Pribudli dva nové prípady, do zahraničia bude možné vycestovať na 48 hodín

Možnosť krátkodobo vycestovať do ôsmich krajín v zahraničí bez povinnej karantény pri návrate, ktorá doteraz platila na 24 hodín, sa od stredy 27. mája predĺži na 48 hodín. Po pondelkovom rokovaní konzília odborníkov to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) v rámci aktualizácie uvoľňovania protiepidemiologických opatrení.

25.05.2020 09:40 , aktualizované: 19:17
debata (102)

Predĺženie krátkodobého pobytu v zahraničí bez povinnosti karantény a negatívneho testu na Covid-19 zo strany slovenských úradov sa týka ciest do susedných krajín Rakúska, Maďarska, Českej republiky, Poľska a tiež Chorvátska, Slovinska, Nemecka a Švajčiarska.

„Predĺženie na 48 hodín už umožní nejaké náročnejšie rokovanie v zahraničí, ale aj návštevu rodinných príslušníkov vo vzdialenejších destináciách,“ uviedol premiér. Priznal, že úlohou slovenskej exekutívy je vyrokovať s krajinami obojstranný voľný pohyb, teda aby v druhých krajinách nevyžadovali od Slovákov negatívny test na Covid-19 a rovnaké výhody mali občania týchto krajín smerujúci na Slovensko.

Podľa jeho slov SR rokuje so všetkými ôsmimi krajinami. „Všetci sú veľmi, veľmi opatrní, je ale pravdou, že Slovensko je v tomto prípade, vzhľadom na epidemiologickú situáciu, najželanejšou nevestou,“ povedal. Naznačil, že s niektorými krajinami sa môže dohoda zrodiť v priebehu dní, v niektorých prípadoch bude hľadanie konsenzu trvať dlhšie.

Premiér večer na sociálnej sieti informoval, že sa dohodol s českým premiérom Andrejom Babišom na tom, že Česko od stredy na 48 hodín pustí občanov Slovenska na svoje územie. Pri najviac dvojdňovom pobyte nebude potrebný test ani karanténa. To isté platí aj pre českých občanov prichádzajúcich na Slovensko.

Do eKarantény prešlo už vyše 1 300 ľudí

Do pondelka 15. hodiny prešlo do systému inteligentnej domácej karantény 1 302 ľudí, z čoho bolo už reálne na mieste vykonávania domácej karantény 1 058 ľudí. Informoval o tom po rokovaní konzília odborníkov predseda vlády Matovič. Zo štátnej karantény bolo pritom do domácej inteligentnej karantény prepustených 740 repatriantov, priamo z hraníc po nainštalovaní aplikácie do systému domácej karantény prešlo 562 ľudí.

VIDEO: Premiér Igor Matovič k eKaranténe.

„Ak pôjdeme takýmto tempom, tak niekedy zajtra doobeda (v utorok 26. mája, pozn. red.) sa nám možno vyrovná počet ľudí v domácej a štátnej karanténe. A ak pôjdeme takýmto tempom, tak do konca týždňa by sme možno nemuseli mať nikoho v štátnej karanténe a všetci by už mohli byť iba v domácej,“ povedal na margo týchto počtov premiér.

Ako doplnil člen permanentného krízového štábu pre oblasť IT Ján Bučkuliak, až 96 % ľudí, ktorí doteraz chceli eKaranténu využiť, ju aj využiť mohli. Len zvyšné 4 % mali nejaký problém so svojím zariadením so systémom Android a museli ísť do štátnej karantény. V ich prípadoch išlo podľa Bučkuliaka o bežné užívateľské problémy, ako staré a nevyhovujúce verzie operačného systému v mobiloch, či problémy s kvalitou fotografie pre potvrdenie biometrie.

Bučkuliak zároveň potvrdil, že štát stále čaká na schválenie aplikácie spoločnosťou Apple. „Status zostal nezmenený, stále čakáme na vyjadrenie. Žiaden zásadný problém, o ktorom by som vedel, že by rozporovali kód aplikácie, alebo niečo podobné, tam ale nie je,“ uviedol. Spoločnosť Google aplikáciu pre operačný systém Android schválila v nedeľu dopoludnia

V nedeľu urobili 645 testov

Zmiernenie opatrení súvisí so zlepšujúcou sa situáciou epidémie koronavírusu na Slovensku. Za nedeľu pribudli dva nové prípady infekčného ochorenia Covid-19, celkovo tak na Slovensku evidujeme 1 511 potvrdených prípadov koronavírusu.

Za nedeľu urobili 645 testov, celkovo už laboratóriá vykonali 159 059 testov. Za nedeľu nepribudlo žiadne úmrtie pacienta pozitívne testovaného na Covid-19, z ochorenia sa naopak vyliečilo šesť pacientov, celkový počet uzdravených tak stúpol na 1307.

Deväť pacientov s koronavírusom je hospitalizovaných, z toho jeden na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), nik nepotrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Oba nové prípady koronavírusu sú z karantény a potvrdili ich u osôb z Nitrianskeho kra­ja.

Hodnota kĺzavého mediánu ostala na úrovni 1. Informoval o tom permanentný krízový štáb na stránke korona.gov.sk.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus #Covid-19