Poslanci rokujú o vládnych návrhoch

Poslanci Národnej rady (NR) SR začali štvrtkové rokovanie ôsmej schôdze parlamentu diskusiou k novele zákona o športe, o ktorej rokujú v zrýchlenom režime. Z novely vyplýva, že činnosť orgánov športových organizácií počas krízovej situácie by sa mohla upraviť.

04.06.2020 10:53
NR SR schôdza Foto: ,
Ilustračná snímka zo schôdze Národnej rady SR 3. júna 2020 v Bratislave.
debata (2)

Zefektívniť sa má aj použitie finančných prostriedkov v športe v súvislosti s krízovou situáciou a spôsobilosťou športových organizácií a fyzických osôb byť prijímateľom verejných prostriedkov, ktoré môže negatívne ovplyvniť vyhlásená krízová situácia.

Právna úprava sa zameriava v súvislosti s krízovou situáciou na možnosť kolektívnych orgánov športovej organizácie hlasovať v listinnej podobe s využitím poštových služieb alebo hlasovať prostredníctvom elektronických prostriedkov a možnosť zasadnutia týchto orgánov prostredníctvom videokonferencie alebo iných prostriedkov informačnej a komunikačnej technológie.

Plénum má prerokovať aj vládny návrh zákona o mimoriadnych štátnych zárukách, ktorý je takisto v skrátenom legislatívnom konaní. Počas štvrtka by mala prísť na rad aj novela zákona o prokuratúre, očakáva sa diskusia k zmenám v spôsobe voľby generálneho prokurátora. Popoludní bude tradičná Hodina otázok.

Vláda sa pozrie sa na hospodárenie ministerstiev

Ministri sa dnes, na svojom prvom júnovom rokovaní, oboznámia s plnením medzinárodných zmlúv či s hospodárením Ministerstva kultúry SR a Ministerstva spravodlivosti SR. Taktiež aj správou Protimonopolného úradu SR, ktorá informuje o výške štátnej pomoci za rok 2019. Tá predstavovala vyše 607 miliónov eur. Vyplýva to zo zverejneného programu vlády. Je možné, že počas dňa do programu pribudnú ďalšie, doteraz nezverejnené body.

Ako približuje správa Protimonopolného úradu SR, v minulom roku bola na Slovensku poskytnutá štátna pomoc v celkovej výške 607,14 milióna eur. Z národných zdrojov išlo 432,56 milióna a zo zdrojov Európskej únie 174,58 milióna eur. Protimonopolný úrad SR uviedol, že celková výška štátnej pomoci sa medziročne zvýšila o 143,66 milióna eur. To predstavuje nárast o 31 percent. Podiel poskytnutej štátnej pomoci na HDP bol vlani 0,64 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #vláda SR #rokovanie vlády