Novou predsedníčkou Progresívneho Slovenska sa stala Bihariová

Predsedníčkou hnutia Progresívne Slovensko (PS) sa stala Irena Bihariová. Zvolili ju delegáti hnutia na sneme, ktorý sa konal elektronicky v sobotu. PS o tom informuje na sociálnej sieti. Protikandidátom bol Michal Truban.

06.06.2020 12:54 , aktualizované: 16:33
PS predsedníčka Bihariová truban šimečka Foto: ,
Na snímke zľava členovia predsedníctva mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Martin Hojsík, bývalý predseda hnutia Michal Truban, novozvolená predsedníčka hnutia Irena Bihariová, Michal Šimečka a Ivan Štefunko 6. júna 2020.
debata (397)

VIDEO: Chcem bojovať za spravodlivý štát, hovorí Irena Bihariová.

Video

Bihariová získala 105 hlasov, Truban 100 hlasov. Predsednícke kreslo ostalo prázdne po tom, ako sa Truban vzdal funkcie po prehratých parlamentných voľbách.

Víťaznej kandidátke zablahoželal a zároveň vyjadril podporu aj jej oponent vo voľbe. „Nikto tu nie je pre funkcie, ale pre hodnoty a vízie, ktorým veríme,“ vyhlásil Truban na sociálnej sieti. „Budeme hlasno, aktívne a konštruktívne bojovať za práva, slobody a ašpirácie našich voličov, ktorí nám dali dôveru a naďalej pri nás stoja,“ zdôraznil.

Bihariová: S Trubanom sme mali rovnaké hodnoty ale iné stratégie

Bihariová na sobotnej tlačovej konferencii uviedla, že s Trubanom mali rovnaké hodnoty, ale rozchádzali sa v stratégii a cestách, ako ich dosiahnuť. Nová predsedníčka by chcela klásť dôraz na obhajobu liberálnych slobôd, sociálny a zelený pilier. „Budeme musieť reagovať, aj v kontexte koronavírusu, na výzvy, ako sú elektronizácia vzdelávania, digitalizácia, dlhodobé investície do zelenej obnovy, vedy, výskumu. To sú veci, ktoré by malo PS v najbližšom období nastoľovať a prinášať v nich riešenia,“ uviedla s tým, že sa to od progresívcov očakáva.

PS sa hlási k centrizmu. To podľa nej znamená, že ak si ich cieľ bude vyžadovať ľavicové riešenie, použijú ľavicové, ak pravicové, použijú to.

Za svoju politickú prioritu považuje líderka hnutia férový štát. Priblížila, že to chápe ako prístup ľudí k najkvalitnejším verejným službám, aby sa mohli tí, ktorí sa ocitnú v núdzi, spoľahnúť na štát. Taktiež, aby sa ľudia na okraji politického záujmu nemuseli cítiť ponížení, keď sa dožadujú svojich základných práv.

Snem PS v sobotu rozhodol aj o nových podpredsedoch. Stali sa nimi Truban, Ivan Štefunko, Zora Jaurová, europoslanci Michal Šimečka a Martin Hojsík.

Lídri koalície Miroslav Beblavý (Spolu) a Michal Truban (PS) po neúspechu vo voľbách vyvodili politickú zodpovednosť a strany začali znova fungovať ako dva samostatné politické subjekty. Beblavý sa vzdal funkcie predsedu Spolu a oznámil svoj definitívny odchod z politiky. Truban vyhlásil, že hnutie PS povedie do novej voľby predsedu, no opätovne sa už o túto funkciu uchádzať nebude. Po pár mesiacoch však zmenil názor a 15. mája oznámil svoju kandidatúru za predsedu hnutia. Odôvodnil to silnejúcou podporou členov hnutia voči jeho osobe.

„Napísal som našim členom dlhú analýzu, v ktorej som úprimne zhodnotil voľby a napísal, kde všade sme spravili chyby, a kde všade som spravil chyby aj ja osobne. Postupne mi ale členovia začali písať, aby som opäť kandidoval, že zodpovednosť som prijal ale na sneme mi chcú dať vysvedčenie, a zároveň aj takto rozhodnúť o budúcnosti PS a mať viacerých kandidátov na predsedu,” ozrejmil v polovici mája Truban.

397 debata chyba
Viac na túto tému: #Progresívne Slovensko #Irena Bihariová