Žitňanská: Ubezpečujem premiéra, že poslanci zo Za ľudí nie sú na predaj

Predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská ubezpečuje premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) i verejnosť, že poslanci klubu nie sú na predaj. Uviedla to pre TASR v reakcii na slová premiéra o tom, že v prípade koalície, ktorá by mala 78 poslancov, by si mohol troch z nich niekto kúpiť.

06.07.2020 12:54
Jana žitňanská Foto: , ,
Predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská.
debata (95)

Premiér tiež cez víkend povedal, že SaS a Za ľudí v prípade odvolávania Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie predsedu parlamentu „stiahnu chvost“. SaS nechcela slová premiéra komentovať.

„Pokiaľ ide o vyjadrenia pána premiéra o kupovaní poslancov, môžem ubezpečiť jeho aj verejnosť, že poslanci klubu Za ľudí nie sú na predaj,“ uviedla Žitňanská.

Podpredsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová zase nesúhlasí s odkazmi cez médiá. O celej záležitosti bude podľa svojich slov hovoriť na Koaličnej rade. „Premiér by mal jednotlivých členov koalície spájať a zjednocovať, nie rozdeľovať,“ doplnila pre TASR.

SaS Matovičove slová nekomentuje. „Tieto dehonestujúce výroky sú v prvom rade vizitkou ich autora a nebudeme ich komentovať,“ uviedol pre TASR hovorca SaS Ondrej Šprlák. Predsedníčka klubu Anna Zemanová uviedla, že ak by prišiel opozičný procedurálny návrh súvisiaci s odvolávaním Kollára, hlasovať zaň poslanci SaS nebudú. Ak by nastala situácia, že by sa hlasovalo o odvolávaní Kollára, poslanci si podľa Zemanovej zvolajú klub a dohodnú ďalší postup.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga v pondelok nepovedal, ako by poslanci hnutia hlasovali pri odvolávaní Kollára. Chce počkať na stanovisko Sme rodina a počkať, či vôbec k odvolávaniu dôjde. „Strana Za ľudí zotrváva na svojom stanovisku o vyvodení politickej zodpovednosti predsedom NR SR Borisom Kollárom,“ povedala v tejto súvislosti Žitňanská.

Matovič je podľa svojich slov presvedčený, že v prípade odvolania Kollára z funkcie by hnutie Sme rodina odišlo z vlády. Vládna koalícia má v parlamente 95 poslancov, v prípade odchodu hnutia Sme rodina by jej ostalo 78 poslancov. Boris Kollár pripustil odchod z koalície v súvislosti s výzvami na jeho odstúpenie z postu predsedu parlamentu pre kauzu jeho diplomovej práce.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Jana Žitňanská #Boris Kollár #Veronika Remišová #Za ľudí