Vláda schválila Správu o plnení cieľov Národného programu podpory zdravia

Vláda na svojom zasadnutí v stredu schválila Správu o plnení cieľov Národného programu podpory zdravia z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Zároveň však bude musieť šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) do konca budúceho roka vypracovať jeho aktualizáciu.

27.05.2020 09:20 , aktualizované: 12:22
debata (2)

Materiál ako jeden z cieľov národného programu uvádza, aby sa využili všetky možnosti primárnej prevencie na zníženie výskytu nádorov či aby sa vhodnými metódami sekundárnej prevencie znížila úmrtnosť, čo v praxi znamená zabezpečiť diagnostiku nádorových ochorení krčka maternice, prsníka, hrubého čreva a konečníka v predklinickom, včasnom štádiu, keď je možné dosiahnuť vyliečenie pacientov.

V rámci vyhodnotenia cieľov materiál odkazuje na početné mediálne výstupy k tejto problematike či celoslovenskú kampaň Črevo tour v spolupráci s Europacolonom alebo na spoluprácu s Ligou proti rakovine. Ako novinku priniesli Národný onkologický register (NOR) SR a Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) prognózy vývoja výskytu zhubných nádorov v SR, ktoré siahajú až do roku 2030.

APVV poskytne na výskum Covidu-19 osem miliónov eur

Program Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) podporí výskum a vývoj so zameraním na zvládnutie pandémie koronavírusu a jej dôsledkov na obdobie rokov 2020 – 2021 sumou osem miliónov eur. Vláda na svojom stredajšom rokovaní tento program APVV schválila.

Základným cieľom programu je podpora výskumu a vývoja zameraných na ochorenie Covid-19, respektíve súvisiacich s ním, a s tým spojená prípadná podpora zariadení na testovanie produktov týkajúcich sa tejto nákazy.

„Patriť sem môže výskum a vývoj, ktoré sú zamerané na relevantné lieky (vrátane vakcín) a liečby, ich medziprodukty, účinné farmaceutické zložky a suroviny, zdravotnícke pomôcky, nemocničné a zdravotnícke vybavenie (vrátane pľúcnych ventilátorov a ochranných odevov a vybavenia, ako aj diagnostických nástrojov) a potrebné suroviny, dezinfekčné prostriedky, ich medziprodukty a chemické suroviny potrebné na ich výrobu a nástroje na zber a spracovanie údajov,“ vyplýva z predloženého materiálu z dielne rezortu školstva.

Posilňovanie SBOP

Slovenská republika podporuje posilňovanie Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky (SBOP) a budovanie civilných a vojenských kapacít krízového manažmentu Európskej únie (EÚ), najmä prostredníctvom realizácie civilného kompaktu SBOP, projektov PESCO (stálej štruktúrovanej spolupráce v oblasti obrany) a príslušných národných implementačných plánov. Vyplýva to z materiálu Prioritné témy európskej politiky Slovenskej republiky na rok 2020, ktorý v stredu schválila vláda.

„SR tiež presadzuje, aby posilňovanie európskych obranných spôsobilostí prebiehalo komplementárne a koherentne s NATO. Pre SR je pritom kľúčová garancia kolektívnej obrany v rámci čl. 5 Washingtonskej zmluvy NATO a transatlantické spojenectvo,“ uvádza sa v materiáli s tým, že SR má tiež zámer pokračovať v účasti v misiách a operáciách SBOP v Bosne a Hercegovine, Kosove, Gruzínsku a na Ukrajine. Zároveň sa usiluje aj o zapojenie sa do misií SBOP v Afrike.

Schválený materiál reaguje na programové vyhlásenie na obdobie rokov 2020 – 2024, ktorým sa vláda SR zaviazala posilniť systém strategického riadenia európskych politík vrátane zapojenia vrcholnej politickej úrovne z dôvodu špecifického charakteru európskej politiky, ktorá je do výraznej miery domácou agendou s priamym dosahom na slovenských občanov.

Generálnou tajomníčkou služobného úradu envirorezortu sa stane Turbová

Generálnou tajomníčkou služobného úradu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR sa stane Daša Turbová. Na poste vystrieda Ľubomíru Kubišovú. V stredu ju vymenovala vláda.

Turbová v roku 2002 pôsobila ako odborná referentka oddelenia životného prostredia v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice. Pôsobila aj ako riaditeľka spoločností Octigon a Manor. Od roku 2018 je vedúcou oddelenia stratégie a projektového riadenia na mestskom úrade Bratislava-Staré Mesto.

Kabinet odobril výmenu členov rady pre prevenciu kriminality

Vláda dnes odobrila výmenu viacerých členov Rady vlády SR pre prevenciu kriminality. Dôvodom je, že členmi rady sú napríklad štátni tajomníci viacerých ministerstiev, ktorí sa po tohtoročných voľbách a nástupe novej vlády vymenili. Zmena nastala tiež na postoch splnomocnenca pre rómske komunity a riaditeľa vojenskej polície, ktorí sú tiež členmi rady.

Novými členmi Rady vlády SR pre prevenciu kriminality sa stali štátni tajomníci rezortu vnútra Lukáš Kyselica a Ján Lazar, Soňa Gaborčáková z rezortu práce, Monika Filipová z rezortu školstva, Jana Ježíková z ministerstva zdravotníctva, Ľuboš Jančík z rezortu financií a aj Marián Majer, ktorý je štátnym tajomníkom ministerstva obrany. Vláda tiež ako členov rady potvrdila splnomocnenkyňu pre rómske komunity Andreu Bučkovú a riaditeľa vojenskej polície Valentína Ceba.

Noví členovia Rady vlády SR pre protidrogovú politiku

Vládny kabinet v stredu vymenoval nových členov Rady vlády SR pre protidrogovú politiku. Ide o poradný, koordinačný, iniciatívny a kontrolný orgán vlády SR vo veciach protidrogovej politiky vlády vo verejnom záujme.

Predsedom rady sa stal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Funkciu podpredsedov budú zastávať ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

Členmi rady sa stali minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS), minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) a podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Ako vysvetľuje Úrad vlády SR, Rada vlády SR pre protidrogovú politiku je zložená z členov vlády, splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti a generálneho prokurátora. Predsedom je minister zdravotníctva SR, podpredsedami sú minister spravodlivosti SR a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #vláda SR #rokovanie parlamentu