Vírus zúri na americkom kontinente, ale vracia sa aj do Ázie

V Európe sa situácia s koronavírusom zlepšuje, ale na americkom kontinente pandémia zúri naplno a pociťujú ju aj ázijské štáty. Celosvetový počet potvrdených prípadov nákazy sa priblížil k 10,8 miliónom, zatiaľ čo úmrtí spájaných s chorobou Covid-19 už bolo globálne skoro 518-tisíc.

03.07.2020 06:15 , aktualizované: 23:29
Nemecko koronavírus Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s ochranným rúškom prichádza na zasadnutie hornej komory nemeckého parlamentu v Berlíne 3. júla 2020.
debata (57)

23:29 Občanom Českej republiky v piatok krátko po Slovinsku obmedzili vstup na svoje územie i Lotyšsko a Estónsko. Informoval o tom server iDNES.cz s odvolaním sa na české ministerstvo zahraničných vecí.

Lotyšsko zaradilo ČR do skupiny tzv. žltých krajín. To znamená, že po príchode či prílete do tejto krajiny sa budú musieť Česi podrobiť 14-dňovej karanténe. Opatrenie platí od piatkového popoludnia. České ministerstvo upozornilo, že karanténu nebude možné nahradiť negatívnym testom na koronavírus. Dodalo, že lotyšské úrady zoznam bezpečných krajín aktualizujú v týždennom intervale. Nariadenie začalo platiť z dôvodu, že Česká republika bola na základe epidemiologickej situácie zaradená lotyšským centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb do tzv. žltej skupiny krajín. „To znamená, že kumulatívny počet chorých na Covid-19 za posledných 14 dní prekročil 15 osôb na 100 tisíc obyvateľov,“ píše na svojej stránke české veľvyslanectvo v Rige.

K podobnému opatreniu pristúpilo aj Estónsko. České ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Česko nespĺňa kritériá pre krajinu, ktorej občania môžu voľne vstúpiť na územie Estónska. „V týždni od 6. do 12. júla preto musia Česi po príchode do Estónska povinne absolvovať dvojtýždňovú karanténu,“ spresnil rezort diplomacie.

22:42 Počet prípadov infekcie novým druhom koronavírusu už na celom svete presiahol jedenásť miliónov. Ochoreniu Covid-19, ktoré tento koronavírus spôsobuje, podľahlo vyše pol milióna ľudí.

Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, ktorá pri tomto výpočte vychádzala z oficiálnych údajov jednotlivých krajín. Zmienené číslo je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zhruba dvojnásobne vyššie než počet každoročne zaznamenávaných závažných chrípkových ochorení.

21:57 Guvernér talianskeho regiónu Benátsko plánuje zaviesť nové opatrenia týkajúce sa ľudí, ktorí majú pozitívy test na koronavírus, no odmietajú ísť do karantény alebo poskytnúť zdravotníckym orgánom detaily o svojich nedávnych kontaktoch.

Po dňoch, keď v regióne mali menej ako desať denných prírastkov, vo štvrtok stúpol počet potvrdených prípadov o 20. Luca Zaia povedal, že na budúci týždeň predstaví nové nariadenia s cieľom uistiť sa, že ľudia s pozitívnymi testami zostanú v domácej izolácii, až kým ďalšie testy preukážu, že vírus už nemajú. Benátsko, ktoré v začiatkoch začalo s rozsiahlym testovaním, malo len zlomok potvrdených prípadov a úmrtí oproti susednému regiónu Lombardsko, ktoré je najviac postihnutým regiónom.

21:22 Bývalého francúzskeho premiéra Édouarda Philippa a ďalších dvoch ministrov budú vyšetrovať pre pochybnosti o spôsobe, akým pristupovali ku koronavírusovej pandémii. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Philippe pritom len v piatok podal aj s celou svojou vládou demisiu. Vo funkcii ho nahradil Jean Castex, ktorý je jedným z autorov stratégie znovuotvárania krajiny po koronakríze. Vyšetrovanie ktoré bude viesť Súdny dvor republiky (CJR), ktorý sa zaoberá prípadmi zneužívania moci. CJR dostal 90 sťažností a preskúmal 53 z nich. Z týchto sťažností považoval deväť za opodstatnené, ktoré budú tvoriť základ vyšetrovania. Sťažnosti podali súkromné osoby, lekári, združenia a dokonca aj väzni.

19:54 Taliansko sa obáva, že v dôsledku pandémie Covid-19 klesne v krajine už tak nízka pôrodnosť. Za hlavný dôvod označujú odborníci stratu životných istôt, nepriaznivý trend pritom môže ešte viac prehĺbiť následná ekonomická kríza. Podľa agentúry DPA to vyplýva z ročenky, ktorú dnes vydal taliansky štatistický úrad Instat.

Taliansko sa s nepriaznivým demografickým trendom potýkalo už v uplynulých rokoch. Jedna matka tu štatisticky porodí len 1,3 dieťaťa, pričom za hraničnú hodnotu potrebnú na zachovanie populácie sa zvyčajne považuje hodnota 2,1 potomkov na jednu ženu. Štatistici prognózujú, že v dôsledku koronakrízy sa v Taliansku narodí v rokoch 2020 až 2021 o približne 10-tisíc detí menej, než koľko sa očakávalo pred prepuknutím pandémie.

19:20 Pakistanský minister zahraničia Šáh Mahmúd Kureší bol pozitívne testovaný na Covid-19. V posledných dňoch pritom viedol rokovania na vysokej úrovni okrem iného s osobitným americkým vyslancom pre Afganistan Zalmayom Khalilzadom, informovala agentúra Reuters. Počas posledných dní bol Kureší v kontakte s premiérom Imranom Chánom v parlamente aj na stredajšom zasadnutí vlády.

Pakistan ohlásil takmer 222-tisíc nakazených koronavírusom, z ktorých 4451 zomrelo. Hoci klesá počet vykonaných testov, v krajine pribúda približne 4000 nových prípadov denne.

19:15 Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa vyliečila z nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a bola prepustená z nemocnice. Informovala o tom kancelária ukrajinského prezidenta.

V jej vyhlásení sa uvádza, že Olena Zelenská sa cíti dobre a teší sa, že je opäť so svojou rodinou. „Po prekonaní choroby Covid-19 musí Olena Zelenská pokračovať v liečbe obojstranného zápalu pľúc, ale už doma,“ píše sa vo vyhlásení.

18:32 Britská vláda zverejnila v piatok kompletný zoznam krajín, pre ktoré od 10. júla zruší dvojtýždňovú karanténu. Slovensko v tomto zozname nefiguruje. Je však na zozname krajín, ktoré majú od 4. júla výnimku z odporúčania pre britských občanov necestovať do nich v iných než nevyhnutných prípadoch. Informovala o tom britská vláda a spravodajská stanica SkyNews.

Na zozname krajín s výnimkou z karanténnych opatrení sa nachádza viac než 70 krajín a zámorských území, ktoré majú nízky počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, a preto sa ich občania pri návšteve alebo návrate do krajiny nebudú musieť samoizolovať.

Do karantény nebudú musieť ísť ani cestujúci z krajín ako Česko, Rakúsko, Poľsko a Maďarsko, ale aj z krajín, ktoré v minulosti zaznamenali veľký počet prípadov ochorenia Covid-19, ako sú Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Taliansko či Španielsko. Medzi krajinami, ktoré nie sú na zozname, sú Spojené štáty, Švédsko, Mexiko, Brazília, Rusko, Irán, India, Pakistan a Bangladéš.

16:50 Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v piatok po prvý raz objavila na verejnosti v ochrannom rúšku po tom, čo tento týždeň vyvrátila obvinenia z pokryteckého správania za to, že rúško na verejnosti doposiaľ nenosila. Informovala o tom podľa TASR agentúra Reuters. Merkelová prišla na zasadnutie Spolkovej rady v čiernom rúšku s logom „EU2020.de“, čo je webová stránka nemeckého predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začalo 1. júla. Keďže nemecká vláda schválila na niektorých verejných miestach povinné nosenie rúšok, Merkelová dostala na pondelňajšej tlačovej konferencii otázku, prečo ju s rúškom na tvári doteraz nikdy nebolo vidieť. Kancelárka odpovedala, že rúško nebolo nevyhnutné nosiť v prípadoch, keď dodržiavala pravidlá fyzického odstupu, ale zároveň ho podľa vlastných slov nosila keď napríklad nakupovala – vtedy však nebola pod drobnohľadom verejnosti. „Nepoviem vám však, kam chodím nakupovať,“ uviedla vtedy s úsmevom.

12:50 Európska komisia schválila používanie prípravku remdesivir na liečbu závažných prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného novým druhom koronavírusu v EÚ. Informovala o tom podľa TASR agentúra DPA.

12:35 Počet potvrdených prípadov nákazy v Nemecku vzrástol za deň o ďalších 446 na 195 674, počet úmrtí o deväť na 9003. Oznámil to nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI). Nárast počtu nakazených sa opäť výraznejšie zrýchlil v Rakúsku. Za posledných 24 hodín ich pribudlo 109, zatiaľ čo ešte vo štvrtok bolo hlásených 68 nových pozitívne testovaných osôb na COVID-19.

10:50 Holandské úrady v piatok oznámili, že nákaza koronavírusu sa objavila na ďalšej norkovej farme, celkovo je ich už 18. Usmrtiť musia tisíce týchto drobných šeliem chovaných pre kožušinu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Nákazu medzi norkami hlásila farma v obci Landhorst na juhovýchode krajiny, v tom istom regióne, kde zaznamenalo infekciu aj ostatných 17 fariem, uviedlo ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení.

Holandsko v apríli prvýkrát hlásilo, že ochorenie COVID-19 sa šíri na dvoch farmách. Infikovali sa aj najmenej dvaja zamestnanci a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vtedy uviedla, že môže ísť o prvý známy prenos nákazy zo zvieraťa na človeka.

10:02 Severokórejský líder Kim Čong-un varoval, že KĽDR musí byť voči koronavírusu aj naďalej „maximálne ostražitá“. Zároveň vyhlásil, že jeho krajina zareagovala na pandémiu COVIDu-19 s „ohromným“ úspechom. Informovali o tom v piatok tamojšie médiá, píše agentúra DPA. Severokórejské štátne médiá v júni priniesli správu, že nový koronavírus komunistickú krajinu nezasiahol a neevidujú tam žiaden prípad nákazy. Tieto tvrdenia však odborníci spochybňujú.

8:58 V Česku sa po troch dňoch spomaľovania nárast v počte ľudí infikovaných koronavírusom opäť zrýchlil – za štvrtok ich bolo 132. V piatok okolo 06.15 h SELČ o tom informoval český spravodajský portál Novinky.cz. Slovinsko reagovalo na rastúci počet nakazených v Česku a zaradilo ho do prísnejšieho režimu len stredne bezpečných krajín. Ocitlo sa v ňom aj Chorvátsko, uviedla webová stránka Českej televízie (ČT).

Celkovo je v ČR potvrdených 12.178 prípadov nákazy a 353 úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje. Za štvrtok sa teda zvýšil aj počet mŕtvych o štyroch.

7:50 V súkromnej materskej škole Gajová v bratislavskom Starom meste boli dve deti pozitívne testované na koronavírus. Informovalo o tom vo štvrtok Staré mesto na sociálnej sieti s tým, že materské školy sú bezpečné a kontinuálne dodržiavajú všetky opatrenia na minimalizovanie rizika nákazy ochorením COVID-19.

7:35 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu znovu zaviedol obmedzenia týkajúce sa maximálneho počtu ľudí na verejných zhromaždeniach. Krajina totiž v priebehu 24 hodín zaznamenala 966 prípadov ochorenia COVID-19, čo je vôbec najviac od vypuknutia epidémie. Informovala o tom agentúra DPA. Kým predtým sa vo veľkých podnikoch, baroch či kluboch mohlo zhromaždiť maximálne 250 ľudí, podľa nového nariadenia bude mať vstup na tieto miesta povolený maximálne 50 ľudí. V menších uzavretých priestoroch vrátane modlitební sa maximálny počet návštevníkov zníži na 20.

7:11 Spojené štáty zaznamenali vo štvrtok približne 50 700 nových prípadov infekcie koronavírusu, informovala agentúra AP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa. „Je to veľmi znepokojujúci týždeň,“ reagoval americký odborník na infekčné choroby Anthony Fauci, popredný člen poradnej skupiny prezidenta Donalda Trumpa pre pandémiu koronavírusu. Podľa AP štvrtková bilancia predstavuje zdvojnásobenie denného počtu prípadov za posledný mesiac. Počet je vyšší, než krajina zažila počas najsmrteľnejšej fázy krízy v apríli a máji.

6:37 Guvernér Texasu Greg Abbott, republikánsky spojenec amerického prezidenta Donalda Trumpa, vydal vo štvrtok výkonné nariadenie vyžadujúce zakrývanie nosa a úst na verejnosti. Nariadenie sa týka okresov s vyše 20 potvrdenými prípadmi nákazy koronavírusom, uviedla Abbottova kancelária vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP. Guvernér zakázal aj zhromaždenia viac ako desiatich ľudí a nariadil dvojmetrové rozstupy medzi ľuďmi.

6:24 Počet úmrtí v dôsledku koronavírusu v Peru presiahol vo štvrtok 10 000, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva – deň po tom, čo vláda začala uvoľňovať reštriktívne opatrenia v snahe oživiť hospodárstvo. Podľa ministerstva ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 185 ľudí. Počet potvrdených prípadov infekcie stúpol na celkových 292 004. Peru je druhou najviac postihnutou krajinou Latinskej Ameriky po Brazílii.

6:15 Pandémia COVIDU-19 svoje ohniská z Európy presunula hlavne na americký kontinent, ale aj späť do Ázie, kde sa vírus SARS-CoV-2 pred viac ako pol rokom prvýkrát objavil. Denný prírastok infekcií v Spojených štátoch sa v stredu prvýkrát dostal nad 50 000 a zopakovalo sa to aj vo štvrtok. Pribúdali tiež rekordy na úrovni jednotlivých štátov. Rekordný prírastok viac ako poldruha tisícky infikovaných oznámila tiež Indonézia, v Indii počet nakazených prekonal hranicu 600 000 a takmer tisíc prípadov ohlásili Švédsko aj Izrael. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová rokovala s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o zmierňovaní aktuálnej krízy.

Celosvetový počet potvrdených prípadov nákazy sa priblížil k 10,8 miliónom, zatiaľ čo úmrtí spájaných s chorobou COVID-19 už bolo globálne skoro 518 000. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa bolo zo sveta v stredu prvýkrát hlásených viac ako 200 000 nových nákaz koronavírusom.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus