Slovensko má 682 nakazených, niektoré osady budú uzavreté

Niektoré osady, v ktorých sa vyskytli pozitívne prípady na ochorenie Covid-19, budú uzavreté. V stredu večer o tom v Krompachoch informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) doplnil, že pozitívne prípady zaznamenali v piatich lokalitách na Spiši. Tri z nich sú priamo v Krompachoch, ďalšie evidujú v blízkych obciach Žehra a Bystrany.

08.04.2020 09:15 , aktualizované: 23:17
debata (1523)

Mikas priblížil, že v uzavretých osadách budú naďalej sledovať epidemiologickú situáciu, testovať a v prípade potreby zabezpečia adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

„Opatrením nariadime dotknutým obciam zabezpečiť zákaz a obmedzenie styku časti obyvateľstva s ostatným obyvateľstvom,“ upresnila hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Vsi Renáta Hudáková.

Premiér zdôraznil, že opatreniami chcú predovšetkým chrániť ľudí. Upozornil, že vírus sa mohol ďalej rozšíriť. Vyzval preto obyvateľov, aby dodržiavali hygienické opatrenia a sledovali prípadné príznaky. Ubezpečil, že občania v karanténe budú mať zabezpečený prísun vody i potravín.

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko, v lokalitách bolo nasadených takmer 800 vojakov. Počas veľkonočných sviatkov plánujú OS SR počet tímov na odoberanie vzoriek navýšiť zo štyroch na osem. Podľa hlavného lekára OS SR Vladimíra Lengvarského do stredy odobrali vojaci vyše 1000 vzoriek.

Uprostred zľava predseda vlády SR Igor Matovič,... Foto: TASR (František Iván)
Krompachy / Rómske osady / Koronavírus / Igor Matovič / Jaroslav Naď / Peter Pollák / Uprostred zľava predseda vlády SR Igor Matovič, minister obrany Jaroslav Naď a europoslanec Peter Pollák (OĽaNO) prichádzajú na brífing po zasadnutí krízového štábu pred Mestským úradom v Krompachoch 8. apríla 2020.

101 nových prípadov

Za utorok pribudlo na Slovensku 101 nových prípadov ochorenia Covid-19, pričom v laboratóriách otestovali celkovo 2042 vzoriek. Ide zatiaľ o najvyšší denný nárast pozitívnych prípadov na Slovensku, oficiálne tak evidujeme 682 osôb s koronavírusom. Informoval o tom premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii. Ten zároveň kritizoval postup predchádzajúcej vlády Petra Pellegriniho (Smer).

Premiér poukázal na to, že veľa prípadov sa objavilo práve v rómskych osadách, kam sa vrátili ľudia zo zahraničia, najmä z anglického Sheffieldu či z rakúskeho Tirolska. Ide teda o importované prípady ochorenia Covid-19. Vyzval tiež na trpezlivosť a zodpovednosť. Poďakoval sa za prácu armádnym lekárom či policajtom.

Video: Brífing premiéra Matoviča k situácii ohľadom koronavírusu.

Hlavný hygienik Ján Mikas komentoval, že Slovensko boj s koronavírusom zatiaľ nevyhralo. Predpokladá, že najbližšie dva až tri týždne ukážu, ako na tom Slovensko je, a tiež to, či sa budú môcť rušiť vládne opatrenia. Dôležité je dodržiavať opatrenia a testovať. Doplnil, že sa budú musieť orientovať na marginalizované skupiny.

Matovič však mieni, že za situáciu vysokého počtu zisteného koronavírusu môže bývalý premiér Peter Pellegrini. „Peter Polák, náš splnomocnenenc pre rómske komunity pred približne desiatimi dňami prišiel s tým, že očakáva obrovský problém v osadách, lebo Peter Pellegrini povedal, že keď príde niekto individuálne na hranice, tak ho nemusíme dať do štátnej karantény,“ komentoval Matovič, pričom poukázal na to, že takíto ľudia išli do 14-dňovej domácej karantény. Medzitým však podľa jeho slov mohli nakaziť ďalších ľudí.

Hlavný hygienik Ján Mikas komentoval, že Slovensko boj s koronavírusom zatiaľ nevyhralo. Predpokladá, že najbližšie dva až tri týždne ukážu, ako na tom Slovensko je, a tiež to, či sa budú môcť rušiť vládne opatrenia. Dôležité je dodržiavať opatrenia a testovať. Doplnil, že sa budú musieť orientovať na marginalizované skupiny.

Video: Matovič: Koronavírus v osadách spôsobil „cigán“ Pellegrini

Video

Pellegrini: Nie vírus, ale Matovič destabilizuje štát

Expremiér Peter Pellegrini na tlačovej konferencií dnes reagoval na slová premiéra Matoviča o nezvládnutí situácie pri zamedzení šírenia koronavírusu v rómskych osadách na Slovensku.

Povinnú štátnu karanténu pre všetkých ľudí prichádzajúcich zo zahraničia mohla súčasná vláda podľa Pellegriniho zaviesť už skôr a nie len pred dvoma dňami. Obyvatelia osád totiž podľa Matoviča boli v domácej karanténe a mohli nakaziť ďalších ľudí.

„Ak toto náš pán predvídavý premiér už dávno predvídal, prečo trvalo permanentnému i ústrednému krízovému štábu aj vláde, že zavedenie povinnej karantény aj pre tých, ktorí prídu sami autom, začalo platiť až tento pondelok? Na také rozhodnutie netreba vedu a výskum. Možno keby sme my boli pokračovali vo vládnutí, tak by sme ho boli prijali o niekoľko dní po tom, ako sme rozhodli o skupinovej povinnej štátnej karanténe,“ povedal Pellegrini na stredajšej tlačovej konferencii.

Povinná štátna karanténa pre všetkých obyvateľov vracajúcich sa zo zahraničia platí od pondelka (6. 4.). Poslankyňa parlamentu a exministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na tlačovej konferencii pripomenula, že prvé návraty Rómov na územie Slovenska boli evidované 18. marca. Ich počet potom podľa nej kulminoval až okolo 27. marca, teda v čase, keď už vládol súčasný kabinet.

Video: Pellegrini reaguje na kritiku Igora Matoviča.

Video

Expremiér podotkol, že od 21. marca riadi túto krajinu Matovič. Ak sa na túto úlohu necítil, mohol podľa jeho slov nechať vládnuť Pellegriniho kabinet dlhšie. Pellegrini si myslí, že v takom prípade by jeho vláda prijala ďalšie opatrenia s chladnou hlavou. „Ak sa na to necítil, nemusel hneď prevziať kormidlo, mohol nás nechať dokončiť si svoju robotu,“ povedal.

Premiér si má podľa Pellegriniho stáť za svojimi krokmi a rozhodnutiami, a hlavne za ľuďmi, ktorých má v tíme a ktorí jeho príkazy a návrhy musia rešpektovať. „Žiaľ, ten, kto nepochopil, že štát potrebuje v týchto dňoch pokoj a rozvahu, je pán premiér Matovič,“ dodal.

Pellegrini v reakcii tiež uviedol, že ak momentálne niečo alebo niekto dnes destabilizuje štát, tak to nie je vírus, ale premiér Matovič. Pellegrini vyzval Matoviča, aby prevzal zodpovednosť, psychicky sa vzchopil a bol lídrom.

Pellegrini sa tiež opätovne zastal všetkých policajtov a vojakov, ktorí počas stredy podľa neho len vykonávali príkazy vyplývajúce z vládnych nariadení. Matovič podľa Pellegriniho nemôže hádzať svoju zodpovednosť na policajné zložky.

Šestnásť vyliečených, dve úmrtia

Ako doplnilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 164 pacientov, z toho u 61 bol koronavírus potvrdený, v 103 prípadoch sa čaká na výsledok testov.

Podľa údajov MZ SR, ktorými disponuje na základe hlásení z nemocníc, je na Slovensku spolu 16 vyliečených ľudí z ochorenia Covid-19. Oproti utorku pribudli traja ľudia.

Vyliečil sa 71-ročný muž, hospitalizovaný bol vo Fakultnej nemocnici v Prešove. Z ochorenia sa vyliečili aj matka s dcérou z trenčianskeho regiónu, hospitalizované boli v trenčianskej fakultnej nemocnici, následne boli prepustené do domácej karantény. Ochoreniu doteraz podľahli dve osoby.

Koronavírus a podvodníci

Obyvatelia Slovenska, najmä na dedinách, by mali byť v časoch pandémie koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, nanajvýš opatrní. V niektorých obciach Banskobystrického samosprávneho kraja sa v stredu mala objaviť biela dodávka s označením Slovenského Červeného kríža (SČK), ktorá vraj vykonáva testovanie na Covid-19 za 50 eur.

Banskobystrický primátor Ján Nosko to označil za „hyenizmus, nad ktorým zastáva rozum“ a stotožnila sa s ním aj riaditeľka územného spolku SČK Banská Bystrica Zuzana Stanová.

Ako Stanová reagovala, zachytila tieto informácie, ich pravdivosť nateraz zostáva otázna. V každom prípade sa SČK dištancuje od podobných praktík. Ak by špekulanti a podvodníci zneužili značku SČK, nebolo by to však po prvý raz.

Stanová zdôraznila, že od konca marca prevádzka mobilnej odberovej jednotky SČK funguje iba pred oddelením infektológie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, a to bezplatne v spolupráci s banskobystrickým regionálnym úradom verejného zdravotníctva a mestom. Tak Stanová, ako i Nosko odporúčajú občanom v podobných prípadoch kontaktovať políciu, pretože ide o podvod.

Obmedzenia spôsobili masívne dopravné kolóny

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) sa ospravedlňuje občanom, ktorí zostali v stredu doobeda v kolónach po celom Slovensku, verí, že sa to vo štvrtok už nezopakuje. Pripomína, že opatrenia sú na ochranu zdravia.

Informoval o tom vo videu na sociálnej sieti, v ktorom reagoval na dopravnú situáciu v súvislosti s kontrolovaním dodržiavania uznesenia vlády o obmedzení slobodného pohybu osôb.„Snažíme sa opatrenia robiť vo váš prospech preto, aby sme chránili tie najkritickejšie vrstvy obyvateľstva, ktoré môžu byť najrizikovejšie. Snažili sme sa obmedziť pohyb, aby ste nechodili za svojimi príbuznými a tými, ktorých by ste mohli ohroziť,“ vysvetľoval minister.

Mikulec dodal, že boli policajti ústretoví a že sa opatrenia zjemnili. Myslí si, že vodiči, ktorí pôjdu v stredu z práce a vo štvrtok do práce, už v kolónach stáť nebudú. Na záver videa sa poďakoval príslušníkom polície a záchranných zložiek, ktorí sú v opatreniach zainteresovaní a poprosil občanov o zhovievavosť.

Lučanský : Politizácia polície je nechutná

Nesedím doma pred televízorom, aby som pozeral tlačové brífingy najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky. Nedávam úlohy stovkám policajtiek a policajtom v teréne na základe toho, čo si pozriem v televízii, napísal policajný prezident Milan Lučanský na sociálnej sieti.

O polnoci z utorka na stredu 8. apríla totiž začalo platiť rozšírenie opatrení núdzového stavu. Obmedzenie pohybu je vyhlásené do pondelka 13. apríla do 23.59 hodiny. Krajina bude fungovať ako dosiaľ, len obyvatelia sa môžu – okrem výnimiek – pohybovať len v rámci svojho okresu (ďalšie informácie v článku Slovensko obmedzilo pohyb ľudí, okresy rozdelili hranice).


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus