Nevracajme sa do stavu pred koronou, zhodnotila prezidentka stav SR

Pandémia, ochrana najslabších, podpora vedy, úprava hospodárskeho modelu, zmeny v školstve, podpora zdravotníctva, ale aj právny štát a potrebné zmeny v justícii a prokuratúre. To sú témy, o ktorých hovorila prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok v Národnej rade SR, kde predniesla svoju prvú Správu o stave republiky.

05.06.2020 07:30 , aktualizované: 18:53
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vystúpenia v Národnej rade SR so svojou správou o stave republiky.
debata (489)

VIDEO: Nevracajme sa do spoločnosti pred koronou, žiada prezidentka.

Video

Pandemická hrozba podľa prezidentky ukázala, že v krízovej situácii sú ľudia na Slovensku schopní prejaviť podporu a spolupatričnosť. Najväčšou snahou by v súčasnosti malo byť zachovanie súdržnosti. S ľútosťou však dnes musím povedať, že pozorujem aj opačnú tendenciu, uviedla a poukázala na hlasy volajúce po zmene právnej úpravy v rôznych kultúrno-etických témach. Chýba jej poctivá spoločenská a odborná debata. Upozornila na deliace čiary, ktoré takto vznikajú. Pripomenula predstaviteľom koalície ich sľub, že bude vládou aj pre národnostné menšiny.

„Nevracajme sa do stavu spoločnosti pred koronou,“ požiadala prezidentka. Vyzdvihla, že pri boji s epidémiou sme dosiahli výborné výsledky a to na svetovej úrovni. Čaputová pochválila obe vlády za boj počas pandémie koronavírusu.

Prezidentka vyzdvihla aj vedcov a vedkyne a ich prácu počas pandémie. Kritizovala nedostatočnú podporu pre slovenskú vedu a výskum. Všetkých nás môže mrzieť, že potenciál, ktorým slovenská veda a výskum disponujú, dlhodobo nedostával podporu, akú si zaslúži. Stačí si spomenúť, ako v nedávnej minulosti prišli veda a výskum o stovky miliónov eur, lebo prednosť dostali iné záujmy, ktoré mali zabezpečiť profit pre subjekty, ktoré sa na vede iba priživujú, uviedla. Veda a výskum sa môžu podľa prezidentky stať dôležitým faktorom zmeny celkového modelu nášho ekonomického rozvoja.

Čaputová: Bude treba vyhodnotiť školské osnovy

Hlava štátu zdôraznila potrebu prehodnotiť školské osnovy. Dôkladné prehodnotenie školských osnov bude nevyhnutným dôsledkom skúsenosti z vyučovacieho procesu počas krízy, povedala. Vyzdvihla šikovných učiteľov a učiteľky, ktorí napriek prekážkam našli spôsob výučby. Poukázala na rozdielne šance pre deti, ktoré závisia od ekonomickej situácie rodín. Treba to podľa nej riešiť.

Naživo: Priamy prenos z Národnej rady SR.

Zdravotníctvo je podľa prezidentky roky podfinancované, upozornila na chýbajúci personál a potrebu lepšieho ohodnotenia v oblasti sociálnych a zdravotných služieb. Doplnila, že politici by mali myslieť na zdravotníctvo, keď budú diskutovať o prioritách štátu a štátneho rozpočtu. Hlava štátu volá tiež po ochrane najzraniteľnejších a najchudobnejších – seniorov v domovoch sociálnych služieb, ľudí žijúcich bez pitnej vody a kanalizácie, ľudí bez domova a ľudí odkázaných na pomoc iných. Chrániť treba podľa Čaputovej aj prírodu. Podporu si ale podľa jej slov zaslúži aj umenie a kultúra a ľudia, ktorí v tejto oblasti pracujú.

Očista justície

Prezidentka vyzdvihla kroky na očistu justície. Sme svedkami procesov s ekonomicky vplyvnými ľuďmi, ktorí mali svojich spriaznených v justícii aj v politike. Sme svedkami stíhania viacerých sudcov, prípady ktorých naznačujú dávno tušený problém korupcie v justícii, zdôraznila s tým, že vývoj v týchto a ďalších prípadoch bude lakmusovým papierikom vývoja od postkomunistickej éry do éry silného právneho štátu. Avšak len v prípade, ak sa tento vývoj bude uberať smerom k nezávislej, a najmä zodpovednej justícii, ktorá slúži iba zákonu a spravodlivosti, povedala.

Prostredie v justícii je podľa nej nateraz nastavené tak, že sa v ňom vírusu korupcie môže dariť. Ak si to niektorí zo sudcov a prokurátorov neuvedomujú, mali by zvážiť svoje zotrvanie vo funkciách, vyhlásila Čaputová. Zásadné zmeny potrebuje podľa nej aj systém disciplinárnej zodpovednosti sudcov a prokurátorov. Potrebné sú aj zmeny v systéme prokuratúry. Súčasný model prokuratúry je potrebné vylepšiť, zbaviť ho politických vplyvov posilnením verejnej kontroly a procesnej nezávislosti prokurátorov. Tieto zmeny musia byť dôkladné, premyslené a ich súčasťou musí byť riadny legislatívny proces s odbornou a verejnou diskusiou, povedala.

Boj proti korupcii

Zdôraznila boj proti korupcii, pripomenula sľuby koalície v tejto oblasti. Je preto veľkou politickou i morálnou úlohou nového vládneho kabinetu, aby svoj hlavný predvolebný sľub do dôsledkov napĺňal. V napĺňaní tohto sľubu budem vláde nápomocná, lebo sa kryje so sľubom, ktorý som pred rokom, počas inauguračného dňa, dala verejnosti aj ja, vyhlásila.

Vládnu koalíciu vyzvala, aby prijímala len také zákony, aké by chcela, aby platili aj za vlády jej oponentov. A prijímajte ich takým spôsobom, akým by ste chceli, aby ich prijímali aj oni, doplnila. Prezidentka avizovala, že budú pre ňu ťažko akceptovateľné zákony v zrýchlenom legislatívnom procese, ak na ne nebude zákonný dôvod, a tiež zákony prijaté v podobe takzvaného prílepku. Teda zákony prijaté v rozpore s pravidlami legislatívneho procesu, podotkla.

Dobudovanie efektívnej infraštruktúry pomoci

Prezidentka skritizovala stav digitálnej infraštruktúry a zdôraznila potrebu zlepšenia. Tiež poukázala, že hospodársky model, ktorý bol založený na nízkych mzdách a na lákaní priamych zahraničných investícií, sa už, podľa všetkého, vyčerpal. Slovensko by podľa prezidentky malo podporovať domáce podnikateľské prostredie. Skutočnosť, že je dielňou svetových automobiliek, by sme mali považovať za prechodné obdobie, ktoré malo svoje plusy, ale musíme sa z neho dostať, doplnila.

Kríza podľa prezidentky ukázala nepripravenosť verejnej správy zvládnuť v krátkom čase nároky tejto situácie. Podľa hlavy štátu treba dobudovať efektívnu infraštruktúru pomoci, ktorej úspech nebude stáť na náročnej administratíve. Vláda by mala podľa Čaputovej postaviť takú sieť pomoci na zmiernenie dosahov krízy, ktorou neprepadne nikto.

Vyzdvihla Fond pre budúce generácie, ktorý má alokovať pre SR dodatočné miliardy eur. Peniaze určené ako pomoc na prekonanie krízy a obnovu hospodárstva bude podľa Čaputovej potrebné investovať rýchlo a rozumne. Pripomenula slabé čerpanie eurofondov v minulosti, čo sa podľa nej nemá opakovať. Nesmie sa zopakovať história, že sa prostriedky použijú na investície do oblastí, ktoré nie sú strategicky významné, a preto nemajú multiplikačný efekt. A už vôbec sa nesmie stať, že čerpanie zdrojov bude poznačené prešľapmi, ktoré povedú k tomu, že ich budeme musieť Únii vrátiť, varovala prezidentka.

Matovič: Prezidentka nám pripomenula predvolebné sľuby

Správa o stave republiky bola vyrovnaným, férovým a dôstojne predneseným prejavom. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽaNO) v reakcii na vystúpenie prezidentky v parlamente. Podotkol, že kritiky v ňom bolo omnoho menej ako chvály, pričom kritiku považuje za opodstatnenú. Hlava štátu podľa neho pripomenula predvolebné sľuby, aby cesta za transparentnosťou bola transparentná. „Touto cestou sa treba vydať,“ povedal. VIDEO: Pozrite si, ako zhodnotil prejav premiér Matovič a aj to, čo si pošepkal s Petrom Pellegrinim

Prejav bol podľa Matoviča vyrovnaný, dobrý a férový voči Slovensku, politikom i ľuďom. Premiér v reakcii uviedol, že v správe si všimol aj tému prokuratúry a výhrady k legislatívnemu procesu. „Keď medzi riadkami bolo myslené, že poslanecký návrh nie je riadny legislatívny proces, v tom prípade treba zmeniť ústavu a poslancom treba zobrať právo predkladať zákony. Ja považujem aj poslanecký návrh za riadny legislatívny proces,“ povedal novinárom.

Na slová prezidentky o tom, že v prípade kultúrno-etických tém jej chýba poctivá debata, premiér reagoval, že úlohu v tom zohrali médiá. „Myslím si, že skôr médiá strašili takýmito zmenami, robili aj z našich poslancov strašiakov. Omnoho menej to bolo v súlade s realitou,“ dodal.

Raši: Prejav prezidentky bol vyvážený a mal niekoľko silných momentov

Prejav prezidentky SR Zuzany Čaputovej v piatok v Národnej rade (NR) SR, kde predniesla svoju prvú Správu o stave republiky, bol podľa poslanca NR SR a podpredsedu opozičného Smeru-SD Richarda Rašiho vyvážený. „Nemohla sa v ňom možno venovať celému roku, ako chcela, pretože koronakríza je niečo, čo zmenilo naše životy a čo ich určuje až do budúcnosti,“ vyhlásil.

Za veľmi silný moment prejavu považuje, že hlava štátu v ňom jasne vyjadrila svoj nesúhlas, akou formou prebieha voľba generálneho prokurátora a že takýto závažný zákon mal isť štandardným legislatívnym konaním. Rašiho oslovilo v Správe o stave republiky aj poďakovanie prezidentky vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) i Igora Matoviča (OĽaNO), ako sa vyrovnali po zdravotníckej stránke s koronakrízou. „Veľmi jasne spomenula, aby sme tu zároveň nemali pandémiu nezamestnanosti. Potrebujeme naplno otvárať a podporovať ekonomiku,“ podotkol poslanec.

Kvituje, že sa Čaputová venovala aj boju proti dezinformáciám. Raši tvrdí, že v súčasnosti sú najmä mladí ľudia „zaplavení“ informáciami a nemôžu vždy reálne vyhodnotiť, čo je a čo nie je pravdou. „Je to problém v celom svete. Bude sa musieť nájsť mechanizmus, aby sme vedeli rozlíšiť, ktorá informácia je správna a oprieť sa o fakty,“ vysvetlil. Varuje, že v budúcnosti sa môže svet zmietať v dezinformačných kampaniach a ľudia sa pri svojich rozhodovaniach, napríklad pri voľbách, nebudú vedieť o čo oprieť.

Na margo slov prezidentky k slabému čerpaniu eurofondov či k čerpaniu zdrojov poznačené prešľapmi Raši priznal, že s tým problémy v minulosti boli. „Keby problémy neboli, nevznikol by ani Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu,“ uviedol. Raši bol v minulosti podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu. Slovensko ma podľa jeho slov problém s vyplatenými financiami za eurofondy, ktoré sú v objeme zhruba 33 percent. „Je to najmä preto, že po kauze na ministerstve školstva, keď bol vymenený minister Peter Plavčan, sa zastavil celý program Výskum a inovácie v objeme 300 miliónov eur,“ vysvetlil s tým, že ak by sa to nestalo, tak je SR v čerpaní na úrovni priemeru EÚ.

Raši tvrdí, že je na súčasnej vláde, aby do konca roka 2023 čerpanie eurofondov urýchlila. V prípade možnej korupcie pri eurofondoch skonštatoval, že v minulosti boli problémy, preto Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu v spolupráci s OECD prijal 32 opatrení, ktoré minimalizujú možnosť korupcie. „Ide o to, aby sa vyhlo konaniu "tvárou v tvár“ medzi prijímateľom a tým, kto o tom rozhoduje. Všetko sa dá teraz vyriešiť elektronicky, nemusí byť žiadne stretávanie sa. Keď sa toto a zákon o verejnom obstarávaní bude striktne dodržiavať, možnosť korupcie pri eurofondoch sa eliminuje takmer na nulu," podotkol Raši.

Sulík ocenil, že sa prezidentka v prejave venovala budúcnosti i ekonomike

Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej bol zaujímavý najmä tým, že triezvo zhodnotil súčasnosť a pozeral sa do budúcnosti. Povedal to predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, ktorého teší, že prezidentka sa venovala v správe o stave republiky aj ekonomickým riešeniam. Sulík skonštatoval, že s krízou sme sa úspešne vyrovnali z medicínskeho hľadiska a teraz je na rade riešiť ekonomické hľadisko. Považuje za dôležité pozrieť sa na osudy podnikateľov.

Sulík súhlasí s Čaputovou s tým, že sa treba pozerať dopredu. „Venujem sa oblasti podnikových technológií, a tu sa budeme snažiť hrať svetový prím,“ dodal.

Z prejavu prezidentky si vzal aj to, že ak sa naozaj posnažíme, vieme byť veľmi úspešnou krajinou. Ak sa chceme rýchlo vymotať z krízy, potrebujeme podľa Sulíka zlepšenie ekonomického prostredia i strategické rozhodnutia štátu. Ocenil, že hlava štátu venovala dlhšiu pasáž vede a výskume. „To je oblasť, ktorá bola doteraz zanedbávaná,“ reagoval.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS) sa stotožňuje so slovami prezidentky o potrebe zlepšenia financovania zdravotníctva.

Kollár: Správa prezidentky bola vyvážená, dotkla sa pálčivých otázok

Správa prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky bola vyvážená, dotkla sa všetkých tém i pálčivých otázok. Povedal to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). „Je teraz na každom, kto sa v tom mal nájsť, aby urobil sebareflexiu a posunul občiansku spoločnosť dopredu,“ doplnil.

Prejav bol podľa Kollára „veľmi jemne ladený“, avšak každý, komu chcela svoje slová adresovať, sa tam podľa neho nájde. Dodal, že hlava štátu jasne zhodnotila, že sa „premrhala“ jedna miliarda na digitalizáciu a informatizáciu. „Nefunguje to, odborníci jasne povedali už v minulosti, že sa to dalo urobiť za 200, 300, 400 miliónov a funkčne,“ dodal v tejto súvislosti.

Kollár tiež zachytil výčitky voči vláde, že pomoc v koronakríze je komplikovanejšia a administratíva je veľmi zložitá. „Treba pripraviť zmenu verejnej správy, ale ruka v ruke s digitalizáciou. Nesmieme premrhať túto možnosť,“ uzavrel.

Bývalá právnička Zuzana Čaputová vlani v rozhodujúcom kole priamej prezidentské voľby porazila podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, ktorého podporovala vtedy najsilnejšia vládna strana Smer expremiéra Roberta Fica.

Proeurópska politička Čaputová, ktorá sa v kampani pred prezidentskými voľbami netajila svojimi liberálnymi názormi, sa ako prvá žena v novodobej histórii krajiny ujala funkcie hlavy štátu vlani v polovici júna. Tento rok v marci potom vymenovala novú vládu premiéra Igora Matoviča, ktorá vzišla z februárových parlamentných volieb. V nich Smer utrpel porážku a skončil v opozícii.

489 debata chyba
Viac na túto tému: #správa o stave republiky #Zuzana Čaputová