Matovič o víruse: Rúška sa zatiaľ nerušia, pohrozil futbalovým klubom

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) po štvrtkovom zasadnutí konzília epidemiológov kritizoval sedenie divákov na futbalovom zápase Dunajská Streda - Slovan. Ak by to takto pokračovalo, môže sa stať, že by sa opatrenia na športových podujatiach opätovne sprísnili.

02.07.2020 14:29 , aktualizované: 17:44
debata (154)

Teraz sa urobí aspoň jedno opatrenie v prípade športových podujatí ako je futbal – ľudia budú môcť sedieť na tribúne iba v každom druhom rade, uviedol.

Video: Matovič vyjadril nespokojnosť s tým, čo videl na futbale a epidemiológovia žiadajú od ľudí, aby boli zodpovední.

Video

„Aby si vedeli organizátori skontrolovať, či ľudia dodržiavajú pravidlá,“ povedal Matovič s tým, že ak to nebude fungovať, budú musieť takéto športové podujatia zrušiť. „Nepredpokladali sme, že ľudia budú takto nezodpovedne postupovať. Tento prípad budeme musieť s pani regionálnu hygieničkou riešiť,“ doplnil v súvislosti so zápasom hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Premiér tiež informoval, že organizovať sa budú môcť aj také podujatia nad 1000 účastníkov, kde nie je zabezpečené sedenie. Organizátor bude musieť zabezpečiť maximálny počet účastníkov, a to desať štvorcových metrov na návštevníka. Plocha bude musieť byť rozdelená na sektory, povinne bude kontrolovaný vstup, kontrolovať sa má tiež vstup i výstup do sektora a z neho. V jednom sektore bude môcť byť maximálne 1000 ľudí, a vstupenky sa budú môcť predávať len online.

Pozrite sa, ako to vyzeralo na futbale v Dunajskej Strede.

Fanúšikovia DAC Dunajská Streda v zápase proti...
Dunajskostredčan András Chafer  ohrozuje...
+9Zsolt Kalmár z Dunajskej Stredy oslavuje...

Zoznam rizikových krajín

Zoznam menej rizikových krajín sa zúži o Bulharsko a Čiernu Horu. Rozšíri sa o krajiny, ako Holandsko, Belgicko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Írsko. Z krajín mimo Európskej únie sú to Austrália, Nový Zéland, Japonsko, Južná Kórea a Čína. Informoval o tom premiér Matovič po štvrtkovom konzíliu epidemiológov a infektológov. Hlavný hygienik SR Ján Mikas podotkol, že zoznam sa môže naďalej meniť na základe aktuálnej situácie.

Nariadenie vydá Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, platiť bude od pondelka. Mikas priblížil, že zmeny by sa tak dotkli občanov, ktorí sa vrátia z Bulharska a Čiernej Hory od tohto dňa. Mapu rizikových krajín budú podľa jeho slov prehodnocovať približne každé dva týždne, aby dovolenkári vedeli lepšie zvážiť svoju cestu.

Informácia pre dovolenkárov od ÚVZ SR

Osoby, ktoré prídu z Bulharska a Čiernej Hory od pondelka 6. júla 2020, sa musia prihlásiť na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý im pomôže zorientovať sa v situácii, oboznámi ich s pravidlami domácej izolácie a zmanažuje testovanie na ochorenie COVID-19 (hradené štátom), ktoré je potrebné podstúpiť najskôr na piaty deň po príchode do SR. Od pondelka 6. júla už osoby prichádzajúce z viac rizikových krajín (v zmysle zoznamu v opatrení ÚVZ SR) nebudú musieť predkladať výsledky testu na ochorenie COVID-19 regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Úrad verejného zdravotníctva SR aktuálne pracuje na bližšej špecifikácii opatrení, s ich definitívnym znením bude verejnosť oboznámená v priebehu piatka 3. júla 2020.

Odborníci v tejto súvislosti vyzvali ľudí, aby zvážili cestu do zahraničia, ako aj spôsob dopravy či ubytovanie. Epidemiologička Mária Štefkovičová apelovala na ľudí, aby pri príchode z rizikovejších krajín dodržiavali nariadenia platné na Slovensku. „Títo ľudia sú povinní dodržať päťdňovú karanténu a na jej konci sa dať otestovať. Otestovanie im zabezpečí regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ zdôraznila.

V júni bolo podľa jej slov na Slovensku viac ako 130 nových ochorení, z toho 63 tvorili importované prípady. „Import bol jednak z krajín s vysokým rizikom, ale sčasti aj z krajín s nižším rizikom,“ podotkla. Priblížila že z vysokorizikových krajín bolo najviac prípadov z Ukrajiny a Veľkej Británie. Podotkla, že úplne neriziková krajina neexistuje. Poukázala na importované prípady z Českej republiky (17), Nemecka (3) a Rumunska (1).

Infektológ Pavol Jarčuska podotkol, že treba zvážiť aj cestu do Chorvátska. Poukázal na dve lokálne ohniská nákazy, a to Záhreb a Osijek. „Aj Chorvátsko je už na hranici žltej karty, tam je veľmi dramatický nárast,“ uviedol. Apeloval na občanov, aby sa nechali otestovať, ak sa vrátia z rizikovejších krajín alebo aj ich regiónov.

„Najlepšie je zostať doma, lebo zatiaľ sme na tom z Európy najlepšie,“ poznamenal premiér Matovič. V súvislosti s vyššou mierou nákazy z Českej republiky upozornil na opatrnosť najmä v oblastiach Prahy a Sliezska.

Dodal, že konzílium odborníkov bude zvažovať model, pri ktorom ľudia, ktorí prichádzajú z rizikových krajín, zostanú v domácej karanténe päť dní a potom im štát zaplatí test.

Matovič to zdôvodnil tým, že sa odstráni ich motivácia klamať a tvrdiť, že prichádzajú z menej rizikovej krajiny, aby ušetrili na testovaní. Ľudia prichádzajúci z rizikovej krajiny nebudú musieť priniesť negatívny test na koronavírus, ale pôjdu do domácej karantény.

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas... Foto: TASR (Dano Veselský)
Igor Matovič Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po zasadnutí konzília odborníkov - epidemiológov v Bratislave 2. júla 2020

Mikas v súvislosti so situáciou v zahraničí a návratom Slovákov pripustil, že uvažujú aj o e-karanténe. „Všetko bude stáť na ľuďoch. Môžeme mať napísané opatrenia a podmienky, ale ľudia, ktorí by chceli obísť hranice, ich obídu,“ skonštatoval. Dodal, že komunikovať mienia so starostami obcí, políciou, mimovládnymi organizáciami. Apeloval aj na občanov, aby upozornili svojich susedov, ktorí sa vrátili z takýchto krajín, že sa majú nahlásiť na regionálnych úradoch a nechať sa otestovať.

Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa by nechceli ísť úrady cestou zatvárania hraníc, skôr by sa zmenili zoznamy rizikových a menej rizikových štátov. Aby sa zatvárali hranice, musela by sa dramaticky zmeniť epidemiologická situácia na Slovensku, uviedol Mikas.

Dnes platné opatrenia, týkajúce sa nosenia rúšok, sa nemenia. Medzi rizikové krajiny sa dostalo aj Bulharsko a Čierna Hora. Ak sa prijme zvažované opatrenie, ľudia vracajúci sa z týchto krajín od pondelka pôjdu do päťdňovej karantény. Situácia sa zhoršuje aj v Chorvátsku, preto ju epidemiológovia tiež pozorne sledujú.

Podľa Mikasa zoznam rizikových krajín nebudú prehodnocovať každý deň, ale napríklad raz za dva týždne. Do menej rizikových krajín už patria Holandsko, Belgicko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Írsko. Z krajín mimo Európskej únie ide o Austráliu, Nový Zéland, Japonsko, Južnú Kóreu a Čínu.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus