Dopravná katastrofa na Slovensku, kontroly sa podľa Matoviča vymkli z rúk

Vláda chcela znehybniť Slovensko počas sviatkov, zatiaľ paralyzovala dopravu na hraniciach okresov, kde prebiehajú kontroly. V kolónach môžete stáť aj niekoľko hodín. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) tvrdí, že kontroly mali byť náhodné.. Polícia si podľa svojho vyjadrenia plní úlohy, ktoré dostala. Ministerstvo vnútra (MV) SR sa odvoláva na uznesenie vlády a žiada o pochopenie pre policajtov.

08.04.2020 10:15 , aktualizované: 15:24
debata (1280)

VIDEO: Kolaps dopravy vo Svätom Juri.

Video

Policajné kontroly v súvislosti s obmedzením pohybu, ktoré si na viacerých miestach vyžiadali dopravné zápchy, mali byť náhodné. Tvrdí to premiér Igor Matovič (OĽaNO). Polícia si podľa svojho vyjadrenia plní úlohy, ktoré dostala. Ministerstvo vnútra (MV) SR sa odvoláva na uznesenie vlády a žiada o pochopenie pre policajtov.

„Kontroly mali byť námatkové. Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk … napriek tomu – nehaňme ich za to … malo by to byť už v poriadku,“ uviedol na sociálnej sieti premiér. Dodal, že "toto (vo videu) bolo moje zadanie vedeniu Policajného zboru … a dopadlo to tak, že policajtom v teréne dali inštrukcie zastavovať všetkých. Bláznovstvo … a pán policajný prezident Lučanský má čo vysvetlovať. P.S. Ospravedlňujem sa policajtom, keďže som pôvodne dostal informáciu, že kontrolovať všetkých bola nadpráca jednotlivcov z ich radov. Nie, robili len to, čo im vedenie prikázalo.

Na ďalšej tlačovej konferencii označil prísne kontroly policajtov za sabotáž uznesenia vlády a žiadal od policajného prezidenta Lučanského, aby sa vyjadril, či to bol zámer alebo omyl.

Lučanský: Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády

Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády. Uviedol to policajný prezident Milan Lučanský po tom, ako predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) napísal na sociálnej sieti, že mali byť policajné kontroly v súvislosti s obmedzením slobodného pohybu náhodné. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

„Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády, v ktorom boli naformulované výnimky. Tie sme zohľadňovali pri príprave rozkazu prezidenta Policajného zboru pre hliadkovú činnosť policajtov,“ povedal Lučanský. Policajný prezident zároveň dodáva, že sa s týmto rozkazom stotožnilo aj vedenie rezortu vnútra.

„Kontroly mali byť náhodné. Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk. Napriek tomu – nehaňme ich za to. Malo by to byť už v poriadku,“ uviedol na sociálnej sieti premiér. Svoj status však neskôr zmazal.

Rezort aj polícia vyzývajú občanov, aby necestovali, ak to nie je nevyhnutné. Dôvod na cestu mimo okresu je potrebné hodnoverným spôsobom preukázať. Ak policajti zistia, že niekto porušil zákaz neopodstatnene, podľa slov rezortu ho otočia naspäť. Ministerstvo vnútra upozorňuje tiež na možné pokuty vo výške 1659 eur.

Prezidentka: Verím, že stredajšia situácia neovplyvní negatívne súdržnosť

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že stredajšia situácia neovplyvní negatívne súdržnosť ľudí. O aktuálny stav v súvislosti s opatreniami, ktoré vláda prijala pre šírenie koronavírusu na obdobie veľkonočných sviatkov, sa zaujímala u premiéra Igora Matoviča i ministra vnútra Romana Mikulca (obaja OĽaNO). Ubezpečili ju, že kontroly by sa už mali ďalej uskutočňovať náhodne. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

V okolí Bratislavy doprava skolabovala

Nové vládne obmedzenia v súvislosti s Veľkonočnými sviatkami a koronavírusom sa pretavili do kolapsu dopravy v okolí Bratislavy. Opatrenie totiž zasiahlo aj pracovné dni, nielen sviatočné a kontroly na hraniciach okresov pôsobia ako zátka.

Hlavná cesta smerom na južné okresy z Bratislavy do Šamorína cez Rovinku a Dunajskú Lužnú je preplnená, ide sa slimačím tempom. Strata času vodiča v kolóne je od pol hodiny až do niekoľko hodín, podľa toho, kde sa pripojil a kedy išiel. Ráno okolo ôsmej to bola ešte polhodina.

VIDEO: Kolaps dopravy v smere na južné okresy – pohľad na cestu z Bratislavy do Rovinky.

Video

Problém tejto cesty je v tom, že po nej jazdí veľa kamiónov a zásobovacích áut. Jeden z vodičov nás požiadal, aby sme tlmočili prosbu, či sa nedá urýchliť aspoň zásobovanie. Viezol potraviny, na ktoré čakali obchody v regióne. Keďže je zakázaný pohyb medzi okresmi, ak na to nie je dôvod podľa zoznamu výnimiek, je dôležité zásobovanie miestnych obchodov.

Policajti na mieste informácie neposkytujú, ich tradičná odpoveď je – spýtajte sa hovorcu.

VIDEO: Kolaps dopravy v smere z južných okresov – pohľad na cestu z Rovinky do Bratislavy.

Video

Diaľnica je preplnená

Na diaľnici D1 v smere z Trnavy do Bratislavy sa tvoria rozsiahle kolóny. Vodiči sa musia pripraviť na niekoľkohodinové čakanie. Stojí sa už od Zelenča.

Kamióny spočiatku boli odstavené predovšetkým v pravom jazdnom pruhu, momentálne zasahujú už aj do stredného. Súčasnú situáciu komplikuje aj to, že pri odpočívadle v Zelenči kamionista zo Slovinska v strednom pruhu narazil do osobného motorového vozidla. Nikto sa nezranil.

Obmedzenie voľného pohybu počas veľkonočných sviatkov a následné policajné kontroly spôsobujú zápchy aj na cestách nitrianskeho regiónu. Kolóny sa tvoria na rýchlostnej ceste R1, kde polícia kontroluje vjazd a výjazd na územia kraja.

Policajné hliadky kontrolujú výjazd z okresu Zlaté Moravce v smere na Banskú Bystricu pri obce Čaradice. Podľa informácií z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre sa tam tvorí kolóna dlhá približne 500 metrov.

Rovnako dlhý rad áut sa vytvoril aj pri obciach Hájske a Pata, kde policajti kontrolujú vjazd do okresu Nitra v smere od Trnavy. Polícia zároveň upozorňuje vodičov, že v smere z Nitry do Trnavy sa na R1 vytvárajú kolóny v dĺžke piatich až siedmich kilometrov.

VIDEO: Kolaps na Záhorí.

Video

„Doprava na vstupe do Bratislavy skolabovala,“ informuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na sociálnej sieti. Upchaté sú podľa zástupcov BSK všetky príjazdové cesty a jazdu do hlavného mesta v stredu odporúčajú zrušiť. Zelená vlna RTVS informuje, že kolóny sa tvoria aj na vjazde do Bratislavy zo Senca po Starej ceste, zdržanie je viac ako hodinu. Vodiči upozorňujú na viac ako hodinové zdržanie aj na výjazde z Bratislavy do Rovinky a na D2 pri Stupave v oboch smeroch.

Zdržania pre kontroly sa na cestách v Košickom kraji zmierňujú

Kolóny na cestách v Košickom kraji z dôvodu policajných kontrol pre obmedzenie voľného pohybu sa zmierňujú.

Ako informuje dopravný servis Rádia Košice, vodiči sa zdržia napríklad na ceste od Moldavy nad Bodvou do Košíc, ďalej v Krásnej, Barci, Šebastovciach a Valalikoch. Ďalej ich evidujú v Lorinčíku – Malej Ide a v oboch smeroch aj v Košickej Novej Vsi, na trase Bukovec – Myslava, v Košických Oľšanoch a v Kostoľanoch nad Hornádom.

Problémy sú aj s dopravou v iných častiach Slovenska. Zelená vlna hlási minimálne hodinové zdržania na D1 za Považskou Bystricou smerom do Žiliny, na vjazde do Košíc z Nižného Klátova aj Malej Idy, na výjazde zo Strážskeho do Vranova nad Topľou na trase Bučany – Trakovice v oboch smeroch, v Dargove v oboch smeroch a za Bánovcami nad Bebravou v smere do Trenčína. „Pod Strečnom smerom do Žiliny sa zdržíte asi 45 minút a za Kysuckým Novým Mestom v smere do Žiliny minimálne dve hodiny,“ doplnili vodiči.

Policajti kontrolujú vodičov na základe vládnych opatrení na ochranu pred šírením nového koronavírusu, ktoré vstúpili do platnosti od polnoci.

Problémy so zásobovaním potravinami

Kolabuje doprava, čo spôsobuje obrovské problémy v zásobovaní potravinami a vstupmi do prvovýroby. Upozornila na to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Najkritickejšia situácia bola od rána najmä pred vstupom do Bratislavy.

Poľnohospodári, potravinári a obchodníci podľa nej vyzývajú kompetentných, hlavne ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a ministra vnútra, aby urýchlene riešili vzniknutú situáciu, ktorá môže skončiť kolapsom v zásobovaní obyvateľstva.

Spresnila, že rozvozy niektorých potravín a vstupov do rastlinnej a živočíšnej výroby meškajú od skorých ranných hodín pre vyhlásenie zákazu vychádzania a policajné kontroly áut medzi jednotlivými okresnými mestami.

Česmad: Situácia na cestách je pre kontroly vážna

Situácia na cestách v súvislosti so zavedením kontrol na vnútorných hraniciach SR a kontrol osôb v rámci prekračovania okresov je vážna. Plynulosť cestnej premávky, zvlášť s prihliadnutím na nákladnú dopravu, je výrazne obmedzená. Nedá sa vylúčiť, že v dôsledku komplikácií bude podstatne limitované zásobovanie. Upozornilo na to v stredu Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia.

„Podľa nám dostupných informácií nie je možné vylúčiť stav, keď bude v dôsledku komplikácií podstatne limitované zásobovanie obyvateľstva, maloobchodu vrátane potravín, predmetov dennej spotreby, ako aj liekov a zdravotníckeho materiálu. Uvedené riziká sa okrem iného týkajú aj plynulosti prepravy živých zvierat, krmovín, ako aj pohonných látok,“ podotkol prvý viceprezident združenia Pavol Piešťanský.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #diaľnica D2 #kolóna