Čaputová, Kollár a Matovič ocenili zodpovednosť Slovákov v čase pandémie

Prezidentka uvítala opatrenia, ktoré prijala vláda a parlament. Podľa nej treba komunikovať v tejto situácii najmä vecne.

06.04.2020 08:53 , aktualizované: 16:44
debata (129)

Rozsah, kvalitu a rýchlosť prijatia opatrení, ktoré doteraz prijali vláda a Národná rada SR a majú zabrániť šíreniu koronavírusu, oceňuje prezidentka SR Zuzana Čaputová. Uviedla to po pondelkovom stretnutí troch ústavných činiteľov. Zároveň doplnila, že občania Slovenska majú jej plnú dôveru a verí, že si vysokú mieru sebadisciplíny udržia aj počas veľkonočných sviatkov.

Pri opatreniach v súvislosti s koronavírusom nie je možné poľaviť. Po stretnutí najvyšších ústavných činiteľov to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Tvrdí, že je potrebné zistiť reálny stav v rómskych osadách a u ľudí, ktorí pricestovali zo zahraničia. Prezidentka SR Zuzana Čaputová tvrdí, že po veľkonočných sviatkoch bude miesto na to, aby sa opäť vyhodnotila situácia a následne to, či bude možné uvažovať o uvoľnení niektorých opatrení.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta rozhodnutie odborného konzília na sprísnenie opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu počas veľkonočných sviatkov. Zároveň vyzvala predstaviteľov štátu na pokojnú a rozvážnu komunikáciu smerom k občanom. Uviedla to v pondelok po prvom pracovnom stretnutí s novým premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

Prezidentka ocenila rozsah, kvalitu a rýchlosť opatrení, ktoré doteraz prijali vláda a Národná rada SR. „Je dôležité, aby sme udržali vysokú mieru sebadisciplíny,“ dodala s tým, že občania majú jej dôveru. Po sviatkoch by podľa nej bolo dobré situáciu opäť prehodnotiť s odborníkmi.

Predseda parlamentu prisľúbil, že v parlamente urobí všetko preto, aby zákony prijaté pre situáciu s novým koronavírusom boli tak ako doteraz prijímané konsenzom naprieč celým politickým spektrom. Zároveň poďakoval občanov za ich zodpovedný prístup.

Premiér vyhlásil, že pri opatreniach nie je možné teraz poľaviť. Tvrdí, že je potrebné zistiť reálny stav v rómskych osadách a u ľudí, ktorí pricestovali zo zahraničia.

Matovič sa vyjadril tiež k svojej komunikácii o možnom vypnutí Slovenska (tzv. blackoute). Považuje ju za vhodnú. Tvrdí, že hovoril iba o návrhoch, o ktorých sa uvažovalo. Čiastočné „vypnutie“ podľa neho zažívame už teraz.

Kollár: Kandidátov opozície musia byť ochotní voliť aj ostatní

Opozičné strany budú pravdepodobne musieť zmeniť kandidátov na šéfov dvoch parlamentných výborov. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol v pondelok pri otázke o nezvolení opozičných zástupcov – Ľuboša Blahu zo Smeru a Mariana Kotlebu z ĽSNS – za šéfov výborov.

Kollár zdôraznil, že nikto nespochybňuje právo opozície obsadiť posty vo výboroch. Pripomenul, že koaliční poslanci dopredu avizovali, že môžu mať problém podporiť Blahu. „Pravdepodobne budú musieť zvoliť takého kandidáta, ktorého budú ochotní voliť aj ostatní,“ zhodnotil Kollár. Blahovi zároveň odporučil, aby skúsil zmeniť svoj štýl politiky.

Národná rada (NR) SR má na utorkovej schôdzi opätovne voliť predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Na tento post opakovane neúspešne kandidoval Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý avizoval, že o funkciu sa bude uchádzať opäť.

Vo voľbe na predsedu výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny opakovane neuspel Ľuboš Blaha. Poslanci napokon zvolili na post Ondreja Dostála (SaS). Ten chcel podľa svojich slov výbor sfunkčniť a postu sa vzdať. Výbor by mali preto zatiaľ viesť zvolení podpredsedovia – Vladimíra Marcinková (Za ľudí) a Peter Pollák (OĽaNO).

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Boris Kollár #Zuzana Čaputová #koronavírus