Matovič navrhne cez sviatky obmedziť voľný pohyb

V sobotu na Slovensko pribudlo 14 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Testovaných bolo 1524 ľudí. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Matovič navrhne Vláde SR obmedziť voľný pohyb osôb v období od 8. do 13. apríla.

05.04.2020 11:05 , aktualizované: 21:25
Igor Matovič, konzílium odbornikov Foto: ,
Premiér Igor Matovič a konzílium odborníkov
debata (913)

VIDEO: Matovič navrhne cez Veľkú noc obmedziť voľný pohyb osôb

Video

Na Slovensku bolo k 4. 4. 2020 pozitívnych na koronavírus 485 osôb. Celkový počet negatívnych vzoriek bol 14 670. Vo svete je nakazených viac ako milión ľudí.


Predseda vlády Igor Matovič na tlačovej konferencii uviedol, že v pondelok navrhne Vláde SR prijať nariadenie, ktorým sa obmedzí voľný pohyb osôb v období od 8. do 13. apríla. Predseda vlády to oznámil v nedeľu po stretnutí s lekárskymi odborníkmi.

„Bojíme sa, že by sme mohli škrtnúť zápalkou, ak by sme takéto rozhodnutie neprijali,“ komentoval Matovič s dôvetkom, že verí v to, že ak Slováci budú vidieť za takýmto rozhodnutím konzílium odborníkov, prijmú ho.

Občanom sa poďakoval, že doterajšie opatrenia dodržiavajú. Boj však podľa jeho slov ešte neskončil, hoci sa Slovensko s epidémiou nového koronavírusu v porovnaní s ostatnými krajinami zaraďuje do rebríčka najlepších opatrení. „Stav, ktorý sme dosiahli tým, že rešpektujeme opatrenia, že si uvedomujeme zodpovednosť, že sme spolupatriční, že ľudia si navzájom šili rúška, keď druhí si ich ušiť nemohol, nás doviedol na absolútnu špičku na svete,“ doplnil.

Bývalá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v tejto súvislosti vysvetlila, že návšteva seniorov je v období epidémie nového koronavírusu veľmi riskantná. Pripomenula dôležitosť nosenia rúšok. Možnosť pohybovať sa v okolí svojho bydliska, návšteva lekární, obchodov, cesta do práce by mala zostať zachovaná. Pobyt v prírode vysoko odporúča a hovorí, že je zdravý, no je potrebné sa vyvarovať styku s viacerými ľuďmi, teda aby do prírody šla len jedna rodina a aby sa viaceré rodiny nestretávali.

Premiér dodal, že nechce, aby sa v krajine zastavil život, no podľa jeho slov treba tiež myslieť najmä na seniorov. Zdôraznil však, že ohrození sú aj mladší ľudia. Dôvody na obmedzenie dopravy nateraz nevidí.

Technické záležitosti zákazu voľne sa pohybovať chce riešiť v pondelok. Komentoval však, že za nedodržiavanie zákazu by mali byť postihy. Dodržiavanie zákazu by podľa jeho slov mali kontrolovať zložky rezortov vnútra a obrany.

Remišová: Armáda v uliciach je posledná možnosť

„Je správne, že odborníci vyzývajú ľudí, aby nenavštevovali príbuzných, najmä starších, pretože pohyb veľkého množstva ľudí po Slovensku predstavuje riziko šírenia koronavírusu,“ napísala Veronika Remišová na sociálnej sieti.

Tvrdí, že medzi štátom a občanmi musí byť veľká miera dôvery, hlavne pri takomto type opatrení a preto považuje za chybu používať nástroje represie a nasadzovať na ľudí políciu a armádu. Armádu v uliciach považuje za poslednú možnosť.

Na Slovensku je 485 prípadov nákazy

Na Slovensku máme doposiaľ 485 pozitívne testovaných a 14 670 ľudí s negatívnym výsledkom.

Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 171 pacientov, z toho u 63 bol nový koronavírus potvrdený, v 108 prípadoch sa čaká na výsledok testov. Z ochorenia sa už podarilo vyliečiť osem ľudí. Do testovania sú zapojené aj súkromné laboratóriá, doteraz vyšetrili celkovo 2238 vzoriek.

Ako Ministerstvo zdravotníctva SR doplnilo, v nových prípadoch ide o 76-ročného muža z okresu Prievidza, 70-ročného muža z okresu Košice, 56-ročnú ženu z okresu Galanta, 55-ročného muža z okresu Trenčín, 49-ročného muža z okresu Stará Ľubovňa, 46-ročnú ženu z okresu Košice, 33-ročnú ženu z okresu Košice, 26-ročnú ženu z okresu Partizánske, 26-ročného muža z okresu Trenčín, 25-ročného muža z okresu Košice, 25-ročného muža z okresu Trenčín, 22-ročnú ženu z okresu Košice-okolie a dve 8-ročné dievčatá z okresu Senec.

Pred plánovaným príchodom na Slovensko sa treba zaregistrovať

Osoby, ktoré sa vracajú na Slovensko, sa musia čo najskôr pred plánovaným príchodom zaregistrovať v registračnom formulári, ktorý má na svojom webe zverejnené Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Na sociálnej sieti o tom informuje Polícia SR.

Cieľom tohto opatrenia je plánovať voľné kapacity v karanténnych centrách čo najbližšie k bydlisku. Elektronická registrácia je spustená od nedele 12.00 h.

Polícia rovnako pripomína, že od pondelkového rána, a to od 7.00 h, platia ďalšie opatrenia, ktorých cieľom je zvládnutie epidémie koronavírusu SARS-CoV-2, spôsobujúceho ochorenie COVID-19.

Pendleri budú môcť naďalej využívať všetky hraničné priechody, ktoré doposiaľ využívali, no za podmienok upravených hlavným hygienikom.

Z karanténnych zariadení prepustili do domácej karantény 94 osôb

Z karanténnych zariadení Centrum účelových zariadení (CÚZ) Štrbské Pleso a CÚZ Kremenec v Tatranskej Lomnici prepustili v sobotu 94 osôb, ktorým boli vykonané odbery na ochorenie Covid-19 s negatívnym výsledkom. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová, osoby, ktoré sa do SR vrátili zo zahraničia boli prepustené do domácej karantény. „Momentálne prebiehajú v oboch objektov dezinfekčné práce a príprava izieb na príchod ďalších repatriantov,“ dodala Farkasová.

Krajčí: Budeme sa musieť zamerať na opatrenia pre Bratislavu

Aj keď epidémia nového koronavírusu je celoslovenského rázu, jej najväčšie ohnisko je v Bratislave. V nedeľnej diskusnej politickej relácii TA3 V politike na to poukázal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Preto sa podľa jeho slov budú musieť prijať také opatrenia, ktoré sa zamerajú predovšetkým na hlavné mesto a jeho okolie.

Aj vďaka ráznym opatreniam, ktoré boli prijaté predchádzajúcou a súčasnou vládou, sa darí situáciu okolo nového koronavírusu podľa šéfa rezortu zdravotníctva zvládať. Pozitívne hodnotí to, že ľudia sú disciplinovaní a prijaté opatrenia dodržiavajú. Podľa jeho slov prejavujú solidaritu a pomáhajú si.

Šéf rezortu zdravotníctva vidí zmysel v nosení rúšok. Prízvukoval, aby ich nosili seniori aj tí, ktorí sú s nimi v kontakte. Krajčí považuje za pozitívum to, že stav slovenských seniorov s ochorením COVID-19 nie je kritický. „Zaviedol som všeobecnú službu, že týmto ľuďom každý deň zavolajú všeobecní lekári, informujú sa o ich zdravotnom stave, pokiaľ sú v domácej karanténe. Pokiaľ sú v nemocnici, dohliada na nich profesionálny zdravotnícky personál,“ komentoval.

Zdôraznil, že každý, kto má symptómy nového koronavírusu, by mal nosiť rúško a ostať v domácej izolácii. Poukázal tiež na to, že kým sa prejavia prvé príznaky ochorenia, trvá to zvyčajne sedem až osem dní. Ochorenie býva často následne spojené aj s horúčkami. Po tomto období sa buď pacientovi podarí ochorenie prekonať, alebo musí byť hospitalizovaný. Ako lekár odporúča Krajčí takzvanú symptomatickú liečbu, najdôležitejšia je podľa jeho slov karanténa. Rovnako poukázal aj na to, že v niektorých prípadoch je ochorenie bez symptómov.

Slovensko sa podľa Krajčího pripravuje na to, aby prípadný vrchol epidémie, ktorý sa očakáva v polovici júla, bol zvládnutý po stránke zdravotníckeho personálu aj potrebnej techniky. Kapacita štátnych laboratórií je v súčasnosti 1500 testov denne, súkromníci podľa Krajčího avizovali, že budú vedieť testovať 1000 ľudí denne. „Nebudeme robiť nijaké exkluzivity. Kohokoľvek, kto bude chcieť testovať a splní podmienky, Národné referenčné centrum certifikuje,“ dodal s tým, že očakáva, že počet testovaných bude rásť.

Poukázal tiež na to, že spoľahlivosť testovania, ktoré si platia samoplatcovia, je približne 70 percent. Prioritne by mali byť podľa jeho slov testovaní ľudia spĺňajúci indikačné kritériá. Zmysel však vidí aj v testovaní bezpríznakových osôb, ktoré sú často prenášačmi nového koronavírusu.

Krajčí pochválil tiež testovanie a disciplínu v rómskych osadách. Poďakoval aj europoslancovi Petrovi Pollákovi, ktorý s projektom takéhoto testovania pomáhal.

Za dva dni otestovali 244 ľudí z rómskych osád vracajúcich sa zo zahraničia

Ministerstvo obrany (MO) SR realizuje v 33 vybraných rómskych komunitách pilotné testovanie obyvateľov zamerané na prípadné šírenie nového koronavírusu. Celkovo za posledné dva dni odobrali vzorky 244 ľuďom z rómskych osád, ktorí sa vrátili zo zahraničia. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

V piatok sa začalo s testovaním v Jarovniciach, kde je najväčšia koncentrácia Rómov, v tejto obci nemal podľa hovorkyne nikto z testovaných pozitívny výsledok na nový koronavírus. V sobotu otestovali 196 ľudí v Trebišove, Smižanoch, Kecerovciach, Zborove, Doľanoch, Hrabušiciach a Markušovciach. V nedeľu sa testuje v Krížovej Vsi, Batizovciach, Vechci, Ondavských Matiašovciach, Bôrke, Dobšinej a Žehre.

„Podľa expertízy epidemiológov sa vírus môže šíriť v rómskych osadách až trinásťkrát rýchlejšie, preto sme zaradili do zoznamu priorít aj vybrané rómske obydlia,“ skonštatovala hovorkyňa.

Odoberanie vzoriek v komunitách prebieha podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) bez akýchkoľvek problémov, pričom sa stretáva s pozitívnou odozvou aj u samotných obyvateľov. „Vnímajú, že celá aktivita zo strany Ozbrojených síl SR je pre ich zdravie a bezpečnosť,“ povedal. Zároveň priblížil, že na odber vzoriek je v teréne nasadených celkovo do 200 profesionálnych vojakov z celých Ozbrojených síl SR. „Naši profesionálni vojaci majú s prácou s obyvateľstvom v teréne bohaté skúsenosti. Na podobné situácie sú pripravovaní napríklad aj v rámci nasadenia v zahraničných operáciách, napríklad Resolute Support v Afganistane, či na domácom území v asistenčnej operácii v prospech Policajného zboru,“ dodal.

Člen permanentného krízového štábu a europoslanec Peter Pollák (OĽaNO) uviedol, že testovanie ľudí v rómskych komunitách je prioritou. „Obyvatelia sa často vracajú do obydlí, kde bývajú v jednej miestnosti aj desiati, niektorí nemajú prístup k pitnej vode a kanalizácii. Tu nemôžeme hovoriť o dodržiavaní hygienických opatrení a už vôbec nie o domácej karanténe,“ povedal Pollák.


913 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Marek Krajčí