V Španielsku za posledný deň nepribudlo žiadne úmrtie na Covid-19

Španielsko za posledných 24 hodín nezaznamenalo žiadne úmrtie pacientov s Covidom-19. Otvárajú sa čiastočne materské a základné školy, na Slovensku aj v Británii. Taliani sprístupňujú Koloseum, Španieli nákupné centrá aj bazény, Turci otvoria Veľký bazár. Obmedzenia začali uvoľňovať vlády po celom svete, hoci počet prípadov infekcie presiahol 6,1 milióna. Latinská Amerika eviduje už viac ako milión infikovaných. Dianie sme sledovali online.

01.06.2020 05:45 , aktualizované: 23:56
Španielsko koronavírus protesty demonštrácie vláda Foto: ,
debata (28)

23:54 Taliansko dnes oznámilo 60 úmrtí pacientov s Covidem-19, čo je menej ako v nedeľu, kedy evidovali miestne úrady 75 úmrtí s touto chorobou. Novo nakazených pribudlo v Taliansku za posledný deň 178, čo je o polovicu menej, než predstavoval denný nárast v nedeľu, a najmenej za deň od konca februára. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu taliansku civilnú ochranu.

21:04 Česká vláda schválila v pondelok systém tzv. semaforu, ktorý rozdeľuje štáty do troch kategórií podľa toho, aká je v nich epidemiologická situácia. Bez negatívneho testu na Covid-19 tak môžu Česi opäť od 15. júna cestovať do zeleno a oranžovo vyznačených krajín. Medzi ne patria napríklad Slovensko, Nemecko, Slovinsko, Chorvátsko či Grécko. Na Twitteri to oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch, informuje portál Novinky.cz.

Vojtěch v príspevku na Twitteir zverejnil aj mapu, na ktorej sú farebne odlíšené – podľa rizika nákazy – jednotlivé európske krajiny.

20:04 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok upozornila, že nový koronavírus sa nestal menej patogénnym. WHO tak reagovala na tvrdenia popredného talianskeho lekára, ktorý v nedeľu vyhlásil, že koronavírus spôsobujúci chorobu Covid-19 stratil časť svojej sily.

„Musíme byť mimoriadne opatrní, aby sme nevytvorili pocit, že sa vírus z vlastnej vôle zrazu rozhodol, že bude menej patogénny. V žiadnom prípade to tak nie je,“ upozornil riaditeľ WHO pre mimoriadne situácie Michael Ryan na strímovanom brífingu pre novinárov.

19:43 Británia v pondelok hlásila 111 nových úmrtí na ochorenie Covid-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ide o vôbec najnižší denný nárast od 23. marca, keď Spojené kráľovstvo pristúpilo ku karanténnym opatreniam, informuje agentúra AFP.

Nárast v počte obetí síce býva po víkende štandardne nižší, minister zdravotníctva Matt Hancock ale na tlačovej konferencii povedal, že v rámci boja s koronavírusom ide o znak „výrazného pokroku“, píše AFP. Uviedol tiež, že okrem 111 nových úmrtí pribudlo za ostatných 24 hodín aj 1570 ďalších prípadov nákazy koronavírusom, čo je najmenej od 25. marca.

19:04 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že chce pokračovať v spolupráci so Spojenými štátmi, a to napriek rozhodnutiu prezidenta Donalda Trumpa prerušiť vzťahy so zdravotníckou agentúrou OSN.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brífingu v Ženeve podľa agentúry AFP uviedol, že zapojenie USA do tejto organizácie v posledných desaťročiach bolo „veľkým prínosom“ a „želaním WHO je, aby táto spolupráca pokračovala“.

18:34 Španielsko za posledných 24 hodín nezaznamenalo žiadne úmrtie súvisiace s novým koronavírusom, informovala v pondelok agentúra AP. Nulový počet obetí v krajine naposledy zaznamenali v marci.

Koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón vývoj v súvislosti s nákazou označil za „veľmi, veľmi povzbudivý“. Španielsko za posledných 24 hodín zaznamenalo len 71 nových prípadov nákazy. Španielsko je v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 jednou z najviac postihnutých krajín na svete.

Prvé dve úmrtia tu zaznamenali 3. marca. Najvyšší denný nárast obetí hlásili 2. apríla, keď zomrelo 950 ľudí. Celkovo si ochorenie Covid-19 v Španielsku vyžiadalo 27 127 obetí na životoch. Celkový počet nakazených dosiahol 286 509.

15:57 Pandémia nového koronavírusu spôsobila, že zdravotná starostlivosť poskytovaná pacientom s inými ochoreniami než s COVID-19 sa na celom svete značne zhoršila. Vyplýva to z májového prieskumu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý sa uskutočnil v 155 krajinách, píše spravodajská stanica ORF. „Krajiny musia nájsť inovatívne riešenia, aby aj počas boja proti (ochoreniu) COVID-19 zachovali dôležité zdravotné služby aj pre choroby, ktoré nie sú infekčné,“ povedal v pondelok šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

14:59 Irán v pondelok oznámil takmer 3000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok za posledné dva mesiace. Irán zároveň varoval pred ďalším „nebezpečným vrcholom“ tejto najsmrtiacejšej nákazy, aká postihla Blízky východ. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. „Ľudia si myslia, že je už po koronavíruse… niektorí predstavitelia sú tiež presvedčení, že všetko“ sa vrátilo do normálu, uviedol minister zdravotníctva Saíd Namakí. „Koronavírus nielenže sa ani zďaleka neskončil, ale kedykoľvek môžeme zažiť ďalší nebezpečný vrchol,“ dodal minister v televíznom interview.

14:40 Český dopravca RegioJet zavedie v lete priame vlakové spojenie medzi Českom a chorvátskym prístavným mestom Rijeka na pobreží Jadranského mora. Prvý vlak by mal z Prahy vyraziť 30. júna. V pondelok o tom informoval spravodajský server Novinky.cz. Presnú cenu cestovného lístka ešte dopravca neuviedol, ale počíta s tým, že ceny sa začnú na úrovni „výrazne pod 1000 korún (37 eur) za jednu cestu“, uviedol hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj. RegioJet predpokladá, že vlaky budú premávať oboma smermi trikrát týždenne s príchodom do Chorvátska v stredu, sobotu a pondelok.

13:29 Tvrdenie popredného talianskeho lekára Alberta Zangrilla, že nový koronavírus v krajine „už neexistuje“, vyvolalo v pondelok pobúrenie a vláda vyzvala na opatrnosť. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Taliansko sa tento týždeň pripravuje na nasledujúci veľký krok v uvoľňovaní celoštátnej karantény, zavedenej pred troma mesiacmi. Od stredy 3. júna budú môcť vstúpiť na územie krajiny zahraniční turisti a ľudia budú môcť cestovať medzi jednotlivými talianskymi regiónmi.

11:32 Rusko potvrdilo v pondelok 9 035 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Celkový počet infikovaných sa zvýšil na 414 878. Infor­movala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Počet obetí koronavírusovej pandémie v Rusku vzrástol o 162 na celkový počet 4 855. Z nových úmrtí 76 zomrelo v Moskve, 24 v Moskovskej oblasti a 25 v Dagestane.

10:30 Potvrdené prípady nákazy koronavírusom v Latinskej Amerike prekonali hranicu jedného milióna. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP. Brazília v nedeľu zaznamenala 16 409 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa celkový počet vyšplhal na 514 849. Uvádzajú to najnovšie oficiálne štatistiky, píše agentúra TASS.

Brazília je krajinou s druhým najvyšším počtom nakazených na svete; prvé sú Spojené štáty s vyše 1,8 miliónom infikovaných. Počet obetí koronavírusovej pandémie v najväčšej latinskoamerickej krajne za uplynulých 24 hodín vzrástol o 480 na 29 314. Vyliečilo sa viac ako 206 500 pacientov.

9:50 Na Slovensku pribudol v nedeľu jeden prípad nákazy koronavírusom. Celkovo v krajine doteraz evidujú 1 522 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom ústredný krízový štáb. Viac tu.

9:30 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín zomrel na ochorenie COVID-19 jeden starší pacient trpiaci chronickými chorobami, čím počet obetí dosiahol 527. Počet nakazených stúpol o 15 na 3892, vyplýva z údajov krízového štábu, ktoré zverejnili v pondelok na stránke koronavirus.gov­.hu.Z ochorenia sa zotavilo už 2156 osôb. Aktuálne je nakazených 1209 ľudí. Hospitalizovaných je 417, z nich 25 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Medzi infikovanými bolo doposiaľ 576 zdravotníckych pracovníkov, čo je 14,8 percenta všetkých nakazených. Z nich sú v súčasnosti štyria v nemocničnom ošetrení; väčšina infikovaných zdravotníkov sa už vyliečila.

8:14 V Nemecku pribudlo za nedeľu 333 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo tak zdravotníci infekciu odhalili už u 181 815 ľudí, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). S Covidom-19 zomrelo minulý deň ďalších 11 ľudí, a od začiatku epidémie tak bilancia vzrástla na 8 511 mŕtvych. Počet nakazených za 24 hodín sa za nedeľu oproti sobote opäť trochu zvýšil. Kým počas prvého víkendového dňa zdravotníci odhalili 286 nových prípadov, počas druhého to bolo 333. V dvoch predchádzajúcich dňoch však bilancia presahovala 700 infikovaných za 24 hodín.

7:41 V materskej škole bude môcť byť v skupinách najviac 15 detí, pričom vytvorená skupina detí sa nebude meniť, aj keď v nej klesne počet detí. Škôlky budú otvorené najviac deväť hodín denne. Zamestnanci zabezpečia dostatočné vzdialenosti medzi deťmi pri hravých aktivitách, vzdelávaní i oddychu. Zabezpečená bude aj dezinfekcia hračiek a priestorov.

7:25 Rodičia budú deti odovzdávať pri základnej škole. V prípade väčších škôl ministerstvo odporúča minimalizovať stretávanie pred školami, či rozdeliť príchod detí do časových úsekov. Fungovať bude ranný zdravotný filter, teda pri vstupe do školy sa deťom zmeria teplota a vydezinfikujú ruky. V základných školách môže byť v jednej triede maximálne 20 žiakov.

7:20 Brány do materských škôl a základných škôl sa v pondelok opäť otvárajú. Do škôl sa vrátia žiaci, ktorí navštevujú prvý až piaty ročník. Vrátiť by sa malo od 60 do 70 percent žiakov základných a materských škôl, pričom ide o odhad založený na predbežných dátach z jednotlivých krajov. Účasť v školách nie je povinná, ale dobrovoľná. Návrat do škôl sprevádza viacero hygienických a bezpečnostných opatrení.

7:02 Úrady v Číne v nedeľu zaznamenali 16 prípadov ochorenia Covid-19. Podľa agentúry Reuters je to najvyšší denný súčet za skoro tri týždne. Čínska vláda zároveň eviduje 16 nových prípadov nákazy koronavírusom bez príznakov, ktoré počíta samostatne. Počet úmrtí pripisovaných epidémii Covidu-19 sa nezmenil, Čína ich naďalej hlási 4 634. Za všetkými 16 novo odhalenými prípadmi choroby sú podľa národnej zdravotníckej komisie ľudia, ktorí pricestovali zo zahraničia.

5:45 Obyvatelia mnohých európskych krajín sa dočkajú ďalšej vlny uvoľňovania koronavírusových opatrení. Postupne sa začnú zmierňovať reštrikcie v Británii. Čiastočne tam budú otvorené školy, rovnako ako na Slovensku. V Holandsku sa otvoria kaviarne, múzeá a stredné školy, v Nórsku bary a zábavné parky.

V Taliansku sa otvoria ďalšie pamiatky vrátane rímskeho Kolosea či Vatikánskych múzeí, vo Vatikáne bude opäť prístupná aj knižnica a študovňa archívov.

Vo veľkej časti Španielska začnú prevádzku bazény, reštaurácie a nákupné centrá. V Bilbau už bude možné zájsť si do Guggenheimovo múzea. Cez svoje hranice Španielov aj Francúzov pustí Andorra.

Pláže, kaviarne a reštaurácie sprístupní Rumunsko. V reštaurácii sa budú môcť najesť aj Fíni, ktorí si môžu zájsť aj do knižnice. Albánsko otvorí hranice, hotely a jasle.

V Turecku sa môžu znovu otvoriť reštaurácie, kaviarne či športoviská. Ľudia si budú môcť opäť nakúpiť na istanbulskom Veľkom bazáre, čo niektorí považujú za symbolický krok k obnoveniu cestovného ruchu.

Karanténne opatrenia začne zmierňovať aj Moskva a ruský prezident Vladimir Putin má predstaviť plán obnovy hospodárstva. Ukrajinu budú opäť križovať vlaky, otvoria sa tu materské škôlky a telocvične. V bazéne si Ukrajinci ale zatiaľ nezaplávajú.

Niektoré európske lety znovu odštartuje najväčšia európska letecká spoločnosť Lufthansa. Prevádzku po odstávke zahája škandinávske aerolinky SAS.

Mimo Európy sa otvoria pláže v americkom Miami Beach. S treťou vlnou otvárania ekonomiky začne Thajsko.

Tanzánia otvorí univerzity a znovu sa tu začnú športové súťaže. Uvoľňovať reštrikcie začne tiež Juhoafrická republika. Prestane tu platiť zákaz vychádzania, činnosť rozbehne väčšina obchodov a kúpa alkoholu už nebude zakázaná.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

28 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus