Počet nakazených prekonal 1,5 milióna, Afriku pandémia ešte len čaká

Na celom svete sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazilo už 1,5 milióna ľudí. Chorobe Covid-19 dosiaľ podľahlo viac než 90-tisíc nakazených a takmer 340-tisíc sa vyliečilo. Najviac prípadov, cez 430-tisíc, hlásia zo Spojených štátov. Donald Trump chce americkú ekonomiku dostať do chodu s "veľkým rachotom", ale až keď začnú klesať počty úmrtí na koronavírus. Dianie sme sledovali online.

09.04.2020 05:45 , aktualizované: 23:26
debata (176)

23:26 Česko epidémiu koronavírusu zachytilo včas, zďaleka však ešte nemá vyhrané a tak nesmie poľaviť, uviedol český premiér Andrej Babiš vo svojom štvrtkovom veľkonočnom prejave v Českej televízii. Podľa jeho slov má ČR za sebou päť najzložitejších týždňov vo svojej novodobej histórii. Ľudí vyzval, aby ani na Veľkú noc nepoľavili v dodržiavaní prísnych obmedzení.

23:12 Ministri financií Európskej únie (EÚ) sa vo štvrtok dohodli na niekoľkomiliardovom záchrannom pláne, ktorý má pomôcť zmierniť ekonomické dôsledky pandémie koronavírusu. Je určený pre ohrozené štáty, firmy a zamestnania. Informovali o tom vo štvrtok neskoro večer v Bruseli účastníci videokonferencie, píše agentúra DPA.

Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Holandsko – všetky tieto krajiny sa zhodli na podpore záchranného balíka, uviedli pre agentúru Reuters viacerí diplomati a zástupcovia vlád. Detaily ešte musia odsúhlasiť aj ostatné štáty EÚ. Kompromis dosiahli ministri až po dvoch kolách rokovaní a po ostrom spore týkajúcom sa podmienok tohto balíka v rozsahu približne 500 miliárd eur.

23:04 Netradičným spôsobom apeloval na obyvateľov, aby počas pandémie koronavírusu zostali doma, prezident Ugandy Yoweri Museveni. Natočil inštruktážne video, v ktorom občanom vysvetľuje, že športovať sa dá veľmi dobre aj doma, čo sa snaží dokumentovať aj vlastnou pohybovou aktivitou zobrazenou na videu. Sedemdesiatpäťročný politik sa ukázal byť vitálnym človekom, ktorý aj vo vysokom veku pomerne dobre zvláda fyzickú záťaž.

Prezident vysvetľuje, že ak sa chce niekto v týchto dňoch venovať športu, je to dobre, no nesmie to robiť vonku, pretože chodiť von je okrem tých najnevyhnutnejších prípadov zakázané. Následne je vidno, ako prezident behá bosý dokola po svojej veľkej pracovni. „Môžete spraviť toľko kôl, koľko len chcete,“ oznamuje vzápätí politik a nakoniec ešte urobí tridsať kľukov.

22:40 Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) sa obáva, že iránske bezpečnostné sily počas potlačenia najnovších protestov vo väzniciach zabili viac ako 30 väzňov. Odsúdenci sa búria z dôvodu nedostatočných opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu vo väzniciach, informovala v o štvrtok agentúra AFP.

AI v stanovisku ďalej uvádza, že v posledných dňoch sa za účasti tisícov odsúdených konali demonštrácie minimálne v ôsmich iránskych väzniciach.

22:07 Ak bohatšie krajiny neprijmú „naliehavé opatrenia“ na pomoc rozvojovým krajinám, chudoba spôsobená ekonomickým prepadom v dôsledku koronavírusovej pandémie môže postihnúť až pol miliardy ľudí na celom svete. Uviedla to agentúra AP odvolávajúc sa na správu medzinárodnej humanitárnej organizácie Oxfam.

„Pre chudobných ľudí v rozvojových krajinách, ktorí už teraz bojujú o prežitie, neexistujú takmer žiadne záchranné siete, ktoré by ich ochránili pred ešte väčšou chudobou,“ uviedol dočasný riaditeľ Oxfamu Jose Maria Vera.

21:44 Španielsky parlament dnes predĺžil núdzový stav a obmedzenie voľného pohybu ľudí v krajine pre koronavírus do 26. apríla. Podľa denníka La Vanguardia sa zaň vyslovilo 270 z 350 pos­lancov. Španielsky premiér Pedro Sánchez dnes v parlamente tiež povedal, že podľa neho toto predĺženie nebude stačiť a vláda bude následne žiadať predĺženie o ďalších 15 dní, teda do 10. mája.

21:21 101-ročného Keitha Watsona z britského grófstva Worcestershire dnes prepustili z nemocnice potom, čo sa vyliečil z ochorenia Covid-19. Informovala o tom stanica BBC. Keith Watson bol po úraze prijatý do nemocnice, kde sa mal podrobiť chirurgickému zákroku. Po zvýšení teploty a následných testoch sa však zistilo, že má koronavírus.

Po dvoch týždňoch strávených v nemocnici však jeho vedenie oznámilo, že 101-ročný pacient sa vyliečil z koronavírusu a môže ísť domov.

21:16 Írska rocková skupina U2 venovala desať miliónov eur na boj s koronavírusom. Časť zdravotníckeho vybavenia financovaného kapelou už dorazil na dublinské letisko, informovala írska televízia RTÉ. Na obstarávanie lekárskej pomoci sa okrem U2 podieľa aj mnoho firiem. Kapela na čele s frontmanom Bonom sa už mnoho rokov zapája do sociálnych a politických projektov, pripomína agentúra DPA.

21:01 Školský internát na Karpatskej ulici v Poprade prichýlil vo štvrtok 167 repatriantov, ktorí na Slovensko pricestovali z Rakúska, Ukrajiny, Škótska, Nemecka a Maďarska a prešli v posledných hodinách cez otvorené hraničné priechody. Do karanténneho zariadenia sa presunuli za asistencie policajných zložiek.

Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová s tým, že repatrianti absolvujú povinnú 14-dňovú karanténu alebo tam zotrvajú až do vykonania testovania na koronavírus a jeho vyhodnotenia.

20:57 Britského premiéra Borisa Johnsona presunuli vo štvrtok večer z jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) na normálne nemocničné oddelenie. Podľa slov svojho hovorcu má Johnson „veľmi dobrú náladu“, informovala spravodajská stanica BBC.

20:43 Koronavírusom sa mohlo doteraz nakaziť viac než 1,6 milióna obyvateľov Francúzska. Odhaduje to odborový zväz všeobecných lekárov MG France na základe tvrdení svojich členov, píše agentúra AFP.

Zväz v stanovisku uvádza, že 2048 jeho členov z celej krajiny, ktorí sa zúčastnili na on-line prieskume, pozorovalo medzi 17. marcom a 3. aprílom príznaky koronavírusu u 56 154 osôb. Na základe týchto dát tak MG France odhaduje, že vo Francúzsku sa za toto obdobie vírusom nakazilo 1,67 milióna ľudí, čo predstavuje takmer 2,5 percenta populácie.

20:35 Rusko poslalo lekársku pomoc Srbom v Bosne a Hercegovine, aby tu podporilo boj proti epidémii koronavírusu. Prvé z celkovo troch lietadiel s lekárskym vybavením dnes pristálo na letisku v Banja Luke, ktorá je správnym strediskom bosnianskej Republiky srbskej.

20:12 V Turecku sa za posledný deň zvýšila bilancia obetí koronavírusu najviac od začiatku epidémie, zomrelo 96 ľudí. Úmrtí je tak celkom 908. Úrady doposiaľ registrujú vyše 42-tisíc nakazených, od stredy pribudlo 4056 nových prípadov, informoval dnes minister zdravotníctva Fahrettin Koca.

20:06 Zdravotný stav britského premiéra Borisa Johnsona, nakazeného koronavírusom, sa zlepšuje. Povedal to dnes hovorca vlády, podľa ktorého ale premiér stále dostáva kyslík. Johnson strávil už tretiu noc na jednotke intenzívnej starostlivosti a podľa britských médií sa k práci možno vráti až za niekoľko mesiacov. Minister zahraničia Dominic Raab, ktorý je teraz dočasným šéfom kabinetu, pripustil, že s premiérom od jeho prevozu do nemocnice nebol v spojení.

20:02 Od začiatku šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 vo Francúzsku zomrelo už 12 210 nakazených. Oznámil to dnes zástupca francúzskeho ministra zdravotníctva Jérôme Salomon. Počet úmrtí po hospitalizácii narástol o 424 na celkových 8044, zvyšné obete choroby nákazy sú hlásené z domovov pre seniorov.

Salomon pri pravidelnej tlačovej konferencii priniesol aj pozitívne informáciu, pretože vo Francúzsku prvýkrát za dobu boja proti ochoreniu Covid-19 klesol počet pacientov na resuscitačných oddeleniach. V stredu nemocnice hlásili 7148 ľudí vo vážnom stave, zatiaľ čo dnes 7066.

19:59 Tohtoročné veľkonočné sviatky budú podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej o nádeji. Hlava štátu vyzýva na dodržiavanie opatrení, ktoré nás môžu podľa nej dostať do stavu spred marca. Uviedla to vo svojom štvrtkovom príhovore občanom v RTVS.

„Tieto sviatky budú o nádeji. O dúfaní v dobrý vývoj, v bezpečný svet okolo nás, v ktorom ľudský kontakt opäť zbližuje a neohrozuje. Sme smädní po nádeji a tento smäd potrebujeme uhasiť. Pomôže nám k tomu dôvera v zmysel toho, čo robíme,“ povedala Čaputová v príhovore.

19:49 Vo svete sa z koronavírusu vyliečilo najviac ľudí v Číne, a to cez 77 000 ľudí. Celkom sa vo svete vyliečilo už viac ako 340-tisíc ľudí. V Európe, ktorá je spolu s USA v súčasnosti ohniskom nákazy, je moentálne evidovaných 169-tisíc uzdravených, z toho najviac v Španielsku (52 165), nasleduje Nemecko (46 300) a Taliansko (26 491).

19:46 V najviac postihnutom americkom štáte New York zomrelo v stredu na následky nákazy koronavírusom ďalších 799 ľudí. Informovala o tom na štvrtkovom brífingu guvernér Andrew Cuomo. Cuomo podľa televízie CNN konštatoval, že ide zatiaľ o najvyšší denný nárast počtu obetí. Je to viac, ako bilancia z predchádzajúceho dňa, keď pribudlo 779 obetí.

19:44 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) otvoril prvé karanténne centrum na svojom území pre ľudí z tzv. prvej línie. Zdravotníci, hasiči, policajti, zamestnanci zariadení sociálnych služieb a ďalšie profesie v prvej línii boja s pandémiou koronavírusu nájdu bezpečné miesto pre karanténu v školskom internáte vo Zvolene. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK v Banskej Bystrici Lenka Štepáneková.

19:36 Taliansko vo štvrtok zaznamenalo 610 nových úmrtí na koronavírus. Po niekoľkých dňoch poklesu ide opäť a zvýšenie dennej bilancie, keď v pondelok pribudlo 636 úmrtí, v utorok 604 a v stredu 542, informovala televízia Sky TG24 s odvolaním sa na údaje civilnej ochrany. Za 24 hodín pribudlo 1165 potvrdených prípadov nákazy, čo predstavuje nárast o 1,7 percenta.

19:30 V Nigérii udelia amnestiu približne 2600 väzňom. Cieľom vlády je zmierniť preťaženie väzníc v čase šírenia nového koronavírusu, informovala agentúra AFP. Ministerstvo vnútra uviedlo, že amnestia sa bude týkať väzňov vo veku nad 60 rokov, osôb trpiacich vážnymi zdravotnými problémami a odsúdených, ktorí sa blížia ku koncu svojho trestu.

19:10 V Spojenom kráľovstve pribudlo vo štvrtok 881 úmrtí ľudí nakazených novým koronavírusom. Pandémia si tam celkovo vyžiadala už 7978 životov. Bilanciu úmrtí za predošlý deň oznámil na tradičnom brífingu britský minister zahraničných vecí Dominic Raab, ktorý zastupuje vo funkcii premiéra Borisa Johnsona, zatiaľ čo ten je hospitalizovaný s ochorením COVID-19. Raab zároveň upozornil, že Británia ešte „nedosiahla vrchol“ pandémie, píše agentúra AFP.

19:03 Okrem lietadlovej lode amerického námorníctva USS Theodore Roosevelt, na ktorej palube je už 416 osôb nakazených novým koronavírusom, sa jeho výskyt potvrdil aj na ďalších dvoch plavidlách. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská televízia CNN. Lietadlová loď USS Ronald Reagan, ktorá je v súčasnosti v režime údržby na základni v japonskom meste Jokosuka, hlási už 15 potvrdených prípadov nákazy. Podľa generála Johna Hytena, zástupcu veliteľa Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, evidujú niekoľko prípadov aj na lietadlovej lodi USS Nimitz.

18:20 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok uviedla, že postupné uvoľnenie opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 je možné len vo veľmi obmedzenej miere. Informovala o ton agentúra DPA. „Musíme postupovať veľmi, veľmi opatrene,“ povedala vo štvrtok Merkelová po zasadaní vlády. Postupovať je podľa nej potrebné „malými krokmi“ a stále sledovať ich dôsledky. Takisto upozornila na možné preťaženie zdravotníckeho systému.

17:32 Čiastočný zákaz vychádzania, zavedený v Maďarsku v rámci opatrení proti pandémii koronavírusu, predĺžila vláda na neurčitú dobu, oznámil vo štvrtok v komerčnej televízii HírTV maďarský premiér Viktor Orbán. Platnosť pôvodného opatrenia obmedzujúceho pohyb osôb vyprší v sobotu.

17:07 Mnohé africké krajiny čaká v nadchádzajúcich týždňoch plný zásah pandémie choroby covid-19, a v regióne by sa preto mali zásadne zvýšiť kapacity pre testovanie koronavírusu. Hoci počet nakazených zostáva v Afrike zatiaľ relatívne nízky a pohybuje sa teraz okolo 11-tisíc, tak v poslednom čase rýchlo rastie. „Za posledné štyri dni sa čísla zdvojnásobili,“ varoval dnes zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Michel Yao.

16:35 Švédsky Úrad verejného zdravotníctva chce využiť údaje z mobilných telefónov na analýzu pohybu obyvateľstva v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informoval o tom spravodajský server The Local. Odborníci chcú prostredníctvom údajov od mobilných operátorov preskúmať, ako pohyb obyvateľov ovplyvňuje šírenie nákazy vo Švédsku. Výsledky analýzy by sa mali využiť aj pri navrhovaní nových epidemiologických opatrení, ako tiež pri posudzovaní účinnosti tých doterajších, ako sú obmedzenia sociálnych kontaktov a cestovania.

16:15 Najmenej 100 lekárov už v Taliansku zomrelo v dôsledku choroby COVID-19 vyvolanej novým koronavírusom, ktorý túto stredomorskú krajinu sužuje už od februára. Agentúre AFP to vo štvrtok povedal hovorca talianskej Národnej federácie lekárov a zubárov (FNOMCeO).

16:01 Austrálske úrady pohrozili vo štvrtok vysokými pokutami a väzením pre tých, ktorí počas veľkonočných sviatkov bezdôvodne opustia svoje domovy. Informovala o tom agentúra DPA. „Túto Veľkú noc zostávame doma. Necestujte, ani nechoďte von,“ vyzval Austrálčanov vo veľkonočnom príhovore premiér Scott Morrison. Cieľom je opatrenia je spomaliť šírenie koronavírusu.

15:15 Počet obetí nového typu koronavírusu v Rakúsku sa vo štvrtok zvýšil na 302 po tom, ako ochoreniu za uplynulý deň podľahlo ďalších 29 ľudí. Počet potvrdených prípadov nákazy v krajine stúpol na 13.120. Informovali o tom denník Kronen Zeitung a agentúra APA. Z údajov rakúskeho ministerstva zdravotníctva tiež vyplýva, že v Rakúsku sa z koronavírusovej choroby COVID-19 dosiaľ vyliečilo 5240 ľudí, z nich 700 za posledných 24 hodín. Ministerstvo súčasne hlásilo celkovo 126.287 vykonaných testov.

14:45 Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo v Budapešti sedemročné maďarské dievča, ktoré bolo pôvodne hospitalizované na I. Detskej klinike Semmelweisovej univerzity. Informovala o tom vo štvrtok univerzita na svojej internetovej stránke. Dieťa bolo od 22. marca v nemocničnom liečení s epileptickými záchvatmi. Pre jeho zhoršený zdravotný stav ho museli v rámci hospitalizácie uviesť do umelého spánku a napojiť na ventiláciu pľúc. Počas terapie lekári rozhodli, že mu urobia test na nový druh koronavírusu (SARS-CoV-2). Test sa ukázal byť pozitívny. Vďaka intenzívnej starostlivosti mohli dievča už v ôsmy deň hospitalizácie odpojiť od pľúcnej ventilácie. Stav pľúc sa zlepšil a aj celkový zdravotný stav dieťaťa bol zo dňa na deň výrazne lepší.

14:44 Česká vláda v súlade s rozhodnutím Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR predĺžila núdzový stav na území celej ČR do štvrtka 30. apríla, informoval vo štvrtok premiér Andrej Babiš. Núdzový stav platí v krajine v dôsledku šírenia koronavírusu od 12. marca, poznamenal spravodajský server Novinky.cz. Nákaze COVID-19 spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 podľahlo do stredy v Českej republike 104 osôb. Počet ľudí s potvrdenou nákazou novým koronavírusom stúpol na 5335. Z ochorenia sa vyliečilo 234 osôb. Vykonaných bolo 106 845 testov.

14:37 Britský premiér Boris Johnson nakazený novým koronavírusom trávil štvrtok – už štvrtý deň – na jednotke intenzívnej starostlivosti, ďalej bojoval s ochorením a jeho zdravotný stav sa „zlepšuje“. Pre britskú stanicu BBC News to povedal minister kultúry Oliver Dowden, ktorého citovala aj tlačová agentúra AFP.

12:55 Irán eviduje za uplynulých 24 hodín 117 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu. Celkovo koronavírusu v krajine podľahlo už 4 110 nakazených. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie ministerstva zdravotníctva. Ministerstvo ďalej uviedlo, že počet pozitívne testovaných ľudí vo štvrtok vzrástol o 1 634 na 66 200.

12:49 V záujme spomalenia šírenia nákazy koronavírusom obmedzujú viaceré samosprávy v Maďarsku vstup do frekventovaných turistických centier, akými sú aj jazerá Balaton či Velence, informovala vo štvrtok agentúra MTI.

12:42 Identifikácia kľúčových dopadov krízy na neziskový sektor, mapovanie potrieb organizácií, ale aj spolupráca medzi štátom a občianskou spoločnosťou. Aj toto sú ciele Koordinačného krízového štáb neziskového sektora (KKŠNS). Vznikol na pôde Komory mimovládnych neziskových organizácií (MNO) pri Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie ako reakcia na súčasnú mimoriadnu situáciu a jej dopad na ne. Členmi štábu sú experti pôsobiaci dlhodobo priamo v oblasti neziskového sektora, humanitárnej pomoci a dobrovoľníctva a tiež odborníci z iných oblastí ako legislatíva, ekonómia či biznis. Agentúru SITA o tom informovala Andrea Cocherová z KKŠNS.

12:23 Borová ulica v Nitre, na ktorej žije prevažne rómska komunita, je uzavretá. U jedného jej obyvateľa bolo potvrdené ochorenie COVID-19. V stredu tu bola testovaná dcéra nakazeného muža i jej partner. Podľa hovorcu mesta Nitra Tomáša Holúbeka je na Borovej ulici v karanténe 23 ľudí. (TASR)

12:17 Počas stredy pribudlo na Slovensku 19 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1 690 vzoriek. Vo štvrtok o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Viac si prečítate: TU

11:56 Dvojmesačné bábätko z Talianska sa vyliečilo z choroby COVID-19, vyvolanej koronavírusom, a prepustili ho z nemocnice. Toto dieťa sa považuje za najmladšieho známeho pacienta v krajine, ktorý sa vyliečil z tohto potenciálne smrteľného ochorenia. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP sa odvolaním sa na miestne médiá. Dieťa už nemalo teplotu ani horúčku. Z nemocnice ho prepustili spolu s jeho matkou, ktorá sa vyliečila zo zápalu pľúc. Oboch hospitalizovali v juhotalianskom meste Bari 18. marca

11:51 Počet obetí koronavírusu v Španielsku stúpol za posledných 24 hodín o 683, informoval vo štvrtok denník El País.

11:47 Južná Kórea vo štvrtok oznámila, že najmenej 74 ľudí, ktorým diagnostikovali vyliečenie z nákazy novým koronavírusom, po prepustení z nemocníc druhýkrát pozitívne testovali. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Riaditeľka Kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) Čong Un-gjong uviedla, že zdravotnícke úrady testovali vzorky koronavírusu a krvnej plazmy, aby zistili, či pacienti, ktorí mali znovu pozitívny výsledok testov, môžu prenášať koronavírus na ostatných ľudí a či si ich telo riadne vytvorilo protilátky.

Šéfka centra povedala, že niektorí pacienti nemali žiadne prejavy ochorenia, ale následne urobené testy boli u nich pozitívne; ďalších znovu testovali preto, lebo sa u nich prejavovali problémy s dýchaním. Riaditeľka dodala, že žiadnemu z týchto pacientov sa zatiaľ nezhoršila choroba na vážny stav.

11:30 Ak hlavný hygienik SR Ján Mikas potvrdí nekontrolovaný prenos ochorenia COVID-19, budú sa karantenizovať celé oblasti. Minister zdravotníctva Marek Krajčí to uviedol pred rokovaním vlády s tým, že nezáleží na tom, či to budú marginalizované komunity, alebo nie. „Do karantény pôjdu celé oblasti, kdekoľvek na Slovensku sa budú nachádzať,“ konštatoval Krajčí.

11:13 Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Bielorusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 420 na 1 486. Informovala o tom vládna internetová stránka, ktorú citovala agentúra TASS.

11:06 Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí vo štvrtok naznačil, že počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán by mohli byť v dôsledku pandémie koronavírusu zakázané verejné zhromaždenia. Informovala o tom agentúra AP.

10:55 Vo Venezuele pristálo v stredu lietadlo Organizácie Spojených národov s 90 tonami zdravotníckeho materiálu, ktorý by mal pomôcť tejto krízou zmietanej krajine v boji s koronavírusom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Balík pomoci zahŕňa 28 000 ochranných pomôcok pre zdravotnícky personál, kyslíkové koncentrátory, detské postele, produkty na kontrolu kvality vody a hygienické súpravy, uviedla OSN.

10:46 Írska rocková skupina U2 sa rozhodla prispieť sumou desať miliónov eur na pomoc v boji proti šíreniu koronavírusu v Írsku. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá. Tieto peniaze sa použijú na podporu zdravotníkov a získanie zdrojov či na nákup osobných ochranných prostriedkov pre personál pracujúci v prvej línii.

Členovia skupiny U2, zľava gitarista The Edge,... Foto: SITA/AP, Daniel Dal Zennaro
U2 Členovia skupiny U2, zľava gitarista The Edge, Bono and Adam Clayton.

10:41 Bratislava pokračuje v dezinfekcii verejných priestorov. „Hlavné mesto s cieľom zníženia prenosu vírusového ochorenia COVID-19 dezinfikuje verejné miesta, kde sa pohybuje viac ľudí. Prioritne ide o chodníky na vstupoch do nemocníc a do domov seniorov po celej Bratislave. Medzi nimi sú zariadenia hlavného mesta, mestských častí aj súkromné zariadenia, ktoré boli v súčasnej situácii vytypované ako dôležité,“ uviedol v tlačovej správe hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

10:25 Počet pacientov s koronavírusom v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 1 459 a dosiahol 10 131, uviedlo vo štvrtok tamojšie protikoronavírusové krízové centrum. Podľa neho bolo za posledných 24 hodín prepustených z nemocníc 118 ľudí, čím sa celkový počet uzdravených zvýšil na 698. (TASR)

10:07 Ochorenie COVID-19 si vyžiadalo v Maďarsku za uplynulých 24 hodín ďalších osem obetí, celkom ich je 66. Počet potvrdených prípadov infikovaných ľudí stúpol na 980, informoval vo štvrtok informačný server krízového štábu koronavirus.gov.hu. Najmladším spomedzi ôsmich mŕtvych bol 48-ročný pacient. Všetci z nich trpeli aj inými chronickými ochoreniami.

9:53 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa k štvrtkovému ránu za uplynulých 24 hodín zvýšil o 224 na 1 892. Z tohto počtu 57 ľudí nákaze podľahlo a 45 sa uzdravilo. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Ukrajinská vláda rozhodla koncom marca o zavedení režimu mimoriadnej situácie na celom území krajiny. (tasr)

9:50 Pevninská Čína hlásila vo štvrtok 63 ďalších prípadov nákazy koronavírusom za uplynulý deň. Všetci z týchto infikovaných okrem dvoch ochoreli v zahraničí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na čínsku Národnú zdravotnícku komisiu. V provincii Chu-pej, pôvodnom epicentre šírenia koronavírusu, opäť nepribudli nové prípady nákazy, ale zaznamenali tam dve nové úmrtia. (tasr)

9:45 Brazílske úrady ohlásili prvý prípad koronavírusového ochorenia COVID-19 medzi domorodým kmeňom Janomamov, ktorý žije v amazonskom dažďovom pralese na hraniciach Brazílie a Venezuely. Tento kmeň je známy svojou odľahlosťou a zraniteľnosťou voči cudzím ochoreniam, zdecimovali ho v 70. rokoch epidémie osýpok a malárie. Infikovaným Janomamom je 15-ročný chlapec, ktorého liečia na jednotke intenzívnej starostlivosti v meste Boa Vista, metropole severobrazílskeho štátu Roraima. Brazília doteraz potvrdila najmenej sedem prípadov nákazy medzi domorodým obyvateľstvom­. (tasr)

9:21 V Rusku sa uskutočnilo viac ako milión testov na koronavírus, uviedla vo štvrtkovom vyhlásení tamojšia Federálna služba pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľov a dobrých životných podmienok (Rospotrebnadzor). Ako poznamenala agentúra TASS, dosiaľ bolo v Rusku potvrdených 8 672 prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, pričom 580 pacientov sa zotavilo a 63 nákaze podľahlo. Najviac prípadov nákazy zaznamenali v Moskve (5 841).

9:10 Japonsko zaznamenalo v stredu viac ako 500 prípadov nákazy koronavírusom. Dosiaľ sa v krajine nakazilo 4 768 ľudí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva. Do celkového počtu nakazených úrady nepočítajú stovky pacientov z výletnej lode Diamond Princess, ktorá bola vo februári v karanténe v japonskom prístave Jokohama. Pokračujúci denný nárast prichádza dva dni po vyhlásení núdzového stavu v Tokiu a v šiestich ďalších prefektúrach. Guvernérka Tokia Juriko Koikeová už vyzvala obyvateľov hlavného mesta, aby neopúšťali svoje domovy. (tasr)

8:50 Už viac ako 1,5 milióna ľudí na celom svete sa nakazilo koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá zhromažďuje údaje o infikovaných a mŕtvych z jednotlivých krajín. Agentúra AFP upozorňuje, že oficiálny počet nakazených je pravdepodobne len časťou skutočného počtu, keďže niektoré štáty na prítomnosť vírusu testujú iba najvážnejšie prípady. Od vypuknutia epidémie v decembri v čínskom meste Wu-chan sa koronavírus rozšíril do 192 krajín celého sveta. Najviac úmrtí zaznamenalo Taliansko (17 669), najviac vyliečených Čína (77 370), ktorá vrchol epidémie už prekonala.

8:15 Austrália zaznamenala svoj najnižší denný nárast prípadov nákazy koronavírusom za viac ako tri týždne. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP. Minister zdravotníctva Greg Hunt vo štvrtok oznámil, že je 96 nových prípadov. Vrchol počtu novonakazených zaznamenala Austrália 28. marca, keď pribudlo 457 nových prípadov infekcie. V Austrálii evidujú celkovo niečo vyše 6 000 prípadov nákazy a 51 úmrtí na ochorenie COVID-19. (tasr)

7:50 V Česku stúpol počet ľudí s potvrdenou nákazou koronavírusom na 5 312 – v stredu pribudlo 295 prípadov. Počet vyliečených je 233, ochoreniu podľahlo 99 ľudí. Vo štvrtok ráno o tom informovali české spravodajské portál Novinky.cz a iDNES.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Podľa trvalého bydliska pacienta je aj naďalej najviac ľudí s ochorením COVID-19 v Prahe, a to 1 305. Nasleduje Stredočeský kraj so 651 prípadmi ochorenia a Moravskosliezsky kraj s 565 prípadmi­. (tasr)

7:12 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 4 974 ľudí, u ktorých testy preukázali nákazu koronavírusom. Vyplýva to z údajov zverejnených dnes Inštitútom Roberta Kocha. Počet nových prípadov sa tak zvýšil tretí deň za sebou po predchádzajúcom poklese, upozornila agentúra Reuters. Nakazených je v Nemecku celkovo 108 202 ľudí, z ktorých 2 107 kvôli chorobe Covid-19 zomrelo. Za utorok spolková republika zaznamenala rekordný nárast mŕtvych.

6:24 Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín doteraz najvyšší nárast počtu obetí ochorenia COVID-19 po tom, ako nákaze podľahlo 1 973 osôb. S odvolaním sa na najnovšie údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) so sídlom v Baltimore o tom v noci na štvrtok informovala agentúra AFP. Koronavírusu SARS-CoV-2 tak v USA podľahlo celkovo už 14 695 ľudí. Ako uviedla na svojich stránkach JHU, v USA bolo celkovo potvrdených už 431 838 prípadov COVID-19, pričom 23 865 ľudí sa z tohto potenciálne smrtiaceho ochorenia vyliečilo.(tasr)

6:02 Guvernér provincie Aiči v strednom Japonsku informoval, že od piatku v tomto regióne, kde sídli napríklad automobilka Toyota Motor Corp, vyhlási núdzový stav kvôli šíreniu koronavírusu. Informujú o tom agentúry. Japonský premiér Šinzó Abe v utorok formálne zaviedol rovnaké opatrenia v Tokiu a ďalších šiestich častiach krajiny. Stav núdze sa v Aiči dotkne aj 2,2 milióna obyvateľov mesta Nagoja. Úrady ľudí vyzvú, aby dobrovoľne prestali vychádzať z domu. Netýka sa to nákupov jedla, návštev nemocníc a dochádzania do práce. Žiadne tresty za nedodržanie tejto výzvy nehrozia a obchodné aktivity sa zakázať nedajú. Úrady ale môžu vyvlastniť budovy a pôdu v súkromnom vlastníctve alebo môžu zabaviť zdravotnícke potreby a jedlo od firiem, ktoré ich odmietajú predať. V celom Japonsku je asi 4670 ľudí nakazených koronavírusom, 94 z nich zomrelo.

5:50 Americký prezident Donald Trump povedal, že by chcel ekonomiku vrátiť do chodu s „veľkým rachotom“, ale než sa to stane, bude musieť začať v USA ubúdať ľudí, ktorí umierajú na koronavírus. V Spojených štátoch si choroba covid-19 podľa údajov zverejňovaných Univerzitou Johnsa Hopkinsa vyžiadala približne 14 530 životov, čo je po Taliansku a Španielsku najviac na svete. Nakazilo sa viac ako 429 000 Američanov.

Trump nepovedal, kedy by chcel umožniť rozjazd ekonomiky, ale jeho hlavný ekonomický poradca Larry Kudlow v utorok uviedol, že je možné, že by sa tak mohlo stať za štyri až osem týždňov.

„Američania budú ďalej bojovať, až zvíťazí a zaistí žiarivú budúcnosť, akú si naši občania toľko zaslúžia, najmä potom, čo budú mať za sebou túto nočnú moru, túto odpornú beštiu,“ vyhlásil Trump v súvislosti s epidémiou choroby covid-19.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus