Uvoľňovanie pokračuje, Európa otvára školy, obchody aj hranice

Prísne opatrenia v Európe, ktoré mali zabrániť šíreniu pandémie koronavírusu, sa postupne uvoľňujú. V Rusku zaznamenali najvyšší denný prírastok úmrtí v dôsledku koronavírusu, no tiež najnižší počet nových prípadov nákazy za ostatné tri týždne.

26.05.2020 05:55 , aktualizované: 22:46
kaderník holič barber koronavírus Foto: ,
Holičstvo v americkom štáte Massachusetts.
debata (57)

22:40 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) sa ospravedlnil ľuďom, ktorí pre neschválenú aplikáciu museli hodiny čakať na hraniciach. Uviedol to v utorok v špeciálnom vysielaní TV Markíza. Šéf slovenskej diplomacie taktiež priznal, že ohlásenie spustenia inteligentnej karantény ešte pred tým, než by jej aplikáciu schválili spoločnosti Apple a Google, bolo chybou.

22:11 Rímske Koloseum od 1. júna opäť otvorí svoje brány pre návštevníkov. Zatvorené bolo takmer tri mesiace. Turisti si pri návšteve budú musieť lístky rezervovať vopred, pri vstupe im pracovníci zmerajú teplotu a budú povinní mať na sebe rúško alebo inú ochranu tváre. Dovnútra budú chodiť v skupinách po 14 ľuďoch každých 15 minút. Turisti, ktorí budú chcieť navštíviť Forum Romanum, rímske námestie blízko Kolosea, budú musieť ísť po štyroch určených trasách s dĺžkou od pol hodiny do dva a pol hodiny.

22:00 Podľa prezidentky Čaputovej situácia okolo pandémie koronavírusu ukázala, že by sa malo viac investovať do zdravotníctva, vedy a výskumu. Tiež poukázala na to, aké významné sú nielen zdravotnícke povolania, lekári či opatrovateľky, ale aj predavačky či napríklad vodiči. Čaputová ďalej v relácii pripustila, že získanie ekonomickej pomoci bolo pre viacerých komplikované. Na otázku, či by mali byť v nedeľu zatvorené obchody, reagovala, že by bolo potrebné urobiť ekonomický prepočet. Ten by mohol ukázať, čo by takáto situácia priniesla.

21:58 Prezidentka SR Zuzana Čaputová si myslí, že sa predchádzajúca vláda pod vedením Petra Pellegriniho (Smer) aj súčasná vláda Igora Matoviča (OĽaNO) vyrovnali so situáciou okolo koronavírusu dobre. Podľa jej slov reagovali včas a vhodne. Povedala to v utorkovej mimoriadnej relácii spravodajského špeciálu TV Markíza.

„Následne vláda Igora Matoviča má náročnejšiu úlohu, pretože sa už musí vysporiadať s dosahmi a dôsledkami krízy, ale je to nová situácia pre všetkých. Ale myslím si, že obe vlády si počínali dobre,“ povedala Čaputová, pričom poukázala na výborné výsledky Slovenska v oblasti pandémie.

21:45 Nemecko predĺžilo pravidlá spoločenského odstupu, zamerané na zastavenie šírenia koronavírusu, do 29. júna. V utorok to oznámila vláda kancelárky Angely Merkelovej, informovala tlačová agentúra AFP. Na verejných miestach sa budú môcť zhromažďovať najviac desiati ľudia, ale Nemci by mali byť v kontakte s čo najmenším počtom ľudí.

20:45 Celkový počet úmrtí na koronavírus vo Francúzsku stúpol v utorok o 73, alebo o 0,3 percenta, na 28 530. Je to podobná miera denného nárastu ako v predchádzajúci deň – aj napriek tomu, že zdravotnícke úrady po štvordňovom prerušení znovu započítali aj údaje z opatrovateľských domovov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

20:06 Španielsko vyhlásilo od stredy desaťdňový štátny smútok za obete koronavírusu, oznámila v utorok vláda, ktorú citovala agentúra AFP. Pandémia koronavírusu si v Španielsku dosiaľ vyžiadala 27 117 obetí. V stredu ráno na poctu týmto obetiam spustia všetky vlajky na štátnych budovách na pol žrde.

Španielsky premiér Pedro Sanchez na Twitteri uviedol, že štátny smútok bude trvať „10 dní, čo je najviac v období (španielskej) demokracie, v rámci neho všetci vyjadríme náš zármutok a vzdáme poctu tým, ktorí zomreli“. Štátny smútok v utorok schválil vládny kabinet. Jeho súčasťou bude ceremónia venovaná obetiam pandémie, ktorú povedie kráľ Filip VI.

19:16 Británia za 24 hodín zaznamenala ďalších 134 úmrtí ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 37 048. Na pravidelnom brífingu to v utorok vyhlásil britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Minister tiež povedal, že od 18. marca ide o prvý deň, keď v súvislosti s koronavírusom nebolo zaznamenané ani jedno úmrtie vo Walese a v Severnom Írsku. V britských nemocniciach sa v súčasnosti s ochorením COVID-19 nachádza 8 802 ľudí, čo je menej ako minulý týždeň, keď ich bolo 10 118.

18:48 Slovensko rokuje s Ukrajinou o poskytnutí ventilačných prístrojov, testov na boj s pandémiou či ochranných prostriedkov a dezinfekcie. Uviedla to vo svojom profile na sociálnej sieti prezidentka SR Zuzana Čaputová. Priblížila, že v utorok 26. mája telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym. Ten podľa nej prijal jej pozvanie na oficiálnu návštevu Slovenska.

18:20 Od stredy od 00.00 h sa pri cestách osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku do Maďarska, Poľska, Česka, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka či Švajčiarska pri návrate na územie Slovenska nebude požadovať negatívny test na ochorenie COVID-19 ani karanténa, pokiaľ pobyt v týchto krajinách nepresiahne 48 hodín. V utorok o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Dodržanie 48-hodinovej lehoty sú tieto osoby povinné preukázať príslušníkovi Policajného zboru pri hraničnej kontrole.

18:12 Maďarsko umožní od stredy (27. 5.) Slovákom a ľuďom, ktorí majú na Slovensku pobyt, vstup na svoje územie, a to do 48 hodín, bez potreby preukázať sa testom na ochorenie COVID-19 a absolvovania karantény. Na sociálnej sieti o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO). Zdôraznil, že to isté platí aj naopak. Teda rovnako aj Maďari budú môcť navštíviť Slovensko po dobu 48 hodín, a to bez nutnosti preukázať sa testom či absolvovať karanténu.

17:40 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila, že prípady holandských pracovníkov, ktorí sa nakazili koronavírusom na norkovej farme, môžu byť vôbec prvé známe prípady prenosu zo zvieraťa na človeka, píše agentúra AFP. WHO pre AFP uviedla, že je v úzkom kontakte s holandskými výskumníkmi, ktorí analyzujú tri prípady nákazy. Výskumníci sa domnievajú, že osoby sa nakazili od zvierat.

16:52 Maďarská vláda predloží parlamentu návrh na zrušenie zákona o ochrane proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorý v čase stavu núdze umožňuje vláde premiéra Viktora Orbána prijímať mimoriadne opatrenia v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, právnej istoty a stability hospodárstva, informuje TASR.

16:23 Francúzsky úrad na ochranu osobných údajov (CNIL) povolil v utorok francúzskej vláde plánované spustenie aplikácie StopCovid pre inteligentné telefóny, ktorá umožňuje monitorovať kontakty používateľov. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Aplikácia s názvom StopCovid určená pre inteligentné telefóny funguje pomocou technológie bluetooth a jej používanie bude podľa DPA dobrovoľné.

15:25 Osoby pracujúce v sexuálnom priemysle v Nemecku žiadajú vzhľadom na klesajúci počet nových prípadov nákazy koronavírusuom znovuotvorenie verejných domov. Informovala o tom podľa TASR spravodajská stanica Deutsche Welle. Organizácia zastrešujúca pracovníkov sexbiznisu sa obrátila v otvorenom liste na 16 členov nemeckého parlamentu, ktorý nedávno navrhol trvalý zákaz poskytovania sexuálnych služieb za peniaze. Sexuálny priemysel musí byť takisto ako iné odvetvia schopný opäť „vytvárať zisk a ponúknuť zákazníkom dobré služby, ktoré sú ľudské a stabilné,“ uvádza sa v liste.

14:40 Známe talianske archeologické nálezisko na mieste niekdajšieho antického mesta Pompeje je po uvoľnení obmedzení v dôsledku koronavírusovej pandémie opäť otvorené pre verejnosť. Zatiaľ sa v ňom ale nachádza viac sprievodcov ako turistov. Pomppeje sú po rímskom Koloseu zvyčajne druhým najnavštevovanejším miestom v krajine. V utorok však boli aj tie najikonickejšie ruiny v Pompejach vrátane amfiteátra úplne prázdne. V Pompejach, ktoré vlani navštívili bezmála štyri milióny ľudí, dúfajú, že domáci turisti aspoň čiastočne vyplnia medzeru po zahraničných návštevníkoch, ktorí majú do júna zakázané do Talianska cestovať.

13:40 V Taliansku začnú od 5. júna ako súčasť boja proti pandémii nového koronavírusu testovať aplikáciu monitorujúcu pohyb nakazených osôb. Informovala o tom podľa TASR agentúra APA. Aplikáciu si budú môcť občania stiahnuť dobrovoľne. Testovať sa bude na úvod počas jedného týždňa v troch regiónoch – Ligúrii, Apúlii a Abruzzách, uviedla talianska vláda. Aplikácia s názvom Immuni (Imúnni), ktorú vyvinula milánska firma Bending Spoons, funguje pomocou technológie bluetooth. Používateľ bude mať kontrolu nad svojimi dátami, ktoré zašle na príslušný server až po tom, keď zistí, že sa nakazil novým druhom koronavírusu. Aplikácia potom vyhľadá a varuje všetky jeho predchádzajúce kontakty. Táto aplikácia vyvolala v Taliansku búrlivú diskusiu, najmä čo sa týka nariadení EÚ o ochrane dát. Talianske ministerstvo zdravotníctva musí ešte zverejniť správu o dosahu aplikácie na ochranu osobných údajov. Firma Bending Spoons poskytla vláde bezplatne používateľské práva a budúce aktualizácie.

12:45 Lídri EÚ a Japonska v utorok po spoločnej videokonferencii naznačili ochotu úzko koordinovať svoje aktivity v rámci reakcie na pandémiu nového koronavírusu a prijali záväzok posilniť svoje strategické partnerstvo. Na videokonferencii sa zúčastnili predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a japonský premiér Šinzó Abe.

12:06 Chrám Narodenia Pána v Betleheme otvorí v utorok opätovne svoje brány pre návštevníkov po tom, ako bol v súvislosti s koronavírusovou pandémiou tri mesiace uzavretý. Informovala o tom podľa TASR agentúra AP. Chrám, jedna z najposvätnejších svätýň kresťanstva, bol uzavretý ešte 5. marca, keď boli v Predjordánsku potvrdené prvé prípady ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2. K uzavretiu baziliky pre verejnosť pritom došlo krátko pred Veľkou nocou, teda v čase, keď toto miesto každoročne navštevujú desaťtisíce veriacich.

11:47 Bratislavské Staré Mesto odpustí gastronomickým prevádzkam a kaviarňam 50 percent z dane za užívanie verejného priestranstva pre terasy na pozemkoch mestskej časti v centre hlavného mesta. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci schválením všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Nariadenie nadobudne účinnosť v stredu (27. 5.). Kaviarnici však úľavu považujú za neúnosnú a upozorňujú, že v centre mesta môžu zaniknúť tri štvrtiny takýchto prevádzok. (tasr)

11:25 Celkovo 239 osôb sa už nakazilo ochorením COVID-19 v spojitosti s ohniskom nákazy v Bani Darkov v okrese Karviná v Moravskosliezskom kraji. Informoval o tom v utorok podľa TASR spravodajský server Novinky.cz. Medzi nakazenými je 174 zamestnancov bane, ich 61 rodinných príslušníkov a štyria pracovníci iných firiem.

11:05 Rusko v utorok hlásilo rekordný denný nárast počtu úmrtí na ochorenie Covid-19. Počas uplynulých 24 hodín mu tam podľahlo 174 osôb, čím sa celkový počet zaznamenaných úmrtí zvýšil na 3807. Predošlý deň Rusko zaznamenalo len 92 úmrtí, informovali agentúry Reuters a TASS s odvolaním sa na údaje operačného štábu. Za posledný deň v Rusku pribudlo aj 8915 nových prípadov nákazy, čím ich celkový počet stúpol na 362 342.

10:25 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte tvrdí, že školy v jeho krajine by mali zostať zatvorené až dovtedy, kým nebude na nový druh koronavírusu existovať vakcína. Poslať deti do školy bez zaočkovania by podľa jeho slov malo za následok „katastrofu“, informuje agentúra DPA. „Nedovolím otvorenie tried, v ktorých by boli študenti blízko seba. Dokým si nebudem istý, že sú naozaj v bezpečí, nemá zmysel hovoriť o otváraní tried,“ povedal Duterte v pondelok neskoro večer v televíznom prejave.

10:04 Iránske úrady umožnili po dvoch mesiacoch karanténnych opatrení znovu otvoriť najvýznamnejšie šiitské svätyne. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia BBC. Veriaci však budú mať prístup iba na nádvorie. Do interiéru je vstup stále zakázaný. Musia si tiež zakrývať dýchacie cesty a dodržiavať odstupy medzi sebou. Svätyne nebudú otvorené nepretržite, ale otvoria sa hodinu po svitaní a zatvoria hodinu pred západom slnka.

9:40 Deti mladšie než dva roky by nemali nosiť ochranné rúška, používané v súčasnosti na zamedzenie šírenia nového druhu koronavírusu, pretože im to sťažuje dýchanie a zvyšuje riziko zadusenia. Uviedla to japonská pediatrická spoločnosť, ktorá chce týmto spôsobom varovať rodičov, píše agentúra Reuters. „Malým deťom, ktoré majú úzke dýchacie cesty, môžu masky sťažovať dýchanie,“ spresnila spoločnosť detských lekárov s tým, že to zvyšuje záťaž na ich srdce. Dojčatám nosenie rúšok navyše zvyšuje nebezpečenstvo ú­palu.

9:39 Na Slovensku pribudli za pondelok dva nové prípady koronavírusu, celkovo tak evidujeme 1513 prípadov infekčného ochorenia Covid-19. Oba nové prípady koronavírusu sú z karantény. Včera urobili 1464 testov, žiaden pacient nezomrel. (Viac tu)

8:39 Nemecká vláda chce od 15. júna odvolať varovania pred cestami do 31 európskych krajín vrátane Slovenska, ak to dovolí epidemická situácia. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. Ako vyplýva z dokumentu nemeckého kabinetu s názvom Kritériá pre uľahčenie vnútroeurópskeho cestovného ruchu, o ktorom sa bude zrejme hlasovať v stredu, vláda chce povoliť cestovanie do 26 členských štátov EÚ, Veľkej Británie, ako aj do štyroch krajín, ktoré nie sú v EÚ, ale sú súčasťou schengenského priestoru – Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko.

6:27 Tisíce ľudí v Ekvádore vyšli v pondelok do ulíc hlavného mesta Quito a ďalších ekvádorských miest, aby protestovali proti drastickým ekonomickým opatreniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Ekvádorský prezident Lenín Moreno minulý týždeň oznámil zníženie verejných výdavkov vrátane zatvorenia štátnych firiem a veľvyslanectiev po celom svete. Na proteste v hlavnom meste sa zišlo približne 2000 ľudí. Účastníci mali na tvárach rúška a dodržiavali medzi sebou predpísanú dostatočnú vzdialenosť.

6:02 Britský premiér Boris Johnson v pondelok oznámil, že od 15. júna by sa mohli otvoriť všetky maloobchodné prevádzky v krajine, píše podľa TASR agentúra AFP. „Od 15. júna chceme umožniť všetkým maloobchodom, od obchodov s nábytkom až po malé, nezávislé obchody znovu otvoriť,“ povedal Johnson novinárom. Dodal, že tento krok závisí od epidemiologickej situácii v krajine. Od 1. júna Británia otvára základné školy. Spočiatku sa však do škôl vrátia len žiaci prvých dvoch ročníkov vo veku 4 – 6 rokov a žiaci vo veku 10 – 11 rokov, ktorí sú v poslednom ročníku základnej školy. Británia dosiaľ potvrdila celkovo 261 184 prípadov nákazy koronavírusom a 36914 úmrtí.

6:00 Nemecko za pondelok zaznamenalo 432 nových prípadov nákazy a ďalších 45 ľudí kvôli komplikáciám súvisiacim s infekciou zomrelo. Vyplýva to zo zverejnených dát Inštitútu Roberta Kocha (RKI). V Nemecku s 83 miliónmi obyvateľov sa doteraz nakazilo 179 002 ľudí, z ktorých 8 302 zomrelo. Pondelková bilancia je vyššia ako za nedeľu, keď bolo nahlásených 289 nových prípadov infekcie a desať úmrtí. Za vyliečených RKI považuje približne 162 000 ľudí, čo je oproti nedeli nárast o 800.

5:55 Spojené štáty, najviac postihnuté pandémiou COVIDU-19, zakázali vstup cudzincom, ktorí boli v predchádzajúcich dvoch týždňoch v Brazílii. Táto juhoamerická krajina eviduje 374 898 nakazených, teda druhý najvyšší počet vo svete. Pred mesiacom bolo druhé Španielsko, kde sa ale epidemická situácia výrazne zlepšila a kde sa ďalej uvoľnili obmedzenia. V Grécku môžu ľudia prvýkrát od marca opäť navštíviť reštaurácie a cestovať na miestne ostrovy. Hranice medzi Rakúskom, Českom, Slovenskom a Maďarskom by sa podľa Viedne mohli otvoriť v polovici júna. Koronavírus, ktorý sa začal šíriť koncom minulého roka z Číny, sa doteraz vo svete potvrdil u 5,45 milióna ľu­dí.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

57 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus