Kto zaplatil Krajčímu cestu na voľby do Ruska?

Pobyt Mareka Krajčího (OĽaNO) v Ruskej federácii pred dvomi rokmi v tom čase zaujal a znepokojil Európsku platformu pre demokratické voľby (EPDE), ktorá sídli v Berlíne.

02.07.2020 19:00 , aktualizované: 23:50
debata (226)

Dnešný minister zdravotníctva, v tom čase poslanec NR SR Krajčí, bol v marci 2018 na ruských prezidentských voľbách ako pozorovateľ.

„Pán Krajčí bol prezentovaný v ruských médiách ako člen slovenského parlamentu a väčšinou dával kladné verejné hodnotenie volieb," napísala EPDE v liste z augusta 2018 vtedajšiemu predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi.

Platforma poukázala na to, že názory Krajčího odporovali záverom medzinárodnej pozorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). EPDE pritom na svojej webovej stránke uviedla, že spolu s Krajčím sa vydali na cestu do Ruska s rovnakým účelom Ján Čarnogurský (predseda Slovensko-ruskej spoločnosti) a vtedajší člen NR SR Peter Marček (Ukrajinu svojho času nahneval, keď navštívil anektovaný polostrov Krym).

zväčšiť
list1 - Krajčí, Danko

EPDE v liste upozornila, že názory Krajčího na ruské prezidentské voľby sa môžu vnímať ako pokus poškodiť reputáciu OBSE aj NR SR. Platforma adresovala Dankovi ako predsedovi parlamentu niekoľko otázok. Jedna z nich znela, či Krajčí informoval Národnú radu o svojom zámere ísť pozorovať voľby v Rusku, a čo mu na to bolo povedané. Ďalšia otázka bola, či Krajčí oboznámil parlament s tým, kto jeho cestu organizuje a financuje.

Odpoveď od Danka získala platforma až v januári 2019 (po jednej urgencii, lebo včas nereagoval). Odpísal, že „žiadny vecne príslušný útvar Kancelárie NR SR nebol informovaný o uvedenej zahraničnej ceste, a ani úradnou cestou požiadaný o jej prípravu v zmysle zaužívaných vnútorných predpisov".

„Národná rada Slovenskej republiky, ani jej kancelária, uvedenú cestu žiadnym spôsobom neorganizovali ani nefinancovali. V tomto kontexte je predmetnú cestu potrebné vnímať výlučne ako súkromnú cestu pána Mareka Krajčího," dodal Danko.

Krajčí sledoval prezidentské voľby v Saratovskej oblasti. Server Saratownews informoval, že poslanec zo Slovenska za OĽaNO pricestoval na pozvanie Štátnej dumy Ruskej federácie. O hlasovanie sa zaujímal v miestnom pravoslávnom gymnáziu. „Nevšimol si nijaké porušenia, všetko ide v súlade so zákonmi Ruskej federácie o konaní volieb," napísal Saratownews. Krajčí ešte povedal, že volebný systém a volebné zákony sú na Slovensku podobné s ruskými. Medzi rozdiely zaradil to, že v Rusku sa odovzdané hlasy spočítavajú elektronicky.

O názore Krajčího písala aj agentúra RIA Novosti. Podľa nej bol „medzinárodný pozorovateľ zo Slovenska" spokojný, že hlasovanie je čisté. „Nachádzal som sa vo viacerých volebných okrskoch a môžem povedať, že volebná účasť je vysoká, ľudia sú dobre informovaní. Nevidel som nijaké existujúce problémy, nepodstatné sa hneď úspešne riešili," uviedla RIA Novosti, ktorá citovala Krajčího pre ministerstvo vnútornej politiky a verejných vzťahov Saratovskej oblasti.

Cesta na prezidentské voľby do Saratovskej oblasti nebola prvá, ktorú Krajčí absolvoval v Rusku počas rozhodovania voličov. Podľa servera Dni v tom čase poslanec OĽaNO v marci 2018 hovoril o tom, že bol aj na parlamentných voľbách v roku 2017. „Nachádzam sa v okrsku, ktorý je v Saratove a priamo teraz sledujem situáciu. Vidím, že je tu veľmi dobrá a prívetivá atmosféra. Volebný proces je z môjho pohľadu organizovaný veľmi otvorene, a voľby sú dostupné pre voličov. Bol som na voľbách v minulom roku, vtedy som sledoval voľby do parlamentu, a môžem povedať, že situácia sa zlepšila,“ konštatoval Krajčí. Svoju spokojnosť doplnil poznámkou, že má dobrý dojem, voľby na neho zapôsobili viac priezračne.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová poslala do Pravdy reakciu, ktorú publikujeme v celom znení a bez úprav: „Marek Krajčí sa so správou, ktorú po prezidentských voľbách v Ruskej federácii vydala OBSE, plne stotožňuje. Prezidentské voľby v Ruskej federácii v roku 2018 sledoval celý svet. Ako súkromná osoba sa ich zúčastnil aj poslanec NR SR Marek Krajčí. Sledoval ich ako nezávislý medzinárodný pozorovateľ. Konštatoval, že vo vybraných volebných okrskoch, kde sa ako pozorovateľ zúčastnil, mali voľby transparentný proces hlasovania, hoci zaznamenal aj malé procesné pochybenia. Zároveň uviedol, že hodnotil len akt hlasovania a akt sčítavania hlasov, nie proces predvolebnej kampane. Marek Krajčí sa v Rusku nestretol ani s p. Čarnogurským, ani s p. Marčekom. V kontakte na predmetnej akcii bol len s p. Osuským, ktorý bol do Ruska oficiálne vyslaný ako zástupca NR SR za OBSE.“

zväčšiť
list2 - Krajčí, Danko

© Autorské práva vyhradené

226 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Krajčí