oddelený priestor pre pacienta, aby pri transporte používali osobné ochranné pracovné pomôcky, čiže respirátory typu FFP2 alebo FFP3, ochranné okuliare, rukavice a používali dezinfekčné prostriedky na pravidelné čistenie rúk.

Nariadenie platí až do odvolania.

Koronavírus na Slovensku dominuje vo vekovej skupine od 30 do 44 rokov

Najviac prípadov výskytu nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19 je na Slovensku evidovaných vo vekovej skupine od 30 do 44 rokov. Konkrétne ide o 149 osôb. Vyplýva to z informácií, ktoré v sobotu zverejnilo na svojom webe Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Ďalej nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 125. Vo vekovej kategórii od 45 do 59 je to 102 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 63 osôb. Najmenej je detí do 14 rokov, celkovo MZ SR registruje 29 prípadov. Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 259 mužov a 212 žien.

Najviac prípadov výskytu nového koronavírusu je v Bratislavskom kraji. Evidovaných je tam 156 prípadov. Po ňom nasleduje Žilinský kraj so 62 prípadmi. Trenčiansky kraj má 58 pozitívnych prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Prešovský kraj eviduje len o jeden prípad menej, teda 57. Nasledujú Trnavský kraj so 43 prípadmi, Košický kraj s 36 prípadmi a Nitriansky kraj s 30 prípadmi.

Najmenej zatiaľ eviduje Banskobystrický kraj s 29 pozitívnymi prípadmi nového koronavírusu.

Pred hraničnými priechodmi pribudli označenia zelených jazdných pruhov

Pred hraničnými priechodmi na vybraných úsekoch ciest v schengenskom priestore pribudli od piatka nové dopravné značky. Označovať budú zelené jazdné pruhy, tzv. „green lane“, určené pre kamióny s vybraným nákladom. Na sociálnej sieti o tom informovala Polícia SR.

Polícia má v prípade kolón uprednostňovať cezhraničnú medzinárodnú dopravu prevážajúcu najmä zdravotnícky materiál, liečivá a materiál na ich výrobu, potraviny, pohonné hmoty, živé zvieratá a krmivo, vstupné produkty poľnohospodárskej výroby a poštové zásielky.

Prezídium Policajného zboru zároveň pripravilo aj mapu dostupných hraničných priechodov v rámci Transeurópskej dopravnej siete. Policajti ju vodičom nákladnej dopravy rozdávajú pri vstupe na územie Slovenska pri hraničných kontrolách.


1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus #Covid-19