Košická botanická záhrada otvorila aj skleníky

Tropické rastliny či kaktusy si už od stredy v skleníkoch môžu pozrieť návštevníci košickej Botanickej záhrady Univerzity P. J. Šafárika. Pre koronakrízu museli zrušiť navštevovanú výstavu exotických motýľov.

06.06.2020 14:19
Botanická záhrada v Košiciach Foto: ,
Skleníky sú najväčšie lákadlo botanických záhrad.
debata

VIDEO: V Košiciach už môžete vstúpiť aj do skleníkov botanickej záhrady.

Video

„Prišli sme na vstupnom približne o 30-tisíc eur. Máj a jún je u nás silný na školské výlety. Termín výstavy motýľov bol naplánovaný na jún, no s prípravami sa každoročne začína už v marci, preto sme tento rok definitívne túto obľúbenú atrakciu zrušili. Na prelome apríla a mája mala byť výstava bonsajov, tú sa nám podarilo preložiť a záujemcovia si ju budú môcť pozrieť v polovici septembra. Zároveň sa budú konať aj akcie naplánované na leto a jeseň, napríklad letné koncerty,“ hovorí riaditeľ botanickej záhrady Pavol Mártonfi, ktorého teší, že už môžu otvoriť skleníky.

„Botanická záhrada bez skleníkov je ako hrad bez strechy a múrov,“ konštatoval. Botanická záhrada tento rok oslavuje 70. výročie od založenia a už o dva týždne si to pripomenie inauguráciou poštovej známky. Zároveň sa sprístupní výstava so známkami o ochrane prírody. V septembri sa pri tejto príležitosti má konať aj konferencia, zatiaľ však nie je jasné, za akých podmienok sa uskutoční. Pokiaľ by ešte na jeseň boli nejaké problémy s mobilitou a neboli otvorené všetky hranice, ráta sa aj s telekonferenciou.

„Vonkajší areál je otvorený od 9. do 18., skleníky sú pre verejnosť sprístupnené do 15. hodiny,“ doplnil Mártonfi. Platia opatrenia, ako aj v iných prevádzkach, ako je dezinfekcia rúk pred vstupom, nosenie rúška a dvojmetrové odstupy medzi jednotlivými ľuďmi a vstup je zakázaný v prípade akýchkoľvek príznakov respiračného ochorenia.

V Košiciach otvorili vonkajší areál už 6. mája. Bratislavčania takúto možnosť nemali, pretože celá botanická záhrada Univerzity Komenského, interiér aj exteriér, sa sprístupní až v sobotu 6. júna. Predčasne museli ukončiť v botanickej záhrade pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre v marci výstavu orchideí. Park pre verejnosť otvorili 1. júna.

„V skleníkoch momentálne prebiehajú záhradnícke práce, napríklad orezy alebo presádzanie rastlín. Oficiálne otvorenie plánujeme na 15. júna,“ uviedla riaditeľka Erika Mňahončáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #botanická záhrada