Krajčí stojí za rozhodnutím odvolať Kuželu z postu šéfa NÚDCH

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) stojí za rozhodnutím odvolať Ladislava Kuželu z pozície generálneho riaditeľa Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). Odmieta medializované informácie a tvrdí, že postup z jeho strany bol korektný a poukázal na nehospodárnosť vedenia inštitúcie.

29.05.2020 17:37 , aktualizované: 18:31
zdravotníctvo marek krajčí Foto: ,
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO).
debata (127)

Krajčí zdôraznil, že jeho snahou vo vedení rezortu je zvýšiť efektivitu riadenia a nastaviť proces tak, aby pacienti za disponibilné sumy získali čo najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Vyzval čestných a profesionálne zdatných ľudí v jednotlivých inštitúciách, aby zvážili uchádzanie sa o posty vo vedení, pretože každý má šancu uspieť.

Video: Brífing ministra zdravotníctva Mareka Krajčího k aktuálnej situácii v rezorte.

Zdôraznil, že ako minister má právo na kľúčových pozíciách pracovať s ľuďmi, voči ktorým má dôveru. Dodal, že je presvedčený, že doterajšie zmeny vo vedení nemocníc a zdravotníckych inštitúcií sú správnym rozhodnutím a ich finančné čísla budú po roku iné.

Zároveň Krajčí potvrdil zmeny vo vedení záchranných zdravotných služieb Košice a Bratislava. Deklaroval, že o výmene vo vedení Univerzitnej nemocnice Bratislava sa zatiaľ nehovorí a ani o tom neuvažoval.

O odvolaní Kuželu informoval rezort zdravotníctva vo štvrtok (28. 5.). NÚDCH je najväčšia detská nemocnica na Slovensku. Odvolanie viacerých riaditeľov nemocníc odôvodňuje minister zdravotníctva stratou jeho dôvery. Kužela vo štvrtok napísal ďakovný list novinárom. Odvolanie podľa neho vedeniu nemocnice nevysvetlili.

Krajčí vymenoval štyroch nových manažérov

Minister Krajčí v piatok vymenoval štyroch nových manažérov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. „Minister sa postupne oboznamuje s prácou manažmentu jednotlivých podriadených organizácií, ako aj s ich hospodárskymi výsledkami. Na uvoľnené pozície, po dôkladnom zvážení, dočasne menuje manažérov, ktorí budú profesionálne reprezentovať pri riadení štátnych inštitúcií s nulovou toleranciou ku korupcii,“ uviedla hovorkyňa a dodala, že personálne zmeny od nástupu ministra Krajčího nastali na vedúcich postoch, v organizáciách podriadených MZ SR. „Nový manažment je poverený riadením daných inštitúcii do obsadenia miesta úspešným uchádzačom výberového konania, najdlhšie na dobu šiestich mesiacov,“ doplnila hovorkyňa.

Dňa 29. mája bol ministrom do funkcie generálneho riaditeľa Národného ústavu detských chorôb v Bratislave vymenovaný Peter Magát a do funkcie medicínskej riaditeľky Jana Kosnáčová. Do funkcie riaditeľa Záchrannej zdravotnej služby Bratislava bol dočasne vymenovaný Dušan Michalko a do funkcie riaditeľa Záchrannej služby Košice Bystrík Mucha. „Vyzývam zároveň čestných a profesionálne zdatných ľudí, aby sa zapojili do výberových konaní, ktoré sa budú na jednotlivé uvoľnené miesta realizovať. Každý má šancu uspieť,“ povedal minister Krajčí.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #NÚDCH #Marek Krajčí