Podľa Trumpa majú USA pandémiu už takmer za sebou

Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol že v súvislosti s pandémiou koronavírusu majú USA už to najhoršie za sebou. Brazílii sa stále nedarí pribrzdiť pandémiu choroby Covid-19, nakazení aj obete pribúdajú rýchlym tempom. Epicentrom pandémie je teraz Latinská Amerika. Japonská vláda plánuje začať s očkovaním proti koronavírusu SARS-CoV-2 v prvej polovici roku 2021.

05.06.2020 06:00 , aktualizované: 23:03
debata (48)

23:02 Britská vláda sa rozhodla zaviesť povinné nosenie rúšok v nemocniciach, odmietla však výzvy lekárov, aby táto povinnosť platila aj v obchodoch a ďalších verejných priestoroch. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Od 15. júna budú musieť nosiť ochranné rúška na tvári všetci zamestnanci, pacienti aj návštevníci nemocníc na území Anglicka. Personál bude musieť mať chirurgické masky, zatiaľ čo pacientom a návštevníkom budú stačiť látkové rúška, šatky alebo iné formy prekrytia nosa a úst.

22:05 Obmedzenia súvisiace s koronavírusom zavedené po celom svete negatívne ovplyvnili stravovanie, spánok a fyzickú aktivitu obéznych detí. Tvrdia to odborníci vo výskume University at Buffalo.

V štúdii pozorovali počas marca a apríla 41 detí z talianskeho mesta Verona. V porovnaní s výsledkami minuloročného pozorovania deti jedli počas dňa o jedno jedlo navyše, spali o 30 minút dlhšie a pred televíziou, počítačom či so smartfónom strávili každý deň o päť hodín viac. Dramaticky sa zvýšila aj spotreba červeného mäsa, sladených nápojov a nezdravých potravín. Fyzickej aktivite sa týždenne venovali menej o viac ako dve hodiny. Zeleninu konzumovali približne v rovnakej miere.

21:32 Epidémia koronavírusu je vo Francúzsku podľa vedeckej rady, ktorá koordinuje boj s pandémiou, aktuálne pod kontrolou. Povedal to dnes podľa agentúry AFP Jean-François Delfraissy, šéf tohto poradného orgánu francúzskej vlády. Z možných scenárov ďalšieho vývoja epidémie je podľa expertov najpravdepodob­nejší, že šírenie vírusu zostane v krajine pod kontrolou tiež v najbližších mesiacoch.

21:00 V Taliansku klesá počet obetí koronavírusu, už takmer týždeň sa denná bilancia mŕtvych drží pod hranicou stovky. Za uplynulých 24 hodín zomrelo 85 ľudí s ochorením Covid-19, čo je o tri osoby menej, než vo štvrtok. Novo diagnostikovaných prípadov nákazy ale naopak pribudlo – dnes ich zdravotníci odhalili 518, o deň skôr to bolo 177, informoval úrad civilnej ochrany.

20:35 Británia zastavila testovanie hydroxychlorochínu ako prípadného lieku na ochorenie Covid-19 po tom, čo sa ukázalo, že pre hospitalizovaných pacientov nakazených koronavírusom nemá „žiaden prínos“. Oznámili to v piatok britskí výskumníci, píše agentúra AFP.

„Zhrnuli sme, že hydroxychlorochín nemá žiaden pozitívny efekt na pacientov hospitalizovaných s ochorením Covid-19,“ uvádza sa vo vyhlásení autorov štúdie z Oxfordskej univerzity, kde testujú viacero možných liečebných postupov na nový koronavírus. Dodali, že „s okamžitou platnosťou“ prestanú podávať pacientom tento liek, ktorý sa bežne požíva na liečenie malárie či autoimunitných ochorení, ako sú reumatoidná artritída alebo lupus.

20:08 Veľká väčšina štátov EÚ chce otvoriť hranice vnútri bloku do 15. júna, všetky únijné krajiny tak chcú urobiť najneskôr do konca mesiaca. Otvorenie vonkajších hraníc spoločenstva by mohlo prísť v júli.

Po dnešnej videokonferencii ministrov vnútra to povedala chorvátska štátna tajomníčka Terezija Grasová, ktorej krajina teraz EÚ predsedá. Na konci júna chce rušiť obmedzenia na hraniciach len Španielsko, ostatné krajiny skôr. Od 15. júna otvorí hranice pre krajiny EÚ aj Švajčiarsko, ktoré nie je únijným členom, ale je súčasťou schengenského priestoru bez vnútorných hraníc.

19:42 Mešity v Jordánsku sa v piatok po dvoch mesiacoch opäť otvorili pre veriacich. Na dodržiavanie pravidiel sociálneho odstupu v nich dohliadali tisíce policajtov, píše agentúra Reuters.

Jordánsko, kde koronavírusu SARS-CoV-2 podľahlo deväť osôb, začalo postupne uvoľňovať niektoré zo zavedených obmedzení. Od soboty sa môžu znova otvoriť pre hostí kaviarne a hotely, obnovia sa aj vnútroštátne lety. Zatvorené ale naďalej zostanú školy, univerzity či kiná. Zakázané sú aj verejné zhromaždenia. Nad davy veriacich, ktoré sa prišli pomodliť do 7000 mešít v krajine, dohliadalo viac ako 30-tisíc príslušníkov polície, uviedli jordánski predstavitelia.

19:14 Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol že v súvislosti s pandémiou koronavírusu majú Spojené štáty už to najhoršie za sebou. Štatistika zamestnanosti totiž ukázala, že sa v USA zvýšil počet nových pracovných miest, informovala agentúra AFP.

„Mali sme najúžasnejšiu ekonomiku v dejinách sveta. A jej sila nám pomohla prekonať, teda takmer prekonať, túto hrôzostrašnú pandémiu, myslím že sa nám naozaj darí,“ povedal na tlačovom brífingu Trump. „Každé naše rozhodnutie bolo správne,“ komentoval americký prezident pôsobenie svojej administratívy počas koronakrízy v krajine, kde ochoreniu Covid-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, podľahlo už takmer 110 000 ľudí, čo je najviac na svete.

18:45 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok aktualizovala svoje odporúčania týkajúce sa nosenia ochranných rúšok počas pandémie ochorenia COVID-19. WHO odporúča masky nosiť na miestach s väčším počtom ľudí, kde je zvýšené riziko šírenia nákazy, napríklad v obchodoch či prostriedkoch hromadnej dopravy. Informovala o tom agentúra AFP. „Vlády by mali širokej verejnosti odporučiť nosenie masiek tam, kde dochádza k rozsiahlemu šíreniu vírusu a je ťažké dodržiavať fyzický odstup – ide napríklad o verejnú dopravu, obchody či iné stiesnené alebo preplnené priestory,“ povedal na tlačovom brífingu generálny tajomník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

18:15 Írsko v nasledujúcich dňoch urýchli zmierňovanie obmedzení spojených s pandémiou nového koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámil to v piatok írsky premiér Leo Varadkar, píše agentúra AFP. „Dnes môžem potvrdiť, že je bezpečné prejsť do druhej fázy plánu znovuotvorenia našej krajiny, ktorá sa začne v pondelok,“ povedal Varadkar. Zároveň avizoval, že cestovná mapa sa skráti z piatich na štyri fázy. „Leto nie je stratené a ak udržíme vírus pod kontrolou, môže to byť leto nádeje,“ konštatoval.

17:41 Počet obetí pandémie nového koronavírusu prekročil v piatok v Británii hranicu 40-tisíc, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 357 ľudí. Informovala o tom BBC.

17:23 Švajčiarska vláda v piatok oznámila, že urýchli kroky k otvoreniu hraníc pre občanov EÚ a Británie plánovanému na 15. júna. V piatok o tom informovala agentúra AFP. Vstup na územie Švajčiarska budú mať okrem občanov EÚ a Británie umožnení aj občania Islandu, Lichtenštajnska a Nórska, ktoré tiež nie sú členmi EÚ, no spoločne so Švajčiarskom tvoria Európske združenie voľného obchodu (EFTA). Švajčiarska vláda ešte v polovici mája oznámila, že od 15. júna umožní vstup obyvateľom susedných krajín okrem Talianska. Pre zvyšné krajiny schengenského priestoru sa švajčiarske hranice mali otvoriť začiatkom júla.

16:59 Od polovice júna by sa mali skončiť kontroly na hraniciach Nemecka s okolitými štátmi. Po skončení videokonferencie so svojimi kolegami z krajín EÚ to v piatok v Berlíne povedal nemecký minister vnútra Horst Seehofer. „Príslušný návrh predložím na budúci týždeň v stredu na rokovaní spolkovej vlády,“ uviedol Seehofer. „Čo sa týka vstupu z tretích krajín prevládal názor odporučiť Európskej komisii, aby sa súčasná úprava, týkajúca sa zákazu cestovania, predĺžila o 14 dní do 1. júla a od 1. júla sa pristupovalo diferencovane na základe epidemiologickej situácie v danej krajine, napríklad v Brazílii, Spojených štátoch či Rusku,“ povedal spolkový minister vnútra.

15:54 Španielsko od 1. júla otvorí svoje hranice pre zahraničných turistov. Oznámila to na piatkovej tlačovej konferencii hovorkyňa tamojšej vlády María Jesús Monterová, píše agentúra Reuters. Hovorkyňa v tejto súvislosti zdôraznila, že Európska únia by mala trvať na tom, aby sa pri znovuotváraní hraníc jednotlivých krajín dodržiavali rovnaké postupy a kritériá. Španielska vláda od pondelka 1. júna uvoľnila ďalšie obmedzenia zavedené v dôsledku pandémie nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2. Táto druhá fáza uvoľňovania opatrení sa týka väčšiny územia krajiny a približne 70 percent jej populácie.

11:30 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Rusku v piatok vzrástol za uplynulých 24 hodín o 8726 a dosiahol 449 834. Celkový počet obetí stúpol o 144 na 5528, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Denný nárast počtu nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, v Rusku predstavuje 1,98 percenta. Vôbec po prvý raz od vypuknutia pandémie nárast klesol pod dve percentá.

11:15 Japonská vláda plánuje začať s očkovaním proti koronavírusu SARS-CoV-2 v prvej polovici roku 2021, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie japonského ministra zdravotníctva Kacunobua Katóa. Na jej vývine sa podieľajú popredné japonské farmaceutické spoločnosti a výskumné inštitúcie.

V krajine zaznamenali doposiaľ 17 700 prípadov nákazy koronavírusom, z toho 920 úmrtí. Viac ako 15 500 ľudí sa z ochorenia vyliečilo. Japonské hlavné mesto Tokio vydalo v utorok pre svojich obyvateľov varovanie, aby nevychádzali z domu, ak to nie je nevyhnutné, a aby obmedzili spoločenské kontakty. Stalo sa tak po tom, čo došlo k opätovnému nárastu počtu infikovaných.

10:20 Koronavírusová pandémia je vo Francúzsku pod kontrolou, vyhlásil v piatok šéf vládnej vedeckej rady Jean-Francois Delfraissy, ktorého citovala agentúra AFP. „Vírus aj naďalej cirkuluje, najmä v určitých oblastiach, ale cirkuluje pomaly,“ povedal Delfraissy v rozhlasovom vysielaní. „Môžeme povedať, že vírus je v súčasnosti pod kontrolou,“ dodal.

Francúzsko je v rámci Európy jednou z najviac koronavírusom zasiahnutých krajín. Doteraz tam zaznamenali 29 065 úmrtí na ochorenie COVID-19 a 151 325 prípadov nákazy.

8:15 India zaznamenala v piatok 9 851 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie, informovala agentúra AP s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva. Celkový počet infekcií dosiahol 226.770, z toho 6348 úmrtí. V dôsledku choroby COVID-19 pribudlo v krajine za posledných 24 hodín 273 nových úmrtí.Po návrate stoviek tisícov migrujúcich pracovníkov, ktorí opustili mestá po ich marcovom uzatvorení, došlo vo vidieckych oblastiach k nárastu infekcií.

7:30 Štátne hranice medzi Českom, Maďarskom, Rakúskom a Slovenskom sú od dnešného dňa 08.00 h pre občanov týchto krajín otvorené bez obmedzení, oznámil ráno na slovensko-maďarskom hraničnom priechode Medveďov-Vámosszabadi predseda vlády SR Igor Matovič spolu s maďarským vicepremiérom Zsoltom Semjénom.

7:12 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 1 021 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom, čím sa celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 108 120. Podľa univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore evidujú v USA aj viac ako 1,87 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, z ktorej sa medzičasom zostavilo asi 485 000 ľudí.

6:46 Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft a filantrop Bill Gates je „sklamaný“ z rozhodnutia Spojených štátov prerušiť vzťahy so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) počas pandémie koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA. Gates v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že USA „určite povzbudzuje“ k tomu, aby zostali členom WHO a „pokračovali v podpore, ktorú poskytujú“. „Ak potrebujeme zlepšiť WHO, tak to aj spravíme, ale to, aby sme (USA) zostali vo WHO, je kľúčové. Príde aj ďalšia pandémia,“ varoval Gates.

6:20 Ministri vnútra krajín Európskej únie budú hľadať spôsob, ako čo najlepšie zladiť otváranie hraníc uzavretých pre koronavírus. Prístup štátov z rôznych častí Európy sa zatiaľ líši predovšetkým kvôli rozdielnemu vývoju nákazy, väčšina krajín chce však umožniť ľuďom počas prázdnin cestovať. Zástupcovia úniových vlád budú rokovať aj o tom, či ďalej predĺžiť zákaz ciest občanov mimoeurópskych krajín do EÚ.

Európska komisia v máji odporučila postupne a koordinovane rušiť kontroly na hraniciach v závislosti od epidemiologickej situácie. Zatiaľ čo napríklad pobaltské krajiny alebo Česko a Slovensko už spoločné hranice pre svojich občanov otvorili, ďalšie štáty vrátane Nemecka či Belgicka sa chystajú obmedzenia zrušiť v polovici júna. Líšia sa aj postup najhoršie zasiahnutých krajín – zatiaľ čo Taliansko už hranice pre cudzincov otvorilo, Španielsko to chce urobiť až začiatkom júla.

6:00 Brazília v počte obetí koronavírusu vo štvrtok predstihla Taliansko. Za uplynulých 24 hodín tamojšie ministerstvo zdravotníctva hlási rekordných 1437 úmrtí a 30 925 nových prípadov nákazy. Celkový počet mŕtvych tak v najviac zasiahnutej latinskoamerickej krajine stúpol na 34 021, viac mŕtvych podľa Reuters hlásia len Spojené štáty a Británia. Rekordný počet mŕtvych s COVIDOM-19 Brazília hlási už tretí deň za sebou. V stredu ich evidovala 1 349, o deň skôr ich bolo 1 262.

Latinská Amerika je v súčasnosti epicentrom pandémie COVIDU-19, nákaza silno zasiahla Peru, Ekvádor, Čile a Panamu. Mexiko vo štvrtok zaznamenalo 816 úmrtí. Brazílsky pravicový prezident Jair Bolsonaro opakovane bagatelizuje nebezpečenstvo, aké koronavírus predstavuje. V utorok vyhlásil, že „smrť je osudom všetkých“. Tie štáty a miestne úrady, ktoré podporovali reštriktívne opatrenia súvisiace s koronavírusom, obmedzenia uvoľňujú, pretože medzi ľuďmi pribúda hladujúcich a verejné rozpočty sa prepadávajú do hlbokého deficitu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

48 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus