Rakúsko zostrí režim na hraniciach so Slovenskom, opatrovateľky pustia

Rakúsko rozšírilo zdravotné kontroly svojich hraníc pre koronavírus tiež na hranice s Českou republikou a Slovenskom. Podľa agentúry APA to vyplýva z nariadenia rakúskeho ministra zdravotníctva Rudiho Anschobera, zverejneného v noci na piatok. Rakúšania tak už vykonávajú kontroly na hraničných priechodoch so všetkými svojimi susedmi.

10.04.2020 06:00 , aktualizované: 12:32
debata (151)

Pri príchode do Rakúska cez ktorúkoľvek hranicu teraz musí každý cudzinec predložiť lekárske potvrdenie, že nie je infikovaný vírusom Sars-CoV-2. Rakúšania a osoby s trvalým pobytom v Rakúsku majú namiesto predloženie potvrdenia možnosť uchýliť sa po návrate do 14-dennej domácej karantény. Naďalej je možné Rakúskom len prechádzať bez zastavenia a tiež cezhraničná preprava tovaru je povolená, uviedla APA.

Rovnaké zdravotné kontroly ako na hraniciach platia pre osoby, ktoré do Rakúska pricestujú letecky. Letová prevádzka je však teraz aj v Rakúsku silne utlmená.

Rakúske veľvyslanectvo na Slovensko má na svojej webovej stránke informáciu, aktualizovanú 9. 4. 2020:

„Od 10.04.2020 00:00 sa na hraničných prechodoch zo Slovenska do Rakúska budú vykonávať hraničné kontroly, nebudú však žiadne obmedzenia pri vstupe na rakúske uzemie. Podľa nariadenia BGBI.II Nr. 87/2020 idgF nie je pri príjazde zo Slovenska do Rakúska povinné preukázať sa lekárskym potvrdením (negatívny SARS-CoV-2 test) a NIE JE povinné ísť ani do karantény. Prejazd (tranzit) cez Rakúsko z Talianska, Švajčiarska, Lichtenštajnska, Nemecka, Maďarska a zo Slovinska je možný bez lekárskeho potvrdenia, pokiaľ sa nebudete počas cesty nikde zastavovať a vstup do cieľovej krajiny (napr. na Slovensko) bude možný. Na základe mnohých otázok Rakúske veľvyslanectvo zdôrazňuje, že slovenské opatrovateľky nepotrebujú pri vstupe do Rakúska lekárske potvrdenie (negatívny SARS-CoV-2 test) a nemusia ísť ani do karantény.“

Slovenské veľvyslanectvo vo Viedni uvádza:

„Vstup na územie Rakúska budú mať povolené osoby, ktoré sa preukážu potvrdením o negatívnom teste na COVID19 v nemeckom, anglickom, francúzskom alebo talianskom jazyku, ktoré nebude staršie ako 4 dni. Vyňatí z tejto povinnosti sú občania Rakúska, alebo osoby s pobytom v Rakúsku, ktorí podstúpia domácu 14-dňovú karanténu (prípadne do doby predloženia potvrdenia o negatívnom teste). Opatrenie sa rovnako nevzťahuje na tzv. pendlerov pracujúcich v prihraničných oblastiach; prepravu tovaru; osoby, ktoré podliehajú povinnému zdravotnému poisteniu v Rakúsku a využitie lekárskych služieb je potvrdené lekárom na osobitnom formulári; ako aj tranzit cez územie Rakúska. Prejazd územím Rakúska bude umožnený po podpise potvrdenia, že cestujúci z trasy neodbočí a preukáže dôvod svojej cesty (napr. pracovnú zmluvu v inom štáte, do ktorého cestuje), a bude mať plnú palivová nádrž. Opatrenie predbežne platí do konca apríla.“

Česká republika kontroly na hraniciach s Rakúskom, a tiež s Nemeckom, obnovila v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu od soboty 14. marca. Po dvojitom predĺžení opatrenia ju budú vykonávať najmenej do polnoci piatka 24. apríla. Cudzinci majú prakticky zákaz vstupu do krajiny.

Slovensko kontroluje svoje hranice s Českom, Maďarskom, Rakúskom i Poľskom.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rakúsko #hranice #koronavírus