Koronavírusu už podľahlo na svete viac než 352-tisíc ľudí

Pandémia koronavírusu usmrtila od konca minulého roka 352 494 ľudí po celom svete. Krajiny strednej Európy už pracujú na uvoľnení epidemiologických opatrení. Dianie sme sledovali online.

27.05.2020 06:00 , aktualizované: 23:23
koronavírus, Južná Kórea Foto: ,
Policajti pred čínskou ambasádou v juhokórejskom Soule v ochranných maskách.
debata (76)

23:20 Dánski výskumníci vyvinuli robota schopného robiť skríningové testy na ochorenie COVID-19. V stredu o tom informovala Univerzita južného Dánska, ktorú citovala tlačová agentúra AFP. Robot s použitím odnímateľnej ruky vyrobenej v 3D tlačiarni, ktorá sa automaticky vymení po každom pacientovi, odoberie výter z hrdla a potom vzorku umiestni do nádoby, vysvetlilo výskumné laboratórium. Výskumníci vyvinuli prvý úplne automatický robot na svete, schopný odobrať výter z hrdla na zisťovanie COVID-19, takže profesionálni zdravotníci nie sú vystavení riziku nákazy. Robot je v súčasnosti v podobe prototypu, ale model na využitie v praxi sa už konštruuje

22:11 Pandémia koronavírusu usmrtila od konca minulého roka 352 494 ľudí po celom svete. Informovala o tom v stredu večer tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov platných o 21.00 h SELČ. Najviac mŕtvych zaznamenali celkovo Spojené štáty, a to 99 724. Po nich nasleduje Británia s 37 460 obeťami, Taliansko s 33 072 úmrtiami, Francúzsko s 28 596 mŕtvymi a Španielsko s 27 118 obeťami na životoch.

21:35 Luxembursko dnes začalo s testovaním celej svojej populácie na koronavírus. V najbližších deviatich týždňoch budú otestovaní všetci obyvatelia aj všetci ľudia, ktorí do druhej najmenšej krajiny Európskej únie prichádzajú za prácou cez hranice. Cieľom programu je utlmiť prípadnú druhú vlnu pandémie skôr, než nastane. Mnohí v krajine ju totiž očakávajú po lete. Luxembursko doteraz evidovalo takmer 4 000 ľudí s nákazou a 110 obetí.

Luxemburské úrady budú mať k dispozícii 17 testovacích stanovíšť, ku ktorým bude možné zájsť autom, pešo alebo na bicykli. Výsledky testov založené na výtere z krku by sa ľudia mali dozvedieť do dvoch dní. Osoby s pozitívnym výsledkom sa budú musieť izolovať.

20:47 Nemecká vláda od 15. júna zruší varovania pre svojich občanov pred cestami do 26 členských krajín EÚ vrátane Slovenska. Podľa agentúry Reuters to v stredu potvrdil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Dodal, že k odporúčaniam týkajúcich sa ďalších krajín, ako napríklad Turecka, sa Berlín vyjadrí neskôr. Nemenovaný vládny zdroj v utorok uviedol, že nemecká vláda chce povoliť cestovanie do 26 členských štátov EÚ, Veľkej Británie, ako aj do štyroch krajín, ktoré nie sú v EÚ, ale sú súčasťou schengenského priestoru – Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko.

20:05 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyjadril poľutovanie nad tým, že sa nevenovala pozornosť jeho výzve na globálne prímerie v rámci boja proti pandémii choroby COVID-19 spôsobovanej koronavírusom. „Som povzbudený vyjadreniami podpory. Táto podpora sa však nepremietla do konkrétnych krokov,“ uviedol. „V niektorých prípadoch môže dokonca pandémia podnietiť strany bojujúce vo vojnách, aby získali výhodu alebo aby tvrdo zasiahli, zatiaľ čo medzinárodná pozornosť je zameraná inam,“ varoval šéf OSN.

Guterres vyzval na globálne prímerie 23. marca. Podporu ukončenia bojov odvtedy vyjadrili niektoré krajiny vrátane Afganistanu, Filipín a Kamerunu. Konflikty naďalej zúria v Líbyi či Jemene.

19:38 Spojené kráľovstvo zaznamenalo za 24 hodín ďalších 412 úmrtí ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 37 460. Na Twitteri to v stredu uviedlo britské ministerstvo zdravotníctva. Do stredy rána vykonali v Británii 3 798 490 testov, pričom za uplynulý deň ich bolo 117 013. Pozitívny výsledok testu zaznamenali u celkovo 267 240 osôb.

19:06 Krajiny strednej Európy úspešne zvládajú pandémiu koronavírusu, počet nakazených a obetí je v nich podstatne nižší než v mnohých iných krajinách, povedal v stredu v Budapešti šéf poľskej diplomacie Jacek Czaputowicz po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.

Czaputowicz pripomenul, že jeho krajina preberá 1. júla predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke, a zdôraznil, že Poľsko sa pripravuje na dynamické predsedníctvo, pričom prvé stretnutia pripravujú už na júl. „Chceme svetu ukázať, že toto zoskupenie je veľmi účinné,“ povedal.

18:50 Starosta Moskvy Sergej Sobianin v stredu oznámil, že hlavné mesto začne s čiastočným uvoľňovaním obmedzení pohybu, a to od 1. júna, keďže nárast počtu nakazených sa stabilizuje. Karanténne opatrenia boli zavedené v súvislosti s koronavírusovou pandémiou COVID-19. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Sobianin počas videokonferencie s prezidentom Vladimirom Putinom navrhol znovu otvoriť niektoré obchody a služby, kde je minimálny kontakt so zákazníkom, ako sú čistiarne, práčovne a opravovne.

17:41 Nemecko je stále na začiatku pandémie a ľudia by preto nemali poľavovať v bdelosti. Po rokovaní s predsedami vlády východných spolkových krajín to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Základné opatrenia proti šíreniu koronavírusu podľa nej musí zostať v platnosti „Pandémiu sme zabrzdili, ale vírus tu stále je. Na bdelosti tak musíme skôr pridať než ubrať,“ uviedla Merkelová. Základné opatrenia proti prenosu koronavírusu SARS-CoV-2, ako sú hygiena rúk, zakrývanie nosa a úst či bezpečné odstupy, budú podľa predsedníčky nemeckej vlády ľudia ďalej musieť dodržiavať. Podľa Merkelovej je síce šírenie vírusu teraz pod kontrolou, môže sa ale ľahko opäť vymknúť z rúk.

16:15 V Španielsku sa začal desaťdňový štátny smútok, ktorý je najdlhší v novodobej histórii a ktorým si chce krajina uctiť pamiatku obetí pandémie choroby COVID-19. Vlajky na úradných budovách doma aj v zahraničí budú spustené na pol žrde. Napoludnie bola v celom Španielsku minúta ticha. Krajina so 47 miliónmi obyvateľov patrí k najviac postihnutým, v Španielsku zomrelo približne 27 100 ľudí.

15:20 Českí policajti na hraničnom priechode Biela-Bumbálka-Makov nevpustili do krajiny Slovákov, ktorí si nenechali na slovenskej strane označiť príslušný dokument o prekročení štátnej hranice. Informovalo o tom slovenské policajné prezídium, ktoré znovu naliehala obyvateľov Slovenska, aby si pri ceste do zahraničia spomínaný dokument nechali potvrdiť u policajtov na slovenskej strane hranice. Od stredy platí medzi Českom, Slovenskom a Maďarskom voľnejší režim pri prekračovaní hraníc, má však určité podmienky. Spomínaný formulár potrebujú obyvatelia Slovenska k tomu, aby pri návrate z krátkodobého pobytu vo vybraných krajinách vrátane Česka nemuseli na Slovensku nastúpiť do inak nutnej štátnej karantény.

Hraničný priechod Berg: Polícia pomáha repatriantom so smart karanténou.

14:30 Turisti z približne dvoch desiatok krajín vrátane štátov strednej Európy sa od polovice júna pravdepodobne budú môcť vydať do Grécka bez toho, aby po svojom príchode do krajiny museli prejsť karanténou. Podľa agentúry Reuters to oznámili grécki vládni predstavitelia. Grécko má podľa vládneho zdroja v tomto týždni zverejniť zoznam týchto krajín, na ktorom má figurovať 20 až 25 krajín, medzi nimi Cyprus, Izrael, stredná Európa a štáty Balkánu.

13:50 Poľská vláda pokračuje v zmierňovaní opatrení zavedených proti šíreniu koronavírusu. Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že od soboty 30. mája bude možné vyjsť do otvoreného verejného priestoru bez rúšok. Naďalej však bude potrebné zachovávať dvojmetrový odstup medzi ľuďmi. Rúška zostanú povinné v obchodoch, kostoloch a podobne. Od rovnakého dátumu sa rušia limity na počet klientov v obchodoch a stravovacích zariadeniach, od nedele tieto obmedzenia nebudú platiť ani v kostoloch. Od nedele bude tiež dovolené organizovať zhromaždenia pod šírym nebom do 150 osôb. Od 6. júna sa otvoria kiná, divadlá, masážne salóny, soláriá, posilňovne a fitness. Svadieb sa bude môcť zúčastniť až 150 hostí. Poľsko, ktoré má 38 miliónov obyvateľov, doteraz zaznamenalo 22 303 prípadov nákazy, 1025 ľudí zomrelo.

13:30 Francúzska vláda zastavila používanie antimalarického lieku hydroxychlorochín, ktorý mohol byť podávaný v nemocniciach pacientom s chorobou COVID-19. Urobila tak na výzvu Národnej agentúry pre bezpečnosť liekov a zdravotníckych potrieb (ANSM), ktorá sa odvolávala na výsledky klinických štúdií, informovala agentúra DPA. Hydroxychlórochín ako účinný prostriedok proti Koronavirové nákaze odporúčal americký prezident Donald Trump.

13:10 Prvýkrát od vyhlásenia karanténnych opatrení sa po niekoľkých mesiacoch v nemocniciach na Novom Zélande nenachádzajú nijakí pacienti s ochorením Covid-19. V stredu o tom informovala spravodajská televízia CNN.

„Po prepustení pacienta z nemocnice Middlemore v Aucklande už v nemocniciach nie je nikto s ochorením Covid-19,“ konštatoval na stredajšej tlačovej konferencii výkonný riaditeľ novozélandského ministerstva zdravotníctva Ashley Bloomfield.

12:06 Očkovanie je zbytočné či dokonca nebezpečné, Bill Gates má plán na vyľudnenie (depopuláciu) planéty a vďaka jeho vakcínam môžu ľudia v rozvojových krajinách ochrnúť či umrieť. To sú len niektoré nepravdivé alebo nepodložené informácie, ktoré 15. mája zazneli v talianskom parlamente v prejave poslankyne Sary Cunialovej. Videozáznam jej prejavu sa šíri po sociálnych sieťach a videli ho už státisíce ľudí.

Agentúra AFP identifikovala niekoľko niekoľko jej tvrdení ako lživých či nepodložených. Napríklad tvrdenie, že „Gates už desiatky rokov v rámci globálnej politiky pracuje na pláne depopulácie“. Odvoláva sa na Gatesov príhovor, v ktorom vraj povedal: „Ak odvedieme dobrú prácu s vakcínami, zdravotníctvom a reprodukčným zdravím, dokážeme znížiť ľudskú populáciu o desať až 15 percent“.

Poslankyňa prekrúca slová v prejave, ktorý Gates predniesol na konferencii TED v roku 2010. Rozvíjal v ňom scenáre dosiahnutia uhlíkovej neutrality a v prejave uviedol: „Dnes je na svete 6,8 miliardy ľudí. A bude ich približne deväť miliárd. Ak sa nám podarí vyvinúť nové vakcíny, zlepšiť lekársku a reprodukčnú starostlivosť, možno by sme mohli to číslo znížiť tak o desať až 15 percent, ale aj tak je to 1,3-násobný nárast“.

10:19 Mexiko v utorok zaznamenalo 501 nových úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19, informovala v stredu agentúra AP. Denný nárast v tejto krajine po prvý raz prekročil 500 obetí.

10:08 Maďarská vláda predložila v noci na stredu parlamentu návrh zákona o ukončení stavu núdze. Návrh predložený vicepremiérom Zsoltom Semjénom zavádza inštitút stavu zdravotnej núdze, v ktorom podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV dostáva vládny kabinet prekvapujúco širokú škálu právomocí – môže napríklad dekrétom upravovať zákony, avšak nemôže nariadiť zákaz vychádzania. „Predpokladáme, že po schválení tohto zákona sa núdzový stav v Maďarsku skončí 20. júna,“ uviedla v utorok na Facebooku ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

9:49 Ochoreniu COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo celosvetovo už viac než 350-tisíc ľudí. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú na základe verejne dostupných údajov zostavila agentúra AFP s platnosťou k strede 08.00 h SELČ. Dovedna bolo hlásených 350 196 obetí tejto nákazy, ktorá na celom svete infikovalo už najmenej 5 589 389 osôb. V Európe bolo zaznamenaných 173.713 obetí nového druhu koronavírusu a 2 057 414 naka­zených.

9:39 Na Slovensku boli za utorok na koronavírus pozitívne testované dve osoby, obe prípady boli z karantény. Celkovo tak evidujeme 1515 prípadov infekčného ochorenia Covid-19. Včera urobili 2 839 testov, nikto nezomrel, vyliečilo sa ďalších päť osôb. (Viac tu)

9:28 V Južnej Kórei pribudlo za uplynulých 24 hodín 40 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ide o najvyšší denný prírastok od 8. apríla, keď bolo hlásených 53 nových prípadov, uviedla v stredu agentúra Jonhap s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). Odvtedy sa denný prírastok väčšinou pohyboval pod hranicou 30 prípadov. Podľa KCDC je až 37 nových prípadov výsledkom lokálneho prenosu vírusu.

Južná Kórea eviduje k 27. máju 11 265 prípadov nákazy koronavírusom SARS CoV-2 a 269 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

8:35 Počet obetí ochorenia COVID-19 stúpol v Maďarsku na 505 po tom, čo v uplynulých 24 hodinách zomrelo šesť ľudí s chronickými chorobami. Pribudlo aj 22 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, celkový počet infikovaných tak vzrástol na 3793, informoval v stredu krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. V domovoch dôchodcov zomrelo 115 chronicky chorých osôb, z ochorenia COVID-19 sa v nich vyliečilo 371 pacientov. Počet aktívnych prípadov nákazy klesol na 1432. Hospita­lizovaných je 430 pacientov, z ktorých 25 je napojených na pľúcnu ventiláciu. Z nemocníc prepustili 1856 vyliečených.

6:45 Údaje o nízkom počte prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a súvisiacich úmrtiach vo Venezuele sú zrejme nepravdivé, pričom v skutočnosti môžu byť tisícnásobne vyššie, než sa uvádza v oficiálnych štatistikách tamojšej vlády. Tvrdí to ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) a americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU). Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura informovala dosiaľ iba o desiatich úmrtiach na ochorenie COVID-19 spomedzi 1121 prípadov nákazy v krajine, kde žije 30 miliónov obyvateľov. Podľa správy HRW a JHU, z ktorej v noci na stredu citovala tlačová agentúra AFP, ide o „absurdné“ čísla.

6:00 Rusko, jedna z najviac zasiahnutých krajín podľa počtu nakazených koronavírusom, v utorok oznámilo rekordný denný nárast zosnulých s COVIDOM-19, zomrelo 174 ľudí. Británia, ktorá má druhý najvyšší počet úmrtí na svete, hlási už takmer 37 000 mŕtvych. Agentúra Reuters ale na základe dát britského štatistického úradu uviedla, že skutočný počet britských obetí je asi o 10 000 vyšší.

Britský štatistický úrad ONS uviedol, že podľa jeho údajov prekročil počet ľudí, ktorí v Anglicku a Walese zomreli, hranicu 42 000. Podľa agentúry Reuters tak po započítaní dát zo Škótska a Severného Írska je celková bilancia už viac ako 47 000 mŕtvych. Oficiálna bilancia ministerstva zdravotníctva totiž zahŕňa len prípady úmrtia, kde bola nákaza laboratórne potvrdená. Čile, tretia najhoršie zasiahnutá krajina v Latinskej Amerike, zaznamenalo za posledný deň najvyšší počet novo nakazených, takmer 5000.

Z 5,5 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ktorý sa začal vlani koncom roka šíriť z Číny, ich podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa pripadá takmer 1,7 milióna na Spojené štáty, čo je viac ako tretina. Aj v počte úmrtí s COVIDOM-19 sú USA na prvom mieste s 98 875 obeťami.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus