Kollár: Penzistom zostanú výhody, ktoré majú. O 13. dôchodky zabojujem

Dôchodcom sľúbil 13. dôchodky. Vo vláde chce chrániť aj ďalšie sociálne balíčky Smeru. Podarí sa mu to? Ako chce riešiť prepad ekonomiky a narastajúcu nezamestnanosť? Predseda NR SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v diskusnej relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu.

26.05.2020 09:55 , aktualizované: 20:00
debata (120)

VIDEO: Pozrite si diskusiu Zuzany Martinákovej s Borisom Kollárom. Vyjadril sa aj o Igorovi Matovičovi. „Myslím si, že premiér to robí dobre. Keby to nerobil dobre, tak sú tu desiatky, stovky, tisíce mŕtvych,“ povedal Kollár. Hovoril aj o podpore pre podnikateľov, generálnom prokurátorovi či o postoji k interrupciám.

Video

Boris Kollár stopercentne garantuje, že sociálne výhody, ktoré doteraz dôchodcovia mali, im zostanú aj v budúcnosti. Zároveň chce splniť sľuby dané v programovom vyhlásení, napríklad zrušenie doplatkov za lieky. „Jasne som dopredu deklaroval, že nevstúpim do vlády, ktoré bude rušiť sociálne výhody,“ uviedol.

V prípade 13. dôchodkov chce bojovať za to, aby sa vyplatili. Ak to nebude možné, tak kompenzáciou podľa neho má byť vyšší vianočný príspevok.

Vzťahy vo vládnej koalícii považuje za pokojné a neprekáža mu, že časť voličov prechádza zo Sme rodina k obyčajným a opačne. „S Igorom Matovičom si nekonkurujeme, máme podobné programy a štýl politiky, preto sa voliči prelievajú. Dôležité je, že zostávajú na správnej strane, že neodišli k Smeru,“ myslí si Kollár.

Pripustil, že Milan Krajniak, minister sociálnych vecí za Sme rodina, by mohol ako prvý zo súčasnej vládnej garnitúry čeliť odvolávaniu za nezvládnutie pandémie. Podľa Kollára jeho minister nepochybil, prvá pomoc podnikateľom odišla a svojho ministra v parlamente podržia. Uznal, že predseda Rady prokurátorov Juraj Purgat má pravdu, keď považuje možnosti na odvolanie generálneho prokurátora za gumené, teda aj za zneužiteľné. Purgat to povedal v rozhovore pre Pravdu. „Áno, je to gumový paragraf. Musíme nájsť takého človeka, aby sme nemuseli takýto zákon používať,“ dodal Kollár.

Na margo témy sprísnenia interrupcií vyhlásil, že ženy by mali byť v tomto smere autonómne a štát by mal viac podporovať tak osamelé matky, ako aj viacdetné rodiny.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu