V sobotu na Slovensku nepribudol žiadny človek nakazený koronavírusom

Na Slovensku v sobotu nepribudol žiadny človek pozitívne testovaný na koronavírus. Na Slovensku doteraz celkovo evidujú 1 521 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom ústredný krízový štáb na stránke www.korona.gov.sk.

31.05.2020 11:10 , aktualizované: 16:25
debata (116)

Spolu bolo zatiaľ vykonaných 172 601 testov, 1 606 z nich počas soboty. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1 366 ľudí, z toho za sobotu zaznamenali desať vyliečených.

Hospitalizovaných je 46 osôb, z toho v piatich prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti ani na pľúcnej ventilácii nie je nikto. Sedemdňový kĺzavý medián je momentálne na hodnote nula.

Na Slovensku počas soboty nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na nový typ koronavírusu. Celkovo Slovensko doteraz eviduje 28 úmrtí.

Ministerstvo vnútra zaevidovalo počas soboty rekordný záujem o eKaranténu

Ministerstvo vnútra SR zaevidovalo počas soboty rekordný záujem o aplikáciu eKaranténa. Možnosť ísť do domácej karantény využilo 1 268 ľudí. Aplikácia aktuálne funguje na 12 hraničných priechodoch. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva Barbara Túrosová.

„K nedeľnému poludniu využíva mobilnú aplikáciu viac ako 5400 ľudí. Od štvrtka je aplikácia dostupná aj na App Store pre iPhone,“ spresnila. Bezpečnostná situácia je podľa jej slov stabilná, výkon služby na hraničných priechodoch je bezproblémový.

Testovaciu prevádzku tzv. smart či inteligentnej karantény štát spustil 23. mája večer na hraničnom priechode Petržalka-Berg. Repatrianti môžu aplikáciu eKaranténa aktuálne využívať na smartfónoch s Androidom a aj na iPhonoch. Občania vracajúci sa na Slovensko zo zahraničia, ktorí chcú povinnú izoláciu stráviť v domácom prostredí pod dohľadom takzvanej smart karantény, sa majú na to podľa rezortu vnútra pripraviť už pred cestou k hraničnému priechodu so SR a nie až priamo na hraniciach. Musia si stiahnuť aplikáciu, ale tiež prejsť procesom registrácie a aktivácie.

Na prechod štátnou hranicou treba okrem toho aj čestné vyhlásenie a súhlas s podrobením sa nariadenej izolácii v domácom prostredí za použitia mobilnej aplikácie. Oba dokumenty je možné stiahnuť na webovej stránke korona.gov.sk/e­karantena. Na hraničný priechod ich treba priniesť vytlačené a podpísané.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti v nedeľu informoval, že je potrebné čím skôr dotiahnuť otázku občanov, ktorí v zahraničí pracujú, no nemajú tam však trvalý pobyt. „Preto výnimku 48 hodín nevedia využiť a 14 dní v domácej si zase nemôžu dovoliť. Rokovania s našimi susedmi sú vo finále, takže verím, že to bude medzinárodne dohodnuté čím skôr,“ skonštatoval predseda vlády. Avizuje zároveň snahu umožniť skrátenie pobytu v karanténe pre tých ľudí, ktorí chcú na Slovensku zostať dlhšie ako 48 hodín, ale menej ako 14 dní, koľko vyžaduje karanténa. „V tom prípade by sa klient eKarantény na svojom mobile nahlásil do módu ‚odchod zo Slovenska‘ a keď by do šiestich hodín prišiel na hranice, policajt by ho z domácej karantény odhlásil. Potrebuje to zásah do softvéru a pár iných zmien a dohôd, takže nie tak rýchlo to bude k dispozícii,“ vysvetlil Matovič. Verí, že postup otvárania hraníc dokáže Slovensko s partnermi v EÚ dohodnúť tak, že postupne začnú pribúdať krajiny, s ktorými SR dokáže hranice otvoriť úplne. „To znamená, že akákoľvek karanténa by v ich prípade bola nepotrebná,“ podotkol premiér s tým, že sa podstúpi len také riziko, ktoré si bude Slovensko môcť dovoliť.

Slovensko podľa Kollára nepotrebuje núdzový stav, premiéra však chápe

Slovensko už nepotrebuje mať vyhlásený núdzový stav pre pandémiu nového koronavírusu. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3. Napriek tomu, ako tvrdí, chápe pohnútky premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), prečo tento stav ešte nebol zrušený, a to byť pripravený na druhú vlnu pandémie.

„Premiér chce byť pripravený, to sa mu nedá vytknúť,“ povedal šéf parlamentu. Zotrvanie v núdzovom stave podľa jeho slov neznamená, že budú na Slovensku zatvorené obchody, nebude sa dať cestovať, či ísť na dovolenku. „Vďaka núdzovému stavu nebude potrebné, aby musela opäť rýchlo zasadnúť vláda, ale bude možné hneď prijímať opatrenia a okamžite konať,“ vysvetlil Kollár.

Poslanec NR SR Peter Žiga (Smer) upozornil, že celý svet otvára hranice, obchody a zmierňuje kritériá. Podotkol, že sú krajiny, kde núdzový stav vyhlásený ani nebol. „Už pominuli dôvody, aby sme hrotili situáciu a my na Slovensku sa ideme báť druhej vlny pandémie. Druhá vlna príde, ale v oblasti ekonomiky,“ povedal Žiga. Byť vládou, bojí sa skôr „pandémie nezamestnaných a chudoby“. Radí jej preto, aby sa venovala skôr ekonomickej situácii. Núdzový stav podľa poslanca obmedzuje slobodu ľuďom a nevidí dôvody v jeho zotrvaní. „Ak by vypukla druhá vlna pandémie nového koronavírusu, Slovensko to bude vedieť vopred, lebo sa to šíri z iných krajín. Bude dosť času potom na vyhlásenie mimoriadnej situácie i núdzového stavu,“ podotkol. Upozornil, že aj povinná štátna karanténa pre repatriantov mala zmysel, keď vrcholila pandémia.

Predseda parlamentu si myslí, že by sa už mohli uvoľňovať opatrenia v prípade povinnej štátnej karantény. Verí, že ústredný krízový štáb i hygienici pochopia, že je to už pomaly neudržateľné. „Je to na takých číslach, že by sme to mali začať uvoľňovať,“ vyhlásil Kollár. Verí, že toto uvoľnenie pôjde „ruka v ruke“ s ostatnými štátmi. Repatriantom sa ospravedlnil za „neľudské podmienky“ v karanténe v štátnom zariadení v Gabčíkove. Zároveň však podotkol, že ľudia, ktorí štátnou karanténou prešli, ochránili zvyšných ľudí na Slovensku.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19