Pribudli dva nové prípady Covid-19, otestovali takmer 1500 osôb

Na Slovensku pribudli za pondelok dva nové prípady koronavírusu, celkovo tak evidujeme 1513 prípadov infekčného ochorenia Covid-19. Oba nové prípady koronavírusu sú z karantény. Včera urobili 1464 testov, žiaden pacient nezomrel.

26.05.2020 09:39 , aktualizované: 16:30
debata (26)

Počet hospitalizovaných osôb s potvrdeným ochorením Covid-19 je 10, z toho jedna osoba je na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), nikto nepotrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Vyliečilo sa ďalších 15 osôb, celkový počet uzdravených tak stúpol na 1322.

Hodnota kĺzavého mediánu ostala na úrovni 1. Informoval o tom permanentný krízový štáb na stránke korona.gov.sk.

eKaranténa má takmer 2000 používateľov

Slovensko evidovalo v utorok k 15.00 h takmer 2000 používateľov aplikácie eKaranténa, ktorí prekročili hranice alebo boli prepustení do domácej karantény. Informoval o tom hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov. „Aktuálne je už 1613 ľudí doma,“ priblížil.

Testovaciu prevádzku tzv. smart či inteligentnej karantény štát spustil v sobotu (23. 5.) večer na hraničnom priechode Petržalka-Berg. Postupne pribúdajú ďalšie priechody. Aplikácia sa dá zatiaľ stiahnuť len do mobilov s operačným systémom Android, spoločnosť Google ju už medzičasom schválila. Do iPhonu bude možné aplikáciu stiahnuť až po jej schválení spoločnosťou Apple.

Takmer štvrtina všetkých prípadov z rómskych komunít a DSS

Takmer štvrtina všetkých prípadov ochorenia Covid-19 bola na Slovensku identifikovaná v marginalizovaných rómskych komunitách a domovoch sociálnych služieb. Vyplýva to z analýzy regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktorá pracovala s údajmi platnými k 20. máju tohto roka. Z celkového počtu 1 472 vtedy identifikovaných prípadov bolo totiž z marginalizovaných rómskych komunít 179 a z domovov sociálnych služieb 171. Podiel týchto dvoch skupín na celkovom počte tak predstavoval takmer 24 %.

Spomedzi rómskych komunít bola najvypuklejším prípadom Žehra, kde bolo identifikovaných 72 prípadov ochorenia, druhý najvyšší počet, 13 prípadov, sa našlo v Nitre. Celkovo sa však ochorenie Covid-19 objavilo až v 45 rómskych komunitách, pričom takmer polovica prípadov boli importované nákazy, zvyšok boli nákazy s týmito importmi priamo súvisiace.

„Pozitívne testované osoby žijúce v marginalizovaných rómskych komunitách nemajú vplyv na šírenie nákazy vo všeobecnej populácii, nakoľko sú v súčasnosti dôsledne izolované. Riziko predstavovali do obdobia ich zachytenia a následnej karantény v týchto lokalitách," uvádza v analýze Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ).

Pri domovoch sociálnych služieb sa najväčší výskyt ochorenia zaznamenal v DSS Pezinok, kde to bolo 87 prípadov, nasledoval DSS Dom sv. Martina v Martine s 41 prípadmi. Celkovo bolo ochorenie identifikované v 23 pobytových zariadeniach pre seniorov. V prípade domovov sociálnych služieb pritom podľa hygienikov je šírenie nákazy v populácii ovplyvnené len prostredníctvom zamestnancov.

„Preto riziko pre populáciu existuje a treba ho z prognostického hľadiska brať do úvahy limitovaným indexom rizika. Súčasné celoplošné testovanie klientov a najmä zamestnancov domovov sociálnych služieb preukázalo priaznivú epidemiologickú situáciu vo väčšine zariadení," dodáva ÚVZ.

Celkovo na Slovensku platí, že najväčší podiel na ochoreniach Covid-19 majú importované nákazy, a to 37 %, pričom ďalších takmer 6 % prípadov priamo súviselo s importom nákazy. Nešpecifikovaných bolo 34 % nákazy. Zvyšná takmer štvrtina boli spomínané prípady z marginalizovaných rómskych komunít a domovov sociálnych služieb.

Zároveň platí, že najvyššia chorobnosť na Covid-19 je v skupine 20 až 34 ročných. Celkovo je pomer medzi ženami a mužmi vyrovnaný, v mladších ročníkoch však dominujú hlavne muži, v starších vekových kategóriách od 45 rokov zase ženy. Na Slovensku máme aj dva okresy, kde sa Covid-19 nevyskytol vôbec, a to Veľký Krtíš a Medzilaborce.

Zaujímavosťou je, že importované prípady Covid-19 prichádzali na Slovensko až z 52 krajín. Dominovalo Rakúsko, pri ktorom sa identifikovalo až 216 importovaných prípadov, nasledovalo Spojené kráľovstvo so 116 prípadmi, Nemecko so 46 prípadmi a Česko so 43 prípadmi. Až piate v poradí bolo Taliansko s 22 importovanými prípadmi.

Vyliečených takmer 80 % hospitalizovaných

Z analýzy taktiež vyplýva, že k 20. máju sa z ochorenia Covid-19 vyliečilo takmer 80 % hospitalizovaných pacientov, 10 % hospitalizovaných ochoreniu podľahlo. Na liečbe zotrvávalo 6 % pacientov. Zvyšní podľahli inému ochoreniu a jeden pacient zostal s trvalými následkami. Z nehospitali­zovaných pacientov sa k 20. máju vyliečilo 87 %, stále na liečbe zostávalo 13 % pacientov. Z celkového počtu 1 245 nehospi­talizovaných pacientov ochoreniu Covid-19 podľahli iba dvaja.

„Časť v súčasnosti pozitívnych prípadov je hospitalizovaných, títo sa na šírení nákazy v populácii rovnako nepodieľajú, ostatní pozitívni sú v buď v štátnej alebo domácej karanténe a pre šírenie nákazy nepredstavujú riziko šírenia," konštatuje ÚVZ. Na možnom šírení nákazy v komunite sa však podľa úradu môžu podieľať osoby, ktoré boli na začiatku pandémie v dobrovoľnej domácej izolácii a na konci izolácie neboli testovaní. „Vzhľadom na čas, ktorý od tohto stavu dobrovoľnej izolácie uplynul, toto riziko možno hodnotiť ako výrazne nízke,“ dodáva úrad.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus #Covid-19