Trnka tvrdí, že nikdy nekonal v Kočnerov prospech

Disciplinárneho previnenia sa mal bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka dopustiť, keď vlani 15. októbra poskytol u seba v rodinnom dome v Hamuliakove rozhovor súkromnej televízii Markíza. Reagoval v ňom na zverejnenie nahrávky rozhovoru medzi ním a Marianom Kočnerom, obžalovaným z objednávky vraždy, ktorý sa mal týkať vydierania.

02.06.2020 13:23 , aktualizované: 21:54
debata (137)

VIDEO: Trnka na Generálnej prokuratúre.

Video

„Pripustil, že na nahrávke môžu byť udalosti, ktoré môžu byť stotožnené, čím sa sčasti priznal,“ odôvodnila svoj disciplinárny návrh Generálna prokuratúra.

Podľa návrhu tiež v nahrávke klamal o svojej úlohe pri prepustení trestné stíhaného podnikateľa Jozefa Majského. „Toto tvrdenie je klamstvo, pretože spomínaný spis mu nebol ani predložený,“ argumentuje generálna prokuratúra v návrhu. „Tým vznikli vážne pochybnosti o dôveryhodnosti a vážnosti funkcie prokurátora nielen vo verejnosti, ale aj medzi prokurátormi,“ zdôraznila prokuratúra v návrhu.

Trnka sa voči obvineniam bráni. „Odmietame akékoľvek spájanie jeho osoby s obsahom konverzácie na údajnej nahrávke. Nevieme potvrdiť, či sa naozaj jedná o jeho hlas alebo nie. A to aj preto, lebo nahrávka bola takej zlej kvality, že si klient nie je ani sám istý, či sa jedná o jeho hlas alebo nie,“ uviedla Trnkova právna zástupkyňa s tým, že podobná nahrávka sa dnes dá veľmi ľahko skompilovať. Aj keby to vraj bol jeho hlas, nahrávka mohla byť kompilátom jeho rôznych medializovaných výrokov.

„Klient nepopiera, že pozná osobu M. K. a to od vojenčiny. Nechápe, ako mu môže byť kladené za vinu, že pozná niekoho obvineného z trestnej činnosti. Ako mal predvídať jeho trestné stíhanie v čase, kedy sa spoznali?,“ pýta sa Trnkova právnička. Za posledných päť rokov sa vraj s Kočnerom stretli len dvakrát a nikdy nekonal v jeho prospech.

K rozhovoru pre Markízu Trnkova právnička povedala, že „nepovedal jedinú vec, ktorou by ohrozil dôveryhodnosť alebo nestrannosť prokuratúry. Dôrazne povedal, že sa k nahrávke vyjadrí až pred vyšetrovateľom“. Podľa neho sa teraz žiadny prokurátor nebude môcť vyjadrovať pred médiami.

„Rovnako žiadame prokuratúru, aby konkrétne označila výrok, ktorý bol dôvodom na podanie tohto disciplinárneho návrhu a má byť dôvodom na prípadné rozhodnutie o jeho vine,“ pokračuje v obrane Trnkova právnička.

Disciplinárne konanie odročili

Disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR odročila v utorok večer ústne pojednávanie s Dobroslavom Trnkom na 23. júna. Informoval o tom predseda 3. Disciplinárnej komisie GP SR Attila Izsák. Na odročenom termíne konania bude vykonané ďalšie dokazovanie.

„Dnešné ústne pojednávanie bolo odročené na deň 23. júna o 12.30 hodine s tým, že bude vykonané ďalšie dokazovanie. To je všetko, čo vám môžem momentálne k tejto veci uviesť,“ povedal Izsák.

Odročené ústne pojednávanie bude podľa jeho slov verejné. Ku konkrétnym dôkazom, ktoré budú predmetom ďalšieho konania, sa vyjadrovať nebude. Disciplinárna komisia v utorok postupovala podľa Izsáka v súlade so zákonom. Izsák také dlhé disciplinárne konanie osobne ešte nezažil. Trnka ešte pred vyjadrením Izsáka budovu opustil. Ku konaniu sa nevyjadril ani pred príchodom do budovy GP SR pred 12.30 h.

Pojednávanie prebiehalo približne šesť hodín za zatvorenými dverami. Vylúčená bola na návrh predsedu 3. Disciplinárnej komisie GP SR a po súhlase Trnku, jeho právnej zástupkyne a prokurátora z podstatnej časti konania verejnosť, teda aj médiá. Dôvodom bolo, že v rôznych súčastiach polície prebiehajú trestné konania a nebolo vhodné, aby sa s nimi oboznamovala verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Dobroslav Trnka