Počet prípadov týraných zvierat za posledných deväť rokov stúpol

Za obdobie od roku 2010 do roku 2019 počet prípadov týraných zvierat na Slovensku stúpol. Prípadov však podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku v skutočnosti viac nie je. "Je to tým, že občania k tejto téme pristupujú zodpovednejšie a oznamujú viac prípadov, ktoré doteraz často zostávali nepovšimnuté".

29.05.2020 12:53
debata (4)

V roku 2010 bolo zistených 23 prípadov týraných zvierat, polícia objasnila 13 prípadov. O tri roky nato policajti zistili 29 prípadov a v roku 2016 ich bolo 32. Minulý rok polícia odhalila 65 týraných zvierat a z toho objasnila 22 prípadov, vyplýva zo štatistiky.

Policajti podľa Slivku túto trestnú činnosť odhaľujú viacerými spôsobmi. Najviac prípadov nahlasujú občania a mimovládne organizácie. Časť vyjde najavo pri kontrolnej činnosti Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Slivka poznamenal, že určitú časť odhalí aj polícia svojou činnosťou.

„Zatiaľ sme nemali žiadny prípad, kde by bola osoba stíhaná väzobne, ale nevylučujeme, že v odôvodnenom prípade by sme pristúpili aj k tejto možnosti,“ povedal Slivka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #týranie zvierat