Krajčí: Pribudlo 19 nových prípadov koronavírusu

Za stredu pribudlo na Slovensku 19 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1690 vzoriek. Vo štvrtok o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Celkovo je tak oficiálne na Slovensku 701 prípadov ochorenia Covid-19.

09.04.2020 11:15 , aktualizované: 17:58
debata (123)

Hospitalizovaných je 51 pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19,doplnil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) počas rokovania vlády SR. Vyšetrených s negatívnym výsledkom bolo 1671 vzoriek. S podozrením na toto ochorenie je ďalších 106 osôb, z toho päť sa nachádza na umelej pľúcnej ventilácii. Ďalšie dve osoby sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Video: Brífing ministra zdravotníctva Mareka Krajčího k novým prípadom nákazy.

Video

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR doplnilo, že z ochorenia sa podarilo vyliečiť 16 osôb, chorobe doteraz podľahli dvaja pacienti. Z celkového počtu 1690 testov za stredu štátne laboratóriá urobili 943 testov, zachytili 16 pozitívnych osôb, súkromné laboratóriá urobili 747 testov, tri boli pozitívne. V stredu tiež pribudli štyri osoby vo vekovej kategórii nad 65 rokov. Celkovo je na Slovensku v tejto vekovej kategórii pozitívnych 53 osôb, najviac je ich v okrese Bratislava. Ide o deväť mužov a desať žien.

V nových prípadoch ide o 40-ročného muža z okresu Zlaté Moravce, 37-ročného muža z okresu Prievidza, 31-ročnú ženu z okresu Košice, 49-ročného muža a 88-ročného muža s okresu Martin, 38-ročného muža z okresu Nové Zámky, 22-ročného muža z okresu Košice, 57-ročného muža z okresu Trnava, 25-ročnú ženu z okresu Malacky, 18-ročného muža z okresu Trenčín, 60-ročného muža z okresu Dunajská Streda, 66-ročného muža z okresu Trnava, 59-ročnú ženu z okresu Bratislava, 64-ročnú ženu z okresu Dunajská Streda, 17-ročného muža z okresu Košice v karanténnom stredisku, 65-ročnú ženu z okresu Martin, 32-ročnú ženu z okresu Bratislava, 67-ročného muža z okresu Košice a 75-ročnú ženu z okresu Košice-okolie.

Vyliečilo sa sedem ďalších ľudí

Na Slovensku sa vyliečilo sedem ďalších ľudí z ochorenia Covid-19. Všetci pochádzajú z prešovského regiónu, dvaja boli hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove a piati v domácej karanténe. Spolu je tak na Slovensku 23 vyliečených ľudí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Počet infikovaných podľa okresov (aktualizované s miernym oneskorením oproti číslam za celé Slovensko)

Karanténne zariadenie prijalo 27 ľudí

Do Centra účelových zariadení Kremenec v Tatranskej Lomnici, ktoré v súvislosti s koronavírusom slúži ako karanténne zariadenie pre repatriantov prichádzajúcich zo zahraničia, prijali v stredu 27 ľudí. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že bežné činnosti v zariadení vykonávajú príslušníci HaZZ spolu s dobrovoľnými hasičmi.

„Pri príchode nových repatriantov do zariadenia je počet príslušníkov navýšený z dôvodu urýchlenia procesu registrácie. Hasiči zabezpečujú distribúciu stravy a individuálnych balíčkov pre ubytovaných občanov, vykonávajú pravidelnú dezinfekciu priestorov a všetky ostatné administratívne úkony súvisiace s registráciou repatriantov,“ vysvetľuje Farkasová.

Podľa slov primátora Vysokých Tatier Jána Mokoša sú repatrianti vo všetkých tatranských zariadeniach disciplinovaní a dodržiavajú pokyny a nariadenia. „Prvotné informácie o tom, že k nám majú prísť repatrianti, neboli žiadne a dozvedeli sme sa to len od novinárov. Teraz sa k nám dostávajú informácie od ústredného krízového štábu, takže vieme pomôcť, keď treba. Všetky zariadenia v Tatrách sú na vyššej úrovni, ľudia majú aj televízor a sprchu. Repatriantov sa snažia zadeliť jednotlivo do izieb, keď to nejde, sú v nich dvaja,“ približuje Mokoš.

Primátor dodáva, že testovanie repatriantov na ochorenie Covid-19 by sa malo realizovať v najbližších dňoch. Podľa neho sa v zariadeniach Vysokých Tatier momentálne nachádza 262 ľudí.

„V hoteli Granit v Tatranských Zruboch, ktorý patrí pod Ministerstvo obrany SR, sa nachádza 111 repatriantov z Veľkej Británie. V Centre účelových zariadení strediska Kremenec v Tatranskej Lomnici je 27 ľudí z Talianska a Centrum účelových zariadení – bývalé ŠKP na Štrbskom Plese zastrešuje 41 repatriantov zo Švédska, Španielska a Francúzska. Obe zariadenia sú v správe Ministerstva vnútra SR. Posledným je rekreačné zariadenie Ministerstva financií SR v Tatranskej Lomnici, kde sa nachádza 83 ľudí, ktorí sa vrátili z Tirolska,“ konkretizoval Mo­koš.

Nakazený väzeň sa vyliečil

Doteraz jediný pozitívne testovaný odsúdený väzeň sa podrobil opakovanému testovaniu na koronavírus, ktoré potvrdilo, že odsúdený je už úspešne vyliečený z ochorenia Covid-19. Uviedla to hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

Ochorenie Covid-19 u odsúdeného z bratislavského ústavu potvrdil ZVJS 23. marca. Väzeň bol po pozitívnom teste eskortovaný do väzenskej nemocnice v Trenčíne. Ako hovorkyňa informovala o štatistike, ktorú v súvislosti s koronavírusom ZVJS zverejňuje koncom týždňa, v súčasnosti sa nachádzajú traja väzni v ústavnej karanténe. Celkovo bolo testovaných 24 väznených osôb, pričom nový koronavírus sa potvrdil len u jednej z nich.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #koronavírus