Slovensko uvoľnilo hraničný režim, v nedeľu pribudol jeden prípad

Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 765 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 50 testov. Nepribudlo žiadne úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

06.07.2020 09:35 , aktualizované: 19:02
debata (31)

Nepribudli ani žiadni noví vyliečení pacienti. V nemocniciach sa nachádza šesť pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Traja sú na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

Nový prípad nákazy evidovali v okrese Prievidza.

Uvoľnenie na hraniciach

Slovensko pristúpilo k uvoľneniu hraničného režimu pri návrate z viac ako 30 krajín sveta. Občania, ktorí sa vracajú alebo vrátia z týchto štátov, nemusia ísť do domácej izolácie ani sa nemusia preukázať negatívnym RT-PCR testom na ochorenie COVID-19. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Uvoľnený hraničný režim platí pri návrate z Austrálie, Belgicka, Cypru, Česka, Číny, Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandsko, Chorvátska, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Španielska, Švajčiarska a Talianska.

Rezort diplomacie však občanom nachádzajúcim sa v týchto krajinách odporúča, aby dbali na zvýšenú opatrnosť a aby priebežne sledovali opatrenia zavedené týmito štátmi v epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej oblasti.

V prípade Sliezskeho veľkovojvodstva v Poľsku, Sliezska, českej metropoly Praha a oblastí Záhrebu a Osijeku v Chorvátsku zostáva platné odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania.

Pri príchode osôb z iných destinácií upozorňuje ministerstvo na nariadenie domácej karantény do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na nový koronavírus. Podrobiť sa laboratórnej diagnostike je potrebné najskôr v piaty deň domácej izolácie.

Rezort diplomacie zároveň všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí odporúča, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovej stráne ministerstva, kde sú zároveň zverejnené a aktualizované aj informácie o hraničnom režime, prípadne do ktorých krajín sa neodporúča vycestovať, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

V prípade núdze sa môžu občania SR obrátiť na zastupiteľský úrad SR akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza, alebo na Konzulárne informačné centrum/Diplo­matickú službu MZVaEZ SR (02/5978 5978).

31 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19