Čína by vraj mohla mať vakcínu na covid-19 do konca roka

V Číne vyrobená vakcína proti koronavírusu by mohla byť pripravená pre trh už koncom tohto roka. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na informáciu, ktorú na sociálnej sieti zverejnila čínska komisia pre dohľad nad štátnym majetkom SASAC. Podľa článku uverejneného v piatok na čínskej sociálnej platforme Wech dostalo pri testovaní viac ako 2000 ľudí vakcíny, ktoré vyvinuli ústavy biologických produktov vo Wu-chane a v Pekingu. Pre trh by vakcína mohla byť hotová už koncom tohto roka alebo začiatkom roka 2021.

30.05.2020 07:55 , aktualizované: 21:23
Rusko, koronavírus Foto: ,
Žena v Petrohrade prechádza okolo portrétov zdravotníkov, ktorí zomreli pre koronavírusovú pandémiu.
debata (74)

21:19 Španielsko za posledných 24 hodín zaznamenalo štyri úmrtia v súvislosti s infekčným ochorením covid-19. Dohromady si tak epidémia spôsobená koronavírusom v juhoeurópskej krajine vyžiadala 27 125 obetí, oznámilo dnes španielske ministerstvo zdravotníctva. Za predchádzajúci deň Španielsko hlásilo dve úmrtia. Ešte v apríli pritom v krajine umierali stovky ľudí s covid-19 denne.

21:17 V Indii za uplynulý deň pribudlo rekordných 7 964 prípadov nákazy chorobou covid-19. Informovala o tom agentúra Reuters. Indická vláda v rizikových oblastiach predĺžila obmedzenie voľného pohybu do 30. júna, vo zvyšku krajiny sa však od 8. júna rozhodla povoliť znovuotvorenie hotelov, reštaurácií, obchodných centier a náboženských budov.

21:14 V Británii za uplynulých 24 hodín zomrelo na komplikácie súvisiace s koronavírusom 215 ľudí, čo je o viac ako stovku menej ako o deň skôr. Dnes to podľa agentúry oznámila britská vláda, ktorá tak teraz eviduje 38 376 úmrtí s covid-19. Počet nakazených medzitým vzrástol o 2 445 na 272 826 potvrdených prípadov. V Británii, kde žije približne 67 miliónov obyvateľov, o deň skôr zomrelo 324 ľudí s covid-19. Denník The Sun napísal, že to bolo najnižšie piatkové číslo, ktoré za posledných deväť týždňov vláda ohlásila.

21:12 Počet úmrtí pacientov s chorobou covid-19 sa v Taliansku za posledný deň zvýšil o 111 na 33 340. O deň skôr pritom úrady informovali o 87 nových obetiach, uviedla agentúra Reuters. Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol o 416 na 232 664. Prírastok tak bol miernejší ako predchádzajúci deň, keď pribudlo 516 prípadov.

20:35 Po takmer 11 týždňoch sa v sobotu otvorili brány parkov a záhrad v Paríži a svojich návštevníkov privítal opäť aj ďalší zo zámkov v údolí rieky Loira – Chenonceau. Ako v sobotu informovala agentúra Reuters, parížske parky a záhrady mali byť podľa pôvodných plánov pre verejnosť otvorené až 2. júna. Vzhľadom na očakávané veľmi teplé a slnečné počasie ich však otvorili už tento víkend.

V Paríži, v jednom z najhustejšie obývaných miest v Európe, naďalej platia pravidlá o nutnom zachovaní bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi. V parkoch sa odporúča aj nosenie rúšok či ochranných masiek, ktoré sa podľa Reuters môže čoskoro stať povinným, pretože zdravotné úrady sú stále v strehu v súvislosti s možným rizikom nárastu nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 počas uvoľňovania reštrikcií.

20:06 Nemecké mesto Mníchov zakázalo ľuďom na demonštráciách proti obmedzeniam zavedeným z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 nosiť žltú Dávidovu hviezdu – symbol označujúci židov v období vlády nacizmu -, ktorú niektorí účastníci protestov nosili ako znak odporu proti prípadnej všeobecnej očkovacej povinnosti vzhľadom na nový koronavírus. Informoval o tom v sobotu denník Süddeutsche Zeitung. Niektorí demonštranti v Mníchove nosili totiž počas protestov v uplynulých týždňoch na svojom odeve šesťcípu Dávidovu hviezdu a v jej strede mali nápis „Ungeimpft“ (Nezaočkovaný).

17:49 Všetci testovaní zamestnanci škôl a škôlok v bratislavskom Ružinove, ktorí v pondelok nastúpia opäť do práce, majú negatívne výsledky na ochorenie COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta Ružinova Martin Chren. Z takmer 800 zamestnancov sa pritom u 35 prejavili protilátky typické pre nový koronavírus. „U zhruba 20 dokonca aj ten typ protilátok, ktorý sa prejavuje aj vtedy, keď je človek stále infekčný. Dodatočne preto podstúpili aj PCR test výterom, ktorý, vďakabohu, potvrdil, že nikto z nich infekčný nie je,“ uviedol Chren.

17:33 Belgický princ Joachim – synovec kráľa Filipa – bol pozitívne testovaný na nový koronavírus SARS-CoV-2 po tom, čo sa zúčastnil na rodinnej oslave v Španielsku. Pre belgické médiá to v sobotu potvrdil tamojší kráľovský palác. Na oslave sa zúčastnilo 27 ľudí, napísali španielske médiá s tým, že došlo k prekročeniu povoleného počtu zhromaždených osôb. Belgický kráľovský palác zase tvrdí, že na oslavu prišlo maximálne 12 osôb. V Španielsku sa v súčasnosti môžu stretávať naraz skupinky do 15 ľudí, pripomenul denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

14:14 Turecko umožní od pondelka obnoviť prevádzku obmedzeného počtu vnútroštátnych letov, uviedol to v sobotu podľa agentúry DPA turecký minister dopravy. Turecko všetky lety zakázalo v rámci opatrení proti koronavírusu v marci. Prvý let je naplánovaný z Istanbulu do hlavného mesta Ankary. Z Istanbulu sa bude lietať takisto do Izmiru, Antalye a Trabzonu.

14:12 Denné modlitby v iránskych mešitách sa znovu obnovia v celej krajine, a to i napriek tomu, že niektoré oblasti ešte evidujú vysoký počet ľudí nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2. Uviedol to v sobotu iránsky prezident Hasan Rúhání, píše agentúra Reuters. „Dvere do mešít naprieč celou krajinou sa otvoria pre verejnosť na denné modlitby,“ povedal Rúhání s tým, že veriaci by mali dodržiavať spoločenský odstup, ako aj ďalšie zdravotné odporúčania. Presný termín opätovného sprístupnenia mešít však neuviedol.

11:25 Nemecko v sobotu kritizovalo rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa „ukončiť“ vzťahy so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Podľa Nemcov je to „sklamanie“ a krok späť pre zdravie ľudí na tejto planéte, píše agentúra AFP. Minister zdravotníctva Jens Spahn však priznal, že ak chce WHO prispieť k zmene, „potrebuje reformu“. Lídrom v tejto snahe musí podľa neho byť Európska únia, ktorá by mala zvýšiť svoj finančný príspevok tejto organizácii. Spahn dodal, že to bude jednou z priorít nemeckého predsedníctva WHO, ktoré sa začne v júli. Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že pristupuje k „ukončeniu“ vzťahov medzi Spojenými štátmi a WHO, ktorá podľa neho zlyhala v boji proti počiatočnému šíreniu koronavírusového ochorenia COVID-19.

11:00 Rusko potvrdilo v sobotu za uplynulých 24 hodín 8 952 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 181 nových úmrtí. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Celkový počet nakazených vzrástol na 396 575. Úrady evidujú celkom 4 555 obetí pandémie. Najviac obetí – 25 – v sobotu potvrdila republika Dagestan, ktorá je jednou z najviac zasiahnutých oblastí v Rusku. Moskva hlási 24 nových úmrtí a Petrohrad 13.

9:40 Na Slovensku pribudol v piatok jeden prípad nákazy novým druhom koronavírusu. Celkovo v krajine evidujú 1521 pozitívne testovaných. Informuje o tom ústredný krízový štáb na internetovej stránke www.korona.gov.sk.

8:30 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa v piatok zvýšil o 429 na 22 811. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo už celkovo 679 ľudí. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 8 934 ľudí.

8:10 Brazília predstihla Španielsko v počte úmrtí na chorobu COVID-19, a stala sa v tomto ohľade piatou najhoršie postihnutou krajinou sveta. Mŕtvych za posledných 24 hodín pribudlo v Brazílii 1 124, celkovo ich brazílske úrady registrujú 27 878. Nových prípadov nákazy koronavírusom bolo za posledný deň v Brazílii zaznamenaných 26 928, čo je nový rekord. Celkovo má Brazília s 210 miliónmi obyvateľov od začiatku pandémie 465 166 nakazených.

8:00 Tlupa opíc v Indii napadla zdravotníka a ukradla mu krvné vzorky osôb, ktoré boli pozitívne testované na koronavírus. K útoku došlo tento týždeň, keď laboratórny technik prechádzal kampusom štátnej lekárskej fakulty v meste Mírut. „Opica pochytili vzorky krvi štyroch pacientov s COVIDOM-19, ktorí podstupujú liečbu, a utiekli s nimi. Budeme musieť odbery zopakovať,“ povedal doktor S. K. Garg z vedenia fakulty. Úrady uviedli, že nie je jasné, či opice krvné vzorky rozliali. Ľudia žijúci okolo zalesneného kampusu sa ale obávajú, že by sa mohol koronavírus ďalej šíriť, ak by opice zaniesli vzorky do obytných oblastí mesta. Lekári nevedia, či sa môžu opice koronavírusom nakaziť, ak by prišli do kontaktu s infikovanou krvou. „Neexistujú žiadne dôkazy, že sa môžu opice nakaziť COVIDOM-19,“ povedal doktor Garg agentúre Reuters.

7:55 Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla pozvánku amerického prezidenta Donalda Trumpa na možný summit lídrov krajín skupiny G7 v USA ku koncu júna. Dôvodom je pretrvávajúca koronavírusová kríza. Trump tento týždeň vyhlásil, že by nebol lepší príklad znovuotvorenia sveta po pandémii choroby COVID-19 než usporiadanie summitu vodcov krajín skupiny G7 v USA ku koncu júna. Trump skupine tento rok predsedá a summit za osobnej účasti politických špičiek by podľa neho slúžil ako symbol, že sa USA aj ďalšie krajiny postupne vracajú k normálnemu životu. Do skupiny G7 patria okrem USA aj Taliansko, Japonsko, Kanada, Francúzsko, Británia, Nemecko a Európska únia.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

74 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus