Šeliga podáva podnet Čižnárovi pre zmenu kvalifikácie v prípade Jankovskej

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) podáva podnet generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi, aby prešetril postup prvej námestníčky generálneho prokurátora Viery Kováčikovej. Podľa Šeligu mala rozhodnúť o prekvalifikovaní skutkovej podstaty, za ktorú má byť súdená Monika Jankovská, a tým nemá byť stíhaná ako verejný činiteľ, aby ju bolo možné odsúdiť na menší trest.

04.06.2020 11:27
debata (95)

„Podávam podnet Čižnárovi, aby prešetril postup Kováčikovej a aby si zavolal špeciálneho prokurátora Kováčika a ten následne špeciálneho prokurátora, ktorý to má na starosti, a bolo vysvetlené, čo sa deje a prečo sa mení kvalifikácia,“ uviedol podpredseda parlamentu s tým, že šéf GP môže dať dnes pokyn na to, aby bola Jankovská stíhaná prísnejšie. Kováčiková a následne špeciálny prokurátor Dušan Kováčik podľa Šeligu zmenili kvalifikáciu tak, aby mohla Jankovská vyviaznuť s podmienkou.

Šeliga tvrdí, že Monika Jankovská pôsobila ako verejný činiteľ dlhšie obdobie, keďže bola sudkyňou, štátnou tajomníčkou i poslankyňou, ktorá si neuplatňovala mandát. „Nerozumiem pani Kováčikovej, akým formalizmom prišla k tomu, že uvažujme čo i len o tom, že Monika J. nebola verejný činiteľ, a že znížme jej kvalifikáciu, aby miesto osem až dvanásť rokov mohla dostať tri až sedem,“ povedal.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská